A hétvégén kaptam egy nagy kosár szilvát anyósom kertjéből. A gyerekek nyersen is sokat megettek, de a hatalmas mennyiséggel nem bírtak. Fel kellett használni. Szimpatikusnak találtam ezt a receptet, ezért a kelt rétes mellett döntöttem. Az eredeti recept itt is csak elnagyolt arányokat ír, ezzel kicsit megjártam. A „tégy hozzá annyi lisztet, hogy lágy tésztát kapjál” azt eredményezte, hogy a betervezett 60 dkg liszt helyett 78 dkg-ot adagoltam a tésztához. Hatalmas mennyiség lett belőle, ami nekem két rúd (egy normál kalács méretű és egy vékonyabb) rétesre futotta. Ezt a receptet írtam le, de ha valaki kipróbálja, célszerű arányosan csökkenteni (50-60 dkg lisztre).
Hozzávalók:
· 1,5 kg szilva
· 10 dkg zsemlemorzsa
· 10 dkg darált mandula
· fahéj
· 10 dkg cukor
· 1 tojás a kenéshez
· 1dl tej
Tésztához:
· 78 dkg liszt
· 2,25 dl tejszín
· 2 dl tej
· 1 csipet só
· 2 evőkanál cukor
· 5 dkg vaj
· 6 tojás sárgája
· 2,5 dkg friss élesztő
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit - a vaj kivételével – kenyérsütő üstjébe mértem. Elindítottam a dagasztást. Amikor gombóccá dolgozta a tésztát, hozzáadtam az olvasztott vajat. A dagasztás után kiszedtem a gépből az üstöt és napos helyen konyharuhával fedve duplájára kelesztettem a tésztát (45-50 perc).
A tésztát két részre osztottam. (A nagy mennyiség miatt két rúd készült.) Lisztezett munkafelületen szögletesre, késfoknyi vékonyságúra nyújtottam. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, mert tartottam tőle, hogy töltve, már nem tudnám szépen átemelni. A tölteléket középre rendeztem. Megszórtam a mandula, zsemlemorzsa, cukor és fahéj keverékével, majd ráraktam a felezett szilvákat. A széleket a képen látható módon bevágtam. A két végét felhajtottam, a széleket pedig jobbról és balról felváltva fonásszerűen felhajtottam. Az ostorkalács készül így. Nagyon egyszerű, és nagyon látványos lesz így a „rétes”.
Konyharuhával letakarva még 45 percig kelesztettem. A sütőt 190 fokra melegítettem, a rétest tojással lekenve 35 percig sütöttem. 20 perc után 1 dl tejjel megöntöztem, tetejét pedig alufóliával letakartam, hogy ne égjen meg.
Porcukorral szórva tálaltam.
Forrás: Zemplényi Antónia, 1863.
Jaj, de jól néz ki!
VálaszTörlésMost én szeretnék kérni egy icike-picike vékony csíkocskát, mert valami állatian klasszul néz ki és nagyon finom süti ez, tudom mert ismerem, többek között a szilvások is a gyengéim:-))))
VálaszTörlésNa ez megy a kedvencek közé! :)) A fehérjéből meg majd lesz püspökkenyér, vagy habcsók, vagy egy pavlova. :)))
VálaszTörlésNagyon guszta, imádom a kelt tésztákat, na meg a szilvát is így igen finomat sütöttél! Csak az a baja hogy elég messze van nem érem el!:-))
VálaszTörlésEz a kígyórétesre hajaz! Nagyon fincsi. Nálam most sül a morzsás szilvás:)
VálaszTörlésHa jól látom ez a kígyórétes! Én Citromhabnál láttam először a receptet, azóta már többször megcsináltam én is, különböző töltelékkel! Nagyon jól néz ki, küldhetsz hozzám is egy pár szeletet! :)
VálaszTörlésNagyon tetszik, biztosan ki fogom próbálni!!!
VálaszTörlésGyönyörű lett!
Nálunk is kezd érni a szilva.Lehet, hogy kipróbálom a receptedet, nagyon guszta a rétesed!
VálaszTörlés:) már épp kérdezni akartam, hogy és ez nem kerül fel a blogodra? :D
VálaszTörlésA kép láttán itt az íze a számban, de rég ettem már ilyet! Nagyon szép lett!
Mennyei, csodálatos:) nagyon fincsi lehet, én is igy szoktam készíteni a kígyórétest. De múltkor az almást is így díszítettem, nagyon látványos:)
VálaszTörlésÉn még soha nem láttam ezt a huncut hajtogatást, de nagyon tetszik. Az első képnél azt hittem fonott kalács :)! Nagyon ügyes vagy!!
VálaszTörlésGomba: Köszi.
VálaszTörlésAnikó: A szilva nekem is a gyengém, legyen aszalt vagy friss. Küldöm. :)))
Szabina: Jó ötlet. Én is így tervezem. ;D
Éva: Köszi. Küldöm. :))))
Barbette: A kígyórétest nem ismertem. Gondoltam így jobban fog kinézni. A Te sütid is finomnak hangzik, remélem hamarosan látom majd a receptjét. :)))
Mesi: Légiposta jó lesz? :))))
Barbi: Szia! De örülök neked! Mi újság veled? Vége a fogyinak? Köszi, próbáld ki nagyon finom.
Marisz: Köszi. Érdemes kipróbálni, nagyon finom.
Csilla: Reméltem, hogy figyeled. ;D Nekem a tiéd is nagyon tetszett. :)))
Trollanyu: Az almás rétesed formázását látva jutott eszembe, hogy így kellene csinálnom. Köszi. :)))
Maria: Ugye milyen egyszerű? Köszi. :)))
Drága Petra, sajnos még tart a fogyi, szép lassan, de haladok. Közben belesegetek és mentem ami tetszik, hogy mikor vége a diétának legyen mit kipróbálnom! :) Szeptemberben beszámolok! :)
VálaszTörlésNagyon guszta! A kígyórétest szoktam így csinálni, csak annak tésztája kicsit más. Nagyon finom lehet! Szépen hajtogattad! Egy szelet jöhetne...
VálaszTörlésBarbi: A lesegetés során nem csábulsz el? Tudom, milyen csodákra képesek a kolleginák és Te is. Sokszor már a képeket látva is megéhezem.
VálaszTörlésKriszta: Küldöm azt a szeletet. A szilva és a mák nagyon összeillenek. ;D
Nagyon guszta, imádok mindent ami szilvás :D
VálaszTörlésNagyi szokott szilvás rétest készíteni,nagyon szerettem,de azóta feledésbe merült.A te rétesed nagyon guszta lett.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésBocsi, de rosszul linkeltem:
VálaszTörléshttp://gondaanyu.blogspot.com/2009/09/szilvas-sutemeny.html Ez a szerzőtársam receptje, de most én is megsütöttem:)))
Márti: Köszi, én is. :)))
VálaszTörlésAleda: Köszi.
Barbette: Megnéztem, köszi. Nagyon finomat készítesz!:))))
De bizony az első 3 hét szünet alatt sütöttem ugyanúgy, nem is ment a diéta. De mivel nem akartam szégyenbe maradni, leálltam a sütéssel. Csak akkor süthetek legközelebb, ha lemegy pár kiló, aztán újra megvonás, majd újra jutalom sütés! :)) Máskülönben nem megy! Ez van, én imádom a sütiket és, nem tudok neki ellenállni, ha már a tepsiben illatozik!! :(
VálaszTörlésTökéletesen átérzem! A sütiknek én sem tudok ellenállni. Remélem beválik a módszered, sok sikert! :)))))
VálaszTörlésNagyon guszta a rétesed! :)) Egy szeletkét kaphatnék?
VálaszTörlésPetra, nagyon szép a szilvás rétesed, kimondottan prima!!!
VálaszTörlésKöszi, az utasitásd hogy fontad...nagyszerü, és isteni finomnak néz ki!
Ez nagyon nagyon jól néz ki...kérek kóstolót..:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Küldöm azokat a kóstolókat! ;D
VálaszTörlésNa jó, most már aztán építünk egy időgépet és visszaköltözünk a 19. századba, csak mondjuk viszünk angol WC-t stb.
VálaszTörlésMa Én is megsütöttem ezt a finom szilvás rétest. Nekem ebből a tésztamennyiségből 3 adag jött ki (kicsi a sütőtepsim)ráadásul nem sikerült olyan szépre a "fonás"mint Neked, de azért estére elpusztított a család egy rudat.Nagyon finom lett! Még máskor is fogok sütni ilyen kelt rétest, majd kipróbálom más gyümölccsel is.
VálaszTörlésKatuci: :)))) Köszi.
VálaszTörlésJuci: Szia! Nagyon örülök, hogy jól sikerült. Természetesen más gyümölccsel is jó, vagy bármely rétestöltelékkel (túró, mák). :))))