2011. augusztus 27., szombat

Szeder-málna sorbet


A 19. században a fagylaltok készítéséhez úgynevezett fagylaló pikszist használtak, mely egy dupla-tartályú kézi hajtású készülék volt. A kisebb belső tartályba került a fagylalni való massza, a külső tartályba pedig a konyhasóból és jégből álló hűtőkeverék. A belső tartály folyamatos forgatásával készült a fagylalt. A gyümölcsfagylaltok hozzávalóit tekintve, úgy képzelem, hogy a végeredmény a granitára, jégkására vagy sorbetre hasonlíthatott. Mindegy is hogyan nevezzük. Mindenképpen finom.


Hozzávalók:
·        20 dkg málna és szeder
·        3 dl víz
·        8 dkg cukor
·        ½ citrom leve és reszelt héja

Elkészítése:
A vízhez adtam a cukrot és a megmosott citromok héját. Addig főztem, míg a cukor teljesen elolvadt. Hűlni hagytam. A szedret és a málnát késes mixerrel pürésítettem és szűrőn átpasszíroztam. Hozzáadtam a szirupot és a citromlevet. Lezárható műanyag edényben fagyasztottam. Amikor a massza keményedni kezdett (4-5 óra múlva), botmixerrel átturmixoltam. Ezt a műveletet óránként ismételtem, összesen négy alkalommal. Ezután tálalásig mélyhűtőben hagytam. Tálalás előtt 5-10 percire kivettem, majd fagyikanál segítségével adagoltam. Nem lehet olyan szép gombócokat készíteni belőle, mint a tejszínes fagylaltokból, a fotózott példánynál véletlenül sikerült.

Forrás: Czifray, 1829.

18 megjegyzés:

  1. Juj de gyönyörű! Holnap már mi is fagyizunk... ;)

    VálaszTörlés
  2. Ez is és a citrom fagyi is nagyon finom lehetett (mert gondolom már elfogyott ebben a borzasztó hőségben :) )

    VálaszTörlés
  3. Imádom minden ami málna, most különösen jólesik egy kis fagyi ebben a nagy hőségben..én nem vagyok hozzászokva ehhez a hőséghez, ehhez képest csíkban szibéria van :DDD

    VálaszTörlés
  4. Csodásan néz ki! És ott csücsül a tetején a folyton termő málna! .-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta lett:)Holnap már én is fagyizok újra:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon-nagyon guszta a surbeted! :))

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta,szívesen megkóstolnám...

    VálaszTörlés
  8. Ebben a nagy melegben, ez a sorbet egy megváltás.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon üdítő látvány!! Jól jönne most egy adag, pedig már nincs is olyan hőség...Nagyon szép vagy a fotón!

    VálaszTörlés
  10. Petra, nagyon guszta, es udito a malna sorbet, en is keszitem, es eperrel is. A malna meg finomabb mint az eper.
    Koszonom a kedves szavaidat, a karom mar teljesen jobban van, es jobban tudom mozgatni. Azt hittem hogy szinte megbenult a karom...harom napig egyaltalan tehetetlen voltam vele!

    VálaszTörlés
  11. Helyes az új fotód! Meg persze a fagyi sem utolsó...

    VálaszTörlés
  12. Kádi: Köszi. :))

    Mária: A citromosból kellett készítenem még egy adagot, mert annyira ízlett a családomnak. :)))

    Anazar: Köszi.:)))

    Jutka: Most már jobb egy kicsit a hőmérséklet. De a fagyi tényleg jól lehűtött. :)))

    Katuci: Bizony ez a folyton termő. :)))

    Trollanyu: Avasd fel az új gépet, hajrá. Várom a finom recepteket. ;D

    Panna: Köszönöm.:)))

    Mrs. Same: Van még egy pici a mélyhűtőben. Küldjem? :))

    Foodafok: Így volt, pontosan. :)))

    Kriszta: :))) A szép enyhén szólva túlzás, de nagyon kedves vagy, köszönöm szépen.

    Elisabeth: Eperrel is nagyon finom. Örülök, hogy meggyógyultál.:)))

    Gerdi: Köszi, kedves vagy. :)))

    VálaszTörlés
  13. Nagyon jól néz ki ez a sorbet, szívesen megkóstolnám! :)
    A fotód is csodás!

    VálaszTörlés
  14. Nagyon guszta, és látom profilfotót is cseréltél.

    VálaszTörlés
  15. Marika, Kati köszönöm szépen. :)))

    VálaszTörlés
  16. Ez is meg a citromfagyi is nagyon guszta!

    VálaszTörlés