Fánk elnevezése ellenére nem édességet hoztam. A tészta alaposan a sós linzerre hajaz, egy kis csavarral, citromos csirkehússal töltve. Bő olajban sütése nem annyira szimpatikus a számomra, viszont a recept ezen részét mindenki saját ízlésére formálhatja, mert a bukták sütőben sütve is tökéletesek lesznek.
Hozzávalók:
· 20 dkg liszt
· 8 dkg vaj
· 2 tojássárgája
· 2 evőkanál tejföl
· 1 csipet só
· 35 dkg csirkemell
· 1 citrom héja
· ½ citrom leve
· só
· olívaolaj
Elkészítése:
A hideg vajat, a lisztet és a sót késes mixerbe mértem. Pár fordulattal a vajat a gép apróra vágta, a lisztben jól elvegyült. Tálba öntöttem, hozzáadtam a tojássárgájákat és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal összedolgoztam a tésztát, és 30 percre hűtőbe tettem.
A csirkemelleket csíkokra vágtam, kevés olívaolajon reszelt citromhéjjal, citromlével és kevés sóval lepirítottam. (Semmi leve ne maradjon.)
A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtottam, és kerek formákat szaggattam ki belőle. (Kerek sütiformából 12,5 cm átmérőjűt használtam, így 8 db tésztakarikám lett.) A tészták egyik felére csirkehúst halmoztam, szélüket tojásfehérjével kentem, majd az üres tésztarészt ráhajtottam. A széleket alaposan összenyomtam. Forró, bő olajban sütöttem pirosra.
Friss salátával tálaltam.
Forrás: Patay László: A Tisza-család szakácskönyve
Ez is nagyon tetszik! :)
VálaszTörlésNagyon finomnak hangzik! :)
VálaszTörlésNekem is tetszik. :))
VálaszTörlésIstenien néz ki és éppen valami új receptet keresek, mert most jött meg a ravioli készítőm, szerintem azzal is klasszul meg lehet formázni. Ja és pont csirkemellet vettem ki a fagyasztóbol, ez már nem lehet véletlen:)
VálaszTörlésOlajban sütés ellenére finom lehet, de tetszik a könyved is, ahol belefutottál a receptbe :) kérhetek még onnan finomságokat?
VálaszTörlésNyammm!! Az oroszok tudtak még nagyon finom húsos, tésztában sült dolgokat készíteni gyerekkoromban :)
VálaszTörlésA citromos csirke nagyon finom volt. Tésztába töltve...ezt is ki fogom próbálni, már tudom.
VálaszTörlésNagyon finom lehet így tésztába töltve a csirkehúsi! Igen guszta !
VálaszTörlésNagyon teszik,finom lehet!
VálaszTörlésPríma ötlet, szép, és biztos finom is . Nagyon jók ezek a tésztás-húsos dolgok.
VálaszTörlésÉn is szeretek régi szakácskönyveket olvasni.
Most éppen egy új szerzeményem van: Sz. Hilaire Jozefa: Képes Budapesti Szakácskönyv, 1878
Érdekes, elődeink még mennyi halat, rákot ettek :)
Ez nagyon guszta, isteni lehet. :)
VálaszTörlésMentettem, köszi! :D
Egycsipet, Okki, Flóra, Anazar, Éva, Ditta, Csilla: Köszönöm szépen.
VálaszTörlésTrollanyu, Gerdi: Remélem ízlik majd nektek. :)))
Vicuska: Köszi. Természetesen lesznek még onnan receptek. :)))
Wanna: Köszönöm. Üdv a blogomon. A könyv miatt kicsit irigykedem, de majd utána nézek be tudom-e szerezni.:)))
De izgalmas recept! Nagyon finom lehet! Feltétlenül ki fogom próbálni, úgy hogy visszajövök majd a receptjéért!
VálaszTörlésHasonlót ettem csak az füstölt csülökkel volt töltve..hát..nem tudtam leállni,annyira finom volt.:)
VálaszTörlésSós fánkot még nem ettem, de ezt megkóstolnám :))
VálaszTörlésLátom, jó sokadik vagyok, de nekem is nagyon tetszik! Van, amihez kell az olaj és 1x-1x azért belefér:)))
VálaszTörlésKriszta: Ajánlom.:)
VálaszTörlésAleda: Csülökkel sem hangzik rosszul. A férjem imádná.:)
Panna: Köszi, érdemes.:)
Trinity: Köszi. Én sem rajongok a bő olajban sütésért, de egyetértek, hogy néha belefér.:)
Fincsi lehetett!!
VálaszTörlésNagyon guszta! Én sem ettem még ilyet, de virslis kiflit már sütöttem, úgyhogy lehet ennek is kipróbálom a sütőben sült változatát! Köszi a receptet!
VálaszTörlés