A 19. században a fagylaltok készítéséhez úgynevezett fagylaló pikszist használtak, mely egy dupla-tartályú kézi hajtású készülék volt. A kisebb belső tartályba került a fagylalni való massza, a külső tartályba pedig a konyhasóból és jégből álló hűtőkeverék. A belső tartály folyamatos forgatásával készült a fagylalt. A gyümölcsfagylaltok hozzávalóit tekintve, úgy képzelem, hogy a végeredmény a granitára, jégkására vagy sorbetre hasonlíthatott. Mindegy is hogyan nevezzük. Mindenképpen finom.
Hozzávalók:
· 20 dkg málna és szeder
· 3 dl víz
· 8 dkg cukor
· ½ citrom leve és reszelt héja
Elkészítése:
A vízhez adtam a cukrot és a megmosott citromok héját. Addig főztem, míg a cukor teljesen elolvadt. Hűlni hagytam. A szedret és a málnát késes mixerrel pürésítettem és szűrőn átpasszíroztam. Hozzáadtam a szirupot és a citromlevet. Lezárható műanyag edényben fagyasztottam. Amikor a massza keményedni kezdett (4-5 óra múlva), botmixerrel átturmixoltam. Ezt a műveletet óránként ismételtem, összesen négy alkalommal. Ezután tálalásig mélyhűtőben hagytam. Tálalás előtt 5-10 percire kivettem, majd fagyikanál segítségével adagoltam. Nem lehet olyan szép gombócokat készíteni belőle, mint a tejszínes fagylaltokból, a fotózott példánynál véletlenül sikerült.
Forrás: Czifray, 1829.
Juj de gyönyörű! Holnap már mi is fagyizunk... ;)
VálaszTörlésEz is és a citrom fagyi is nagyon finom lehetett (mert gondolom már elfogyott ebben a borzasztó hőségben :) )
VálaszTörlésMilyen kis kívánatos!!
VálaszTörlésImádom minden ami málna, most különösen jólesik egy kis fagyi ebben a nagy hőségben..én nem vagyok hozzászokva ehhez a hőséghez, ehhez képest csíkban szibéria van :DDD
VálaszTörlésCsodásan néz ki! És ott csücsül a tetején a folyton termő málna! .-)
VálaszTörlésNagyon guszta lett:)Holnap már én is fagyizok újra:)
VálaszTörlésNagyon-nagyon guszta a surbeted! :))
VálaszTörlésNagyon guszta,szívesen megkóstolnám...
VálaszTörlésEbben a nagy melegben, ez a sorbet egy megváltás.
VálaszTörlésNagyon üdítő látvány!! Jól jönne most egy adag, pedig már nincs is olyan hőség...Nagyon szép vagy a fotón!
VálaszTörlésPetra, nagyon guszta, es udito a malna sorbet, en is keszitem, es eperrel is. A malna meg finomabb mint az eper.
VálaszTörlésKoszonom a kedves szavaidat, a karom mar teljesen jobban van, es jobban tudom mozgatni. Azt hittem hogy szinte megbenult a karom...harom napig egyaltalan tehetetlen voltam vele!
Helyes az új fotód! Meg persze a fagyi sem utolsó...
VálaszTörlésKádi: Köszi. :))
VálaszTörlésMária: A citromosból kellett készítenem még egy adagot, mert annyira ízlett a családomnak. :)))
Anazar: Köszi.:)))
Jutka: Most már jobb egy kicsit a hőmérséklet. De a fagyi tényleg jól lehűtött. :)))
Katuci: Bizony ez a folyton termő. :)))
Trollanyu: Avasd fel az új gépet, hajrá. Várom a finom recepteket. ;D
Panna: Köszönöm.:)))
Mrs. Same: Van még egy pici a mélyhűtőben. Küldjem? :))
Foodafok: Így volt, pontosan. :)))
Kriszta: :))) A szép enyhén szólva túlzás, de nagyon kedves vagy, köszönöm szépen.
Elisabeth: Eperrel is nagyon finom. Örülök, hogy meggyógyultál.:)))
Gerdi: Köszi, kedves vagy. :)))
Nagyon jól néz ki ez a sorbet, szívesen megkóstolnám! :)
VálaszTörlésA fotód is csodás!
Nagyon guszta, és látom profilfotót is cseréltél.
VálaszTörlésMarika, Kati köszönöm szépen. :)))
VálaszTörlésEz is meg a citromfagyi is nagyon guszta!
VálaszTörlésÍnycsiklandó! : )
VálaszTörlés