Már régen készítettem halat, pedig kedvező élettani hatásai miatt hetente többször is kellene fogyasztanunk. A halhús esszenciális zsírsavakat Omega 3 és Omega 6-ot tartalmaz, ásványi anyagokban (kalciumban, foszforban, szelénben, vasban, cinkben, és jódban) gazdag. További előnye, hogy növeli a hasznos koleszterin koncentrációját.
Ma Dobos kifejezetten halhoz ajánlott mártására esett a választásom. Grillezett cápaharcsával és bazsalikomos salátával igazi mediterrán hangulatú étel lett belőle.
Hozzávalók:
· 4 szelet cápaharcsa filé
· 10 dkg koktél garnéla
· 5 dkg olívabogyó
· 6-8 szem kapribogyó
· ½ kávéskanál szardellapaszta
· fehérbors, só
· olívaolaj
· 1 evőkanál liszt
· 1-2 dl marhahúsleves
· 1 dl főzőtejszín
Elkészítése:
A koktélrákot enyhén sós vízben puhára pároltam. Olívaolajon 1 evőkanál liszttel zsemleszínű rántást készítettem, húslevessel öntöttem fel. Beleraktam a rákot, félbevágott olívabogyókat, felaprított kaprit, és a szardellapasztát. Kevés (!) sóval és borssal fűszereztem, 5-6 percig főztem. Hozzáadtam a főzőtejszínt és még egyszer felforraltam.
A halszeleteket sóztam és kevés olívaolajon megsütöttem. Mártással és salátával tálaltam.
A salátát paradicsomból, uborkából, sárgadinnyéből készítettem, olívaolajjal, sóval, citromlével, bazsalikommal és pár csepp málnás balzsamecettel ízesítettem.
Forrás: Dobos C. József, 1881.
Ez igazán gyönyörű és nagyon különleges. Csak Apa miatt nem készítem el így, mert Ő nem szereti sem a rákot, sem az olajbogyót. (Tegnap a kedvemért megkóstolt egy szem olajbogyót, de "ára" volt, el "kellett" menni Vele sétálni :).
VálaszTörlésÍgy ahogy van ez az összeállítás jöhet is
VálaszTörlésNálunk is cápaharcsa volt ebédre tegnap :)))) Nagyon guszta lett, szívesen ettem volna a tiedből is, mert imádom a garnélát :)
VálaszTörlésNagyon szép lett ez az összeállítás, biztos finom is volt:) A garnélát nagyon szeretem, jöhet bármilyen formában. A cápaharcsa az a pangasius? Csak mert én pangasius ellenes vagyok. De ez csak az én véleményem.
VálaszTörlésMIlyen finomság,elfogadnák egy adagot.
VálaszTörlésPetra, mi kukucskáltunk egymás konyhájában ? :)) Ma nálunk is pangasius volt párolt zöltségköorettel. Jaj de nagyon szeretjük ezt a fajta halat.
VálaszTörléstrollanyu !!! miért vagy cápaharcsa ellenes ? :)
De szívesen megenném...
VálaszTörlésViki, azért vagyok ellene, mert zömében a cápaharcsákat az európai piacokra a Mekong folyó torkolatánál tenyésztik, az csak egy dolog, hogy maga a folyó tele van szeméttel, de közben még hormonokkal is kezelik a nőstény halakat. De ha érdekel nézd meg ezt a magyar nyelvű oldalt. http://www.ketesaruk.hu/elelmiszer-biztonsag_fogyasztovedelem/hogyan-lett-gyanus-a-pangasius
VálaszTörlésTudom sokan azt mondják, hogy ez csak egy kitalált sztori, szerintem nem. Petra bocsánat ezért a nem éppen ide vonatkozó megjegyzésért.
Hát ez mennyei!Minden részét nagyon szeretem, hozzánk jöhet:))
VálaszTörlésKöszönöm szépen mindenkinek.
VálaszTörlésTrollanyu, semmi probéma, örülök, hogy leírtad ezt. Tudod, mikor halat vásároltam, ezt a fajtát találtam jóízűnek, és azóta gyakran készítem. Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmünket, mert én erről semmit sem hallottam.
Nyámi, a képek hangulata is igazán mediterránra sikerült :))
VálaszTörlés