Amolyan finom mandulás sütemény, vasárnap délutánra, amikor ránk tör az a bizonyos „úgy ennék valami édességet” hangulat. Egyszerűen elkészíthető desszert. Az öntetet lehet helyettesíteni lekvárral, csak nem érdemes...
Hozzávalók:
· 6 dkg vaj
· 15 dkg darált mandula
· 8 dkg zsemlemorzsa
· 1,2 dl tejszín
· 6 tojás
· 8 dkg cukor
Öntet:
· 20 dkg málna és szeder (friss vagy fagyasztott)
· 3 evőkanál cukor (ízlés szerint több-kevesebb)
Elkészítése:
A puha vajat cukorral habosra kevertem. Beledolgoztam darabonként 3 egész tojást és 3 tojás sárgáját. (Az első tojás után 1 evőkanál mandulát beleszórtam, hogy a nedvességtől ne csapódjon ki a vaj.) Belekevertem a mandulát. A zsemlemorzsát a tejszínnel megnedvesítettem (ne maradjanak száraz részek) és a tésztához adagoltam. 3 tojásfehérje keményre vert habját adtam végül hozzá, óvatos mozdulatokkal keverve. Sütőpapírral bélelt tepsibe (22x32 cm) öntöttem, tetejére mandulaszeleteket szórva. 180 fokra melegített sütőben 25-30 percig sütötte. (Tűpróba!)
Az öntethez a szedret és málnát késes mixerrel pépesítettem, majd szűrőn átpasszíroztam. Hozzáadtam a cukrot és tűzön folyamatosan keverve kissé besűrítettem. (10 perc)
A süteményszeleteket porcukorral szórva, öntettel tálaltam.
Forrás : Czifray, 1829.
Hát ez igazán finom sütemény öntettel együtt, bizony kár lenne lekvárral helyettesíteni.
VálaszTörlésEgyszerű, és gyönyörű! :)
VálaszTörlésEgy kis kérdésem lenne, ami nem sütivel kapcsolatos. Tudnál, segíteni, hogy hogyan kell beállítani ezt -You might also like- a bejegyzésekhez, sehogyan sem tudom... :S
Rita: Köszi. :)))
VálaszTörlésCsilla: Köszönöm. Az e-mailre küldtem. Remélem használható lesz. :)))
Ez ismét egy nekünk való finomság:) Ki is fogom próbálni hamarosan. A genovai fánkot elkészítettem sütőben és mennyei lett, nagyon köszönjük a receptet ezúton is:)
VálaszTörlésA szokásos hatás: korog a gyomrom tőle... :-)
VálaszTörlésÖsszefut a nyál a számban. Ez a süti nagyon finom lehet, ezzel az öntettel meg különösen!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, és a neve is tetszik. :))
VálaszTörlésNagyon jól hangzik, a tálalás pedig gyönyörű!
VálaszTörlésNagyon guszta maga a süti és a körítés is! Így ahogy van gyümölcsök, öntet, sütemény, mind itt lehetne most előttem?:))
VálaszTörlésJól hangzik, kipróbálom...
VálaszTörlésBecsapós nevük van ezeknek a régi ételeknek:-) Mindig valami másra számítok. Ezúttal is nagyon kívánatosan tálaltad!
VálaszTörlésPetra voltam a sárgabarackos bortésztásnál is és vittem,isteni lehet.
VálaszTörlésNagyon fincsi lehet! Talán az íze hasonlít egy kicsit a császármorzsára? Legalábbis nekem gondolatban ez ugrott be...
VálaszTörlésNekem is hirtelen az ugrott be..
VálaszTörlésIzgalmas kis recept, szeretem.
Trollanyu: Köszönöm, és örülök, hogy jól sikerült a fánkod. :)))
VálaszTörlésKatuci: :DDD Mondom, hogy pont így vagyok én is, ha benézek hozzád.
Szabina: Köszi. Igen, az öntet kihagyhatatlan.
Flóra: Köszi, az eredeti név a 19.századból.
Hankka:Köszi.
Éva: :))) Küldöm.
Notburga:Köszi, remélem tetszik majd.
Gerdi: Igen, az eredeti elnevezéseket használom és sokszor meglepődöm. Az egyszerű pitét kalácsnak hívják, a kevert süteményt kásának. :))
Melissina: Köszi, az is nagyon finom. :)))
Illéskrisz: Köszi. Ne tévesszen meg a neve. Nem hasonlít a császármorzsához, inkább egy kevert süteményre hajaz a végeredmény. :)))
Juci: Köszi, inkább kevert süti a végeredmény ízben. :)))
VálaszTörlésSzívesen megkóstólnám, nagyon guszta.
VálaszTörlésNekem is nagyon tetszik és nem is bonyolult! :))
VálaszTörlésFantasztikus, isteni
VálaszTörlésCsodás prezentáció, megyek és készítem is el, de rögvest!
VálaszTörlésKati, Panna, Bianka: Köszi.:)))
VálaszTörlésFoodafok: Köszi, remélem ízleni fog. :)))
Finom sütemény, pazar lehet az öntettel, régebben is tudták, mi a jó!
VálaszTörlés