2011. augusztus 4., csütörtök

Kelt szilvás rétes


A hétvégén kaptam egy nagy kosár szilvát anyósom kertjéből. A gyerekek nyersen is sokat megettek, de a hatalmas mennyiséggel nem bírtak. Fel kellett használni. Szimpatikusnak találtam ezt a receptet, ezért a kelt rétes mellett döntöttem. Az eredeti recept itt is csak elnagyolt arányokat ír, ezzel kicsit megjártam. A „tégy hozzá annyi lisztet, hogy lágy tésztát kapjál” azt eredményezte, hogy a betervezett 60 dkg liszt helyett 78 dkg-ot adagoltam a tésztához.  Hatalmas mennyiség lett belőle, ami nekem két rúd (egy normál kalács méretű és egy vékonyabb) rétesre futotta.  Ezt a receptet írtam le, de ha valaki kipróbálja, célszerű arányosan csökkenteni (50-60 dkg lisztre).


Hozzávalók:
·        1,5 kg szilva
·        10 dkg zsemlemorzsa
·        10 dkg darált mandula
·        fahéj
·        10 dkg cukor
·        1 tojás a kenéshez
·        1dl tej
Tésztához:
·        78 dkg liszt
·        2,25 dl tejszín
·        2 dl tej
·        1 csipet só
·        2 evőkanál cukor
·        5 dkg vaj
·        6 tojás sárgája
·        2,5 dkg friss élesztő

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit - a vaj kivételével – kenyérsütő üstjébe mértem. Elindítottam a dagasztást. Amikor gombóccá dolgozta a tésztát, hozzáadtam az olvasztott vajat. A dagasztás után kiszedtem a gépből az üstöt és napos helyen konyharuhával fedve duplájára kelesztettem a tésztát (45-50 perc).
A tésztát két részre osztottam. (A nagy mennyiség miatt két rúd készült.) Lisztezett munkafelületen szögletesre, késfoknyi vékonyságúra nyújtottam. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, mert tartottam tőle, hogy töltve, már nem tudnám szépen átemelni. A tölteléket középre rendeztem. Megszórtam a mandula, zsemlemorzsa, cukor és fahéj keverékével, majd ráraktam a felezett szilvákat. A széleket a képen látható módon bevágtam. A két végét felhajtottam, a széleket pedig jobbról és balról felváltva fonásszerűen felhajtottam. Az ostorkalács készül így. Nagyon egyszerű, és nagyon látványos lesz így a „rétes”. 


Konyharuhával letakarva még 45 percig kelesztettem. A sütőt 190 fokra melegítettem, a rétest tojással lekenve 35 percig sütöttem. 20 perc után 1 dl tejjel megöntöztem, tetejét pedig alufóliával letakartam, hogy ne égjen meg.
Porcukorral szórva tálaltam.

Forrás: Zemplényi Antónia, 1863.

29 megjegyzés:

  1. Most én szeretnék kérni egy icike-picike vékony csíkocskát, mert valami állatian klasszul néz ki és nagyon finom süti ez, tudom mert ismerem, többek között a szilvások is a gyengéim:-))))

    VálaszTörlés
  2. Na ez megy a kedvencek közé! :)) A fehérjéből meg majd lesz püspökkenyér, vagy habcsók, vagy egy pavlova. :)))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta, imádom a kelt tésztákat, na meg a szilvát is így igen finomat sütöttél! Csak az a baja hogy elég messze van nem érem el!:-))

    VálaszTörlés
  4. Ez a kígyórétesre hajaz! Nagyon fincsi. Nálam most sül a morzsás szilvás:)

    VálaszTörlés
  5. Ha jól látom ez a kígyórétes! Én Citromhabnál láttam először a receptet, azóta már többször megcsináltam én is, különböző töltelékkel! Nagyon jól néz ki, küldhetsz hozzám is egy pár szeletet! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon tetszik, biztosan ki fogom próbálni!!!
    Gyönyörű lett!

    VálaszTörlés
  7. Nálunk is kezd érni a szilva.Lehet, hogy kipróbálom a receptedet, nagyon guszta a rétesed!

    VálaszTörlés
  8. :) már épp kérdezni akartam, hogy és ez nem kerül fel a blogodra? :D
    A kép láttán itt az íze a számban, de rég ettem már ilyet! Nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
  9. Mennyei, csodálatos:) nagyon fincsi lehet, én is igy szoktam készíteni a kígyórétest. De múltkor az almást is így díszítettem, nagyon látványos:)

    VálaszTörlés
  10. Én még soha nem láttam ezt a huncut hajtogatást, de nagyon tetszik. Az első képnél azt hittem fonott kalács :)! Nagyon ügyes vagy!!

    VálaszTörlés
  11. Gomba: Köszi.

    Anikó: A szilva nekem is a gyengém, legyen aszalt vagy friss. Küldöm. :)))

    Szabina: Jó ötlet. Én is így tervezem. ;D

    Éva: Köszi. Küldöm. :))))

    Barbette: A kígyórétest nem ismertem. Gondoltam így jobban fog kinézni. A Te sütid is finomnak hangzik, remélem hamarosan látom majd a receptjét. :)))

    Mesi: Légiposta jó lesz? :))))

    Barbi: Szia! De örülök neked! Mi újság veled? Vége a fogyinak? Köszi, próbáld ki nagyon finom.

    Marisz: Köszi. Érdemes kipróbálni, nagyon finom.

    Csilla: Reméltem, hogy figyeled. ;D Nekem a tiéd is nagyon tetszett. :)))

    Trollanyu: Az almás rétesed formázását látva jutott eszembe, hogy így kellene csinálnom. Köszi. :)))

    Maria: Ugye milyen egyszerű? Köszi. :)))

    VálaszTörlés
  12. Drága Petra, sajnos még tart a fogyi, szép lassan, de haladok. Közben belesegetek és mentem ami tetszik, hogy mikor vége a diétának legyen mit kipróbálnom! :) Szeptemberben beszámolok! :)

    VálaszTörlés
  13. Nagyon guszta! A kígyórétest szoktam így csinálni, csak annak tésztája kicsit más. Nagyon finom lehet! Szépen hajtogattad! Egy szelet jöhetne...

    VálaszTörlés
  14. Barbi: A lesegetés során nem csábulsz el? Tudom, milyen csodákra képesek a kolleginák és Te is. Sokszor már a képeket látva is megéhezem.

    Kriszta: Küldöm azt a szeletet. A szilva és a mák nagyon összeillenek. ;D

    VálaszTörlés
  15. Nagyon guszta, imádok mindent ami szilvás :D

    VálaszTörlés
  16. Nagyi szokott szilvás rétest készíteni,nagyon szerettem,de azóta feledésbe merült.A te rétesed nagyon guszta lett.

    VálaszTörlés
  17. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  18. Bocsi, de rosszul linkeltem:
    http://gondaanyu.blogspot.com/2009/09/szilvas-sutemeny.html Ez a szerzőtársam receptje, de most én is megsütöttem:)))

    VálaszTörlés
  19. Márti: Köszi, én is. :)))

    Aleda: Köszi.

    Barbette: Megnéztem, köszi. Nagyon finomat készítesz!:))))

    VálaszTörlés
  20. De bizony az első 3 hét szünet alatt sütöttem ugyanúgy, nem is ment a diéta. De mivel nem akartam szégyenbe maradni, leálltam a sütéssel. Csak akkor süthetek legközelebb, ha lemegy pár kiló, aztán újra megvonás, majd újra jutalom sütés! :)) Máskülönben nem megy! Ez van, én imádom a sütiket és, nem tudok neki ellenállni, ha már a tepsiben illatozik!! :(

    VálaszTörlés
  21. Tökéletesen átérzem! A sütiknek én sem tudok ellenállni. Remélem beválik a módszered, sok sikert! :)))))

    VálaszTörlés
  22. Nagyon guszta a rétesed! :)) Egy szeletkét kaphatnék?

    VálaszTörlés
  23. Petra, nagyon szép a szilvás rétesed, kimondottan prima!!!
    Köszi, az utasitásd hogy fontad...nagyszerü, és isteni finomnak néz ki!

    VálaszTörlés
  24. Ez nagyon nagyon jól néz ki...kérek kóstolót..:)

    VálaszTörlés
  25. Köszönöm szépen! Küldöm azokat a kóstolókat! ;D

    VálaszTörlés
  26. Na jó, most már aztán építünk egy időgépet és visszaköltözünk a 19. századba, csak mondjuk viszünk angol WC-t stb.

    VálaszTörlés
  27. Ma Én is megsütöttem ezt a finom szilvás rétest. Nekem ebből a tésztamennyiségből 3 adag jött ki (kicsi a sütőtepsim)ráadásul nem sikerült olyan szépre a "fonás"mint Neked, de azért estére elpusztított a család egy rudat.Nagyon finom lett! Még máskor is fogok sütni ilyen kelt rétest, majd kipróbálom más gyümölccsel is.

    VálaszTörlés
  28. Katuci: :)))) Köszi.

    Juci: Szia! Nagyon örülök, hogy jól sikerült. Természetesen más gyümölccsel is jó, vagy bármely rétestöltelékkel (túró, mák). :))))

    VálaszTörlés