2011. augusztus 2., kedd

Gombával és rákkal töltött palacsinta

Czifray eredeti receptjét hozom, de valójában ez a palacsinta bármilyen töltelékkel készülhet. Rendkívül változatosan variálható étel. Érdemes lehet a gombás, sonkás-gombás, baconos-sonkás stb. verziókat is kipróbálni.


Hozzávalók:
·        1 tojás
·        15 dkg liszt
·        3 dl tej
·        1 dl szódavíz
·        1 csipet só
·        1 evőkanál olaj
Töltelékhez:
·        fél zsemle
·        15 dkg garnélarák
·        20 dkg csiperke
·        1 tojás
·        olívaolaj
·        petrezselyemzöld
·        tej
·        1 doboz tejföl
·        só, bors

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit egyenletesen elkevertem, a palacsintákat kisütöttem. A töltelékhez a gombát apróra vágtam, olívaolajon sóval, borssal és petrezselyemzölddel lepirítottam. A garnélát enyhén sós vízben pároltam. A zsemlét tejbe áztattam.
A gombát garnélával, kinyomkodott zsemlével, 1 tojással és 3 púpozott evőkanál tejföllel elkevertem. Ha szükséges sóval, borssal lehet még ízesíteni. Egy tepsibe szilikonos sütőpapírt helyeztem, a palacsintákat a sütőpapírra rendezve megkentem a töltelékkel, tortaszerűen egymás fölé rétegezve. Tetejére tejfölt öntöttem és 190 fokos sütőben 20-25 percig (amíg a tejföl megpirul a tetején) sütöttem. Friss petrezselyemmel szórva tálaltam.

Forrás: Czifray, 1829.

15 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatós nem mindennapi igen finom étel! Esetleg eltudnám kébzelni hogy kipróbáljam rák nélkül, szerintem csak gombával is finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Jól néz ki nagyon! Szívesen megkóstolnám, de ha én készíteném, akkor tuti megmaradnék a szimpla gombás, sonkás-gombás... változatoknál. :)))))

    VálaszTörlés
  3. Egyetértek veletek! Rákot az eredeti recept miatt tettem bele. Legközelebb én is anélkül fogom készíteni. :))))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon mutatós, és finom étel!! Szívesen megkóstolnám. Sajnos Párom nem szereti a rákot, ezért inkább én is sonkával készíteném el :)

    VálaszTörlés
  5. Hát én inkább a gombát cserélném le. Imádom a rákot,de sajnos ritkán jutok hozzá. Biztos nagyon finom. Nem maradt belőle egy szelet? :D

    VálaszTörlés
  6. Fantasztikusan néz ki, imádom a rákot:)A fénykép gyönyörű.

    VálaszTörlés
  7. Igy ahogy van nagyon szép, és biztos finom is.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jó! Egyetértek egycsipettel,maradnék a sonkás gombás verziónál.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon tetszik a recepted, elviszem és alkalomadtán kipróbálom, ha nem bánod :))

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm, nagyon aranyosak vagytok. Azért is írtam, hogy nagyon változatosan variálható étel, mert mindenki a saját ízlésére formálhatja ezt a tölteléket. Biztos vagyok benne, hogy bármelyik verzió megállja a helyét. :)))
    Mrs Same: Sajnos nem maradt, de legközelebb majd küldök. ;D
    Panna: Dehogy bánom, próbáld ki nyugodtan nagyon finom. :))))

    VálaszTörlés
  11. Gombásat én is szoktam, de rákkal még nem ettem! Biztos finom:)

    VálaszTörlés
  12. Hú de nagyon jól néz ki,még soha nem ettem rákot,de ez nagyon tetszik,megkóstolnám!:-)

    VálaszTörlés
  13. Én is elmentem. :) Nekem mindegy hogy készül, rákkal, gombával, baconnel, sajttal..jöhet. :D Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  14. Nagyon tetszik ez a fotó!! Jöhetne rákkal vagy anélkül :)

    VálaszTörlés