2011. augusztus 21., vasárnap

Császárkása szeder-málna öntettel

Amolyan finom mandulás sütemény, vasárnap délutánra, amikor ránk tör az a bizonyos „úgy ennék valami édességet” hangulat. Egyszerűen elkészíthető desszert. Az öntetet lehet helyettesíteni lekvárral, csak nem érdemes...

 
Hozzávalók:
·        6 dkg vaj
·        15 dkg darált mandula
·        8 dkg zsemlemorzsa
·        1,2 dl tejszín
·        6 tojás
·        8 dkg cukor
Öntet:
·        20 dkg málna és szeder (friss vagy fagyasztott)
·        3 evőkanál cukor (ízlés szerint több-kevesebb)

Elkészítése:
A puha vajat cukorral habosra kevertem. Beledolgoztam darabonként 3 egész tojást és 3 tojás sárgáját. (Az első tojás után 1 evőkanál mandulát beleszórtam, hogy a nedvességtől ne csapódjon ki a vaj.) Belekevertem a mandulát. A zsemlemorzsát a tejszínnel megnedvesítettem (ne maradjanak száraz részek) és a tésztához adagoltam. 3 tojásfehérje keményre vert habját adtam végül hozzá, óvatos mozdulatokkal keverve. Sütőpapírral bélelt tepsibe (22x32 cm) öntöttem, tetejére mandulaszeleteket szórva. 180 fokra melegített sütőben 25-30 percig sütötte. (Tűpróba!)
Az öntethez a szedret és málnát késes mixerrel pépesítettem, majd szűrőn átpasszíroztam. Hozzáadtam a cukrot és tűzön folyamatosan keverve kissé besűrítettem. (10 perc)
A süteményszeleteket porcukorral szórva, öntettel tálaltam.

Forrás : Czifray, 1829.

22 megjegyzés:

  1. Hát ez igazán finom sütemény öntettel együtt, bizony kár lenne lekvárral helyettesíteni.

    VálaszTörlés
  2. Egyszerű, és gyönyörű! :)
    Egy kis kérdésem lenne, ami nem sütivel kapcsolatos. Tudnál, segíteni, hogy hogyan kell beállítani ezt -You might also like- a bejegyzésekhez, sehogyan sem tudom... :S

    VálaszTörlés
  3. Rita: Köszi. :)))

    Csilla: Köszönöm. Az e-mailre küldtem. Remélem használható lesz. :)))

    VálaszTörlés
  4. Ez ismét egy nekünk való finomság:) Ki is fogom próbálni hamarosan. A genovai fánkot elkészítettem sütőben és mennyei lett, nagyon köszönjük a receptet ezúton is:)

    VálaszTörlés
  5. A szokásos hatás: korog a gyomrom tőle... :-)

    VálaszTörlés
  6. Összefut a nyál a számban. Ez a süti nagyon finom lehet, ezzel az öntettel meg különösen!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jól néz ki, és a neve is tetszik. :))

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jól hangzik, a tálalás pedig gyönyörű!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta maga a süti és a körítés is! Így ahogy van gyümölcsök, öntet, sütemény, mind itt lehetne most előttem?:))

    VálaszTörlés
  10. Becsapós nevük van ezeknek a régi ételeknek:-) Mindig valami másra számítok. Ezúttal is nagyon kívánatosan tálaltad!

    VálaszTörlés
  11. Petra voltam a sárgabarackos bortésztásnál is és vittem,isteni lehet.

    VálaszTörlés
  12. Nagyon fincsi lehet! Talán az íze hasonlít egy kicsit a császármorzsára? Legalábbis nekem gondolatban ez ugrott be...

    VálaszTörlés
  13. Nekem is hirtelen az ugrott be..
    Izgalmas kis recept, szeretem.

    VálaszTörlés
  14. Trollanyu: Köszönöm, és örülök, hogy jól sikerült a fánkod. :)))

    Katuci: :DDD Mondom, hogy pont így vagyok én is, ha benézek hozzád.

    Szabina: Köszi. Igen, az öntet kihagyhatatlan.

    Flóra: Köszi, az eredeti név a 19.századból.

    Hankka:Köszi.

    Éva: :))) Küldöm.

    Notburga:Köszi, remélem tetszik majd.

    Gerdi: Igen, az eredeti elnevezéseket használom és sokszor meglepődöm. Az egyszerű pitét kalácsnak hívják, a kevert süteményt kásának. :))

    Melissina: Köszi, az is nagyon finom. :)))

    Illéskrisz: Köszi. Ne tévesszen meg a neve. Nem hasonlít a császármorzsához, inkább egy kevert süteményre hajaz a végeredmény. :)))

    VálaszTörlés
  15. Juci: Köszi, inkább kevert süti a végeredmény ízben. :)))

    VálaszTörlés
  16. Szívesen megkóstólnám, nagyon guszta.

    VálaszTörlés
  17. Nekem is nagyon tetszik és nem is bonyolult! :))

    VálaszTörlés
  18. Csodás prezentáció, megyek és készítem is el, de rögvest!

    VálaszTörlés
  19. Kati, Panna, Bianka: Köszi.:)))

    Foodafok: Köszi, remélem ízleni fog. :)))

    VálaszTörlés
  20. Finom sütemény, pazar lehet az öntettel, régebben is tudták, mi a jó!

    VálaszTörlés