2012. május 19., szombat

Tejbeköles mentás, balzsamos epersalátával és FOOD REVOLUTION DAY menüajánlat


Hallottatok már a Food Revolution kampányról? Jamie Oliver küldetése Magyarországra érkezett, melynek keretében Május 19-én Food Revolution világnap a MOM Művelődés Központban, Budapesten, este 21 óráig.
Ha a közelben vagy, érdemes még elindulni vagy kifejezheted szolidaritásodat azzal, hogy szombat este Food Revolution Vacsorát készítesz a családnak!

"Ami javasolt:
nyers és lehetőleg helyi forrásból származó alapanyagokat kell használnod - vagyis a piacon, mosolygós néniktől és bácsiktól kellene beszerezned az összetevőket :)
Kérjük készítsetek fotókat, osszátok meg velünk a tippeket, recepteket, élményeiteket és ötleteiteket!
Vajon lesz 1000 ember Magyarországon, akik május 19-én Food Revolution Menüt fognak vacsorázni? Segíts, hogy sikerüljön!” Forrás

Ma a Food Revolution világnapján egy korabeli ételt a „gyerekkását” egészségesebbre formálva hoztam, egyúttal kniszhez is ajánlom. A köles bio, a tejet, epret a piacon vettem, a mentát a kertemben szedtem. 


Hozzávalók:
-1 l tej
-15-18 dkg hántolt köles
-2 evőkanál xukor
-1 teáskanál vanília esszencia

-30 dkg eper
-1 evőkanál málnás balzsamecet
-5-6 friss mentalevél

Elkészítése:
A tejet felforraltam. Hozzáadtam a kölest, vaníliát és xukorral édesítettem. kb. 30 perc alatt puhára főztem, míg a köles szemek megduzzadtak és megpuhultak, majd lefedve hagytam kihűlni.
A megmosott, megtisztított epret szeletekre vágtam, összekevertem 1 evőkanál balzsamecettel és az apróra vágott mentával. Pár percig állni hagytam, majd a tejes desszerttel tálaltam.

Forrás: Dobos C. József, 1881.

 Körülnéztem a korábbi ételeim között, mit tudnék ajánlani ma estére, íme:


 








 A kenyér pedig természetesen házi sütés, Limara receptje alapján! Liszt a 4 km-re fekvő malomból.


13 megjegyzés:

  1. Nagyon irigyellek, hogy szinte mindenből van háztájid :) Ha anyukám vagy a nagyszülők megszánnak, akkor nálunk is akad, egyébként sajna városi "termékek" maradnak :( De a piacot én is jobban preferálom. Guszta lett a menüd :)

    VálaszTörlés
  2. Micsoda választék! :-) Jó látni, hogy ilyen sok mindent meg tudsz mutatni háztáji alapanyagok felhasználásával!

    VálaszTörlés
  3. Csodás finomságokat ajánlottál, most hirtelen nem is tudnék választani!Ha meghívnál vendégségbe kérnék halat aztán abból a finom édességből kicsikét! Hát igen a kertedből sok finomságot tudsz hasznosítani és milyen jó is az!Most vettem zöld fűszernövényeket cserépben, ablakba tettem kiváncsi leszek meddik bírja ? Szerintem teraszon hamarabb kinyúlna!:-)

    VálaszTörlés
  4. Remek menü! Tejbekölest én is készítettem már, csak én fahéjas almával, nagyon finom szerintem!!!

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű menüsor. Épp most készítettem én is kölesből édességet, egy tortát. Majd kíváncsi leszek, hogy milyen, holnap fogjuk enni :)

    VálaszTörlés
  6. Tejbepapi, mindenből jöhet!!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon tetszik a tejbeköles, meg a többi is:)

    VálaszTörlés
  8. Szép, gusztusos az ételkínálatod!
    Kölest egyszer próbáltam, kásának főztem, de nem igazán ízlett.
    Lehet, hogy azért újra próbálkozom vele, az ember ízlése is változik.

    VálaszTörlés
  9. Bárcsak én is kertből főzhetnék...maximum csak gyümölcsöt tudok szüretelni, esetleg majd paradicsomot... Szuper ételek, jó kis felhívás!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon finom ételsort hoztál! A kenyér nagyon szép ropogós lett még így fotón keresztül is látszik, és bizony a halat szívesen megenném, na meg persze a többit sorban! :) Ügyes vagy! Nekem is rá kellene szoknom a piacra, a héten ki is nézek!! :))

    VálaszTörlés
  11. Nagyon finom ajanlatokat hoztal. Minden guszta es finom...a kenyer gyonyoru, persze!

    VálaszTörlés
  12. Guszta az epres tejbekölesed :) Magamról kölest eszembe sem jutna tejjel párosítani, de szuper ötlet :) Na meg a menü ajánlód is tetszik!

    VálaszTörlés
  13. Nagyon jó menüsor, de ez a tejbeköles, ki kell próbálnom a gyerekeknek ízlene :)

    VálaszTörlés