Czifray eredeti receptjét hozom, de valójában ez a palacsinta bármilyen töltelékkel készülhet. Rendkívül változatosan variálható étel. Érdemes lehet a gombás, sonkás-gombás, baconos-sonkás stb. verziókat is kipróbálni.
Hozzávalók:
· 1 tojás
· 15 dkg liszt
· 3 dl tej
· 1 dl szódavíz
· 1 csipet só
· 1 evőkanál olaj
Töltelékhez:
· fél zsemle
· 15 dkg garnélarák
· 20 dkg csiperke
· 1 tojás
· olívaolaj
· petrezselyemzöld
· tej
· 1 doboz tejföl
· só, bors
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit egyenletesen elkevertem, a palacsintákat kisütöttem. A töltelékhez a gombát apróra vágtam, olívaolajon sóval, borssal és petrezselyemzölddel lepirítottam. A garnélát enyhén sós vízben pároltam. A zsemlét tejbe áztattam.
A gombát garnélával, kinyomkodott zsemlével, 1 tojással és 3 púpozott evőkanál tejföllel elkevertem. Ha szükséges sóval, borssal lehet még ízesíteni. Egy tepsibe szilikonos sütőpapírt helyeztem, a palacsintákat a sütőpapírra rendezve megkentem a töltelékkel, tortaszerűen egymás fölé rétegezve. Tetejére tejfölt öntöttem és 190 fokos sütőben 20-25 percig (amíg a tejföl megpirul a tetején) sütöttem. Friss petrezselyemmel szórva tálaltam.
Forrás: Czifray, 1829.
Nagyon mutatós nem mindennapi igen finom étel! Esetleg eltudnám kébzelni hogy kipróbáljam rák nélkül, szerintem csak gombával is finom lehet!
VálaszTörlésJól néz ki nagyon! Szívesen megkóstolnám, de ha én készíteném, akkor tuti megmaradnék a szimpla gombás, sonkás-gombás... változatoknál. :)))))
VálaszTörlésEgyetértek veletek! Rákot az eredeti recept miatt tettem bele. Legközelebb én is anélkül fogom készíteni. :))))
VálaszTörlésNagyon mutatós, és finom étel!! Szívesen megkóstolnám. Sajnos Párom nem szereti a rákot, ezért inkább én is sonkával készíteném el :)
VálaszTörlésHát én inkább a gombát cserélném le. Imádom a rákot,de sajnos ritkán jutok hozzá. Biztos nagyon finom. Nem maradt belőle egy szelet? :D
VálaszTörlésEz gyönyörű kép
VálaszTörlésFantasztikusan néz ki, imádom a rákot:)A fénykép gyönyörű.
VálaszTörlésIgy ahogy van nagyon szép, és biztos finom is.
VálaszTörlésNagyon jó! Egyetértek egycsipettel,maradnék a sonkás gombás verziónál.
VálaszTörlésNagyon tetszik a recepted, elviszem és alkalomadtán kipróbálom, ha nem bánod :))
VálaszTörlésKöszönöm, nagyon aranyosak vagytok. Azért is írtam, hogy nagyon változatosan variálható étel, mert mindenki a saját ízlésére formálhatja ezt a tölteléket. Biztos vagyok benne, hogy bármelyik verzió megállja a helyét. :)))
VálaszTörlésMrs Same: Sajnos nem maradt, de legközelebb majd küldök. ;D
Panna: Dehogy bánom, próbáld ki nyugodtan nagyon finom. :))))
Gombásat én is szoktam, de rákkal még nem ettem! Biztos finom:)
VálaszTörlésHú de nagyon jól néz ki,még soha nem ettem rákot,de ez nagyon tetszik,megkóstolnám!:-)
VálaszTörlésÉn is elmentem. :) Nekem mindegy hogy készül, rákkal, gombával, baconnel, sajttal..jöhet. :D Köszönöm! :)
VálaszTörlésNagyon tetszik ez a fotó!! Jöhetne rákkal vagy anélkül :)
VálaszTörlés