A neve, az vonzott. Hozzáteszem, mikor a gyerekeimnek felvetettem, hogy sütök lábatlan tyúkot, a „Pfúj!” szócskával reagáltak. Bezzeg, amikor enni kellett, ezek a sütés közben kövérre hízott tyúkocskák nagyon kelendőek voltak.
Eredetileg porcukorral szórva kellett volna tálalni, de nálam Mrs.Same ötlete alapján készült bolond baracklekvárral került a tányérra. A megbolondított baracklekvár rendkívül feldobta ezt az egyébként roppant egyszerű édességet. Köszönöm az ötletet.
Hozzávalók:
· 30 dkg liszt
· 1 tojás
· 3 dl tej
· 1 dl szódavíz vagy ásványvíz
· 1 csipet só
· olaj a sütéshez
Bolond baracklekvár:
· 3-4 evőkanál sárgabaracklekvár
· 1 őszibarack
· 1 evőkanál porcukor
· 2 evőkanál fehérbor
· fahéj
Elkészítése:
A hozzávalókból sűrű palacsintatésztát kevertem és fél óráig állni hagytam. Forró, bő olajba evőkanál segítségével adagoltam (óvatosan belecsurgattam). Mindkét oldalát pirosra sütöttem, majd papírtörővel bélelt tálra szedtem.
A bolond baracklekvár hozzávalóit rúdmixerrel pépesítettem, majd pár percig forraltam. A bor alkoholtartalma ez idő alatt elpárolog, tehát gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják.
A tyúkokat porcukorral szórva, bolond baracklekvárral tálaltam.
Forrás: Zemplényi Antónia, 1863.
Milyen egyszerű, mégis nagyszerű. Az elnevezés pedig tényleg mókás :) Ezt én is elkészítem a családnak, biztos értékelni fogják :)
VálaszTörlés:)))) Tényleg jó kis neve van.
VálaszTörlésEl fogom készíteni, egyszerűnek és nagyon "gyerekbarátnak" tűnik. ;)
Hehe, jó kis tyúkicák :) Amíg olvastam a bevezetőt (kép nélkül még), azon töprengtem, mitől hízhat sütés közben. Ötletes és egyszerű.
VálaszTörlésVidám kis desszert! :))) Hallottam már róla, de még sosem próbáltam. Nagyon guszta! Amúgy nem tudod véletlen miért ez a neve?
VálaszTörlésVicces nevű finomság, tényleg nagyon egyszerű az elkészítése:) A bolond baracklekvár is nagyon ötletes.
VálaszTörlésZseniális ez a cím, megláttam, rögtön katt, de tényleg mi lehet ez? Nagyon tetszik! :-)
VálaszTörlésTényleg nagyon egyszerűnek tűnik! Olyan fánkszerű, nem? Nagyon találó a név :)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki és a neve az nagyon vicces..:)
VálaszTörlésNagyon jó, a név is a fánkocska is!
VálaszTörlésVajon miért ez a neve? Nagyon tetszik :)
VálaszTörlésÉn is kifogom próbálni!
Nagyon guszta, ezzel a lekvárral igen finom lehetett! Ezt az elnevezést ismerem, de nem édességként !
VálaszTörlésSzerintem nálunk is bejönne, ki fogom próbálni!
VálaszTörlésNagyon-nagyon guszta, bár a neve igazán izgalmas
VálaszTörlésDe izgis neve van ennek a sütinek! Én valami husisra számítottam:-)
VálaszTörlésA nevéből ítélve azt gondoltam valami húsféle lesz a tányéron:-)
VálaszTörlésNagyon guszta lett,érdemes lesz kipróbálni:-)
Maria, egycsipet, Graffyka, Trollanyu, Katuci, Anikó , Márti, Éva, Citromhab, Bianka, Gerdi, Adryenn: :))) Köszi lányok!
VálaszTörlésSzabina, Okki: :))) Sajnos nem tudom, hogy miért nevezik így, talán a formája emlékeztette tyúkra a névadót. Köszi.
Tejszínhab: Csak abban fánkszerű, hogy forró olajban sül. Hacsak esetleg nem az amerikai fánkra gondolsz, ahhoz talán egy kicsit hasonlít. :)))
Arra gondoltam! :) Nagyon jól néznek ki amúgy a tyúkocskák:)
VálaszTörlésPetra!
VálaszTörlésKöszönöm hogy megjegyzést hagytál nálam. Sajnos én is jártam már igy nem tudok követő lenni.. Gyere máskor is ,hátha találsz olvasni, nézni valót.
Ez a süti féle nagyon guszta.. A többit még át kell néznem..
Szép hétvégét!
Hogyha mar a tyuk labtalan akkor szerintem tyuk melle lenne. Nalunk aruljak igy a tyukot, es a pujkat is. Komondottan a mell resze a labakkal hianyolva. Finomnak hangzik es nez ki a barack lekvarral..
VálaszTörlésui. Meg csak azt szeretnem kozolni hogy a cookie monster cookie-t amit egyszerunek nez ki hogy a kis gyerekek is keszitik, az a massza mar el van keszitve nekik es ok formaljak. Ami meg a legerdekesseg, hogy itt a haziasszonyok nem mindig szivesen baberoznak a chocolate cookie keszitesevel, mert idot vesz, es lehet finomat keszen venni, de ez egy remek recept, es mindig sikerul perfekten.
Vera: Köszi, még próbálkozom. :))
VálaszTörlésElisabeth: Köszi. :)))
A tökéletes cookie receptet ki fogom próbálni.:)))
Petra-most vettem eszre ujra amikor at olvastam megint a receptedet...hat hol van itt az aktualis tyuk?...Bocs, en teljesen felre ertettem amikor tyuk neven szolitottad a receptet...LOL
VálaszTörlésNahat, szegyelem, ez nem is az angol-magyar felreertes, ez az en figyelmetlensegembol es a gyors valasz utan tortent!
Mar jobban megnyugtatott hogy nem adtal annyi sok baracklekvart hozza, habar itt az szokas az edes es savanyu csirkehez van ez a faja recept!
:))) Elisabeth, semmi gond. Ez egy vicces nevű édesség. :)))
VálaszTörlésJaj de nagyon tetszik ez nekem!Annyi minden finomat találtam ma itt Nálad!:-)
VálaszTörlés