Az elkészített krémnek azonban önmagában olyan kis hókadt színe volt, hogy muszáj volt egy kis narancs curddel kiszíneznem. Az ötletet Moha adta, köszönöm! A desszertes tányérok aljára a múltkori Napóleon tortácskák maradéka került. A kerek formák kiszaggatása után maradt csokis tésztát ugyanis lefagyasztottam, és most újrahasznosítottam. A fagyasztós trükköt gyakran alkalmazom kelt tészták esetében is, így a gyerekeimnek szinte sohasem kell bolti buktákat reggelizniük. Ti is szoktatok „újrahasznosítani” ?
Hozzávalók:
1 doboz ananász konzerv
4 dl tejszín
1 csomag zselatin-fix
ízlés szerint porcukor
1 kávéskanál vanília esszencia
csokis süti darabok (elhagyható)
1 doboz ananász konzerv
4 dl tejszín
1 csomag zselatin-fix
ízlés szerint porcukor
1 kávéskanál vanília esszencia
csokis süti darabok (elhagyható)
Narancs curd:
2 egész tojás
1 evőkanál porcukor
2,5 narancs leve
5 dkg vaj
2 egész tojás
1 evőkanál porcukor
2,5 narancs leve
5 dkg vaj
Elkészítése:
Az ananászkonzervet leszűrtem, pár darab ananászt félreraktam díszítésként. A többihez 1-2 evőkanál levet kanalaztam és botmixerrel pépesítettem a gyümölcsöket. A tejszínhez adtam a zselatin-fixet és kemény habbá vertem. Óvatos mozdulatokkal hozzákevertem a porcukrot és az ananászpépet.
Desszertes tányérokba csokis piskótát adagoltam, majd rákanalaztam a krémet. 1-2 órára hűtőszekrénybe tettem.
A narancs krémhez a vaj kivételével egy fémtálban összekevertem a hozzávalókat, és folyamatosan keverve gőz fölött besűrítettem. Tűzről levéve belekevertem a vajat. Kihűtöttem a krémet, majd az ananászkrémre kanalaztam. Tálalásig hűtőszekrénybe tettem. Tejszínhabbal és gyümölcsökkel tálaltam.
Forrás: Németh Zsuzsána, 1858.
Kedves Petra!
VálaszTörlésEz már megint szépre és biztos finomra is sikeredett! :-)Èn eddig még csak a citromos curdet ismertem, de a narancsos változatot is mindenféleképpen ki kell próbálnom!
Egyébként pedig gratulálok a nyereményedhez! :-)
További szép vasárnap estét kívánok Neked! Krisz! :-D
Megint valami szépség. Olyan szépek a színei!
VálaszTörlésA fagyasztós trükköt én is gyakorta bevetem, nem szeretek semmit kidobni. "Újrahasznosítani" is szoktam, maradékból valami mást készíteni.
Igazán érdekes recept. A fagyasztós módszer tetszik, ritkán fagyasztok le kelt tésztát, de azt hiszem ezentúl fogok, és akkor nem okoz problémát, ha gyorsan ennék valami finomat...:)
VálaszTörlésHmmm... ez valami gyönyörű! Már lehet, unalmas, hogy minden receptedhez ezt írom, de mit csináljak, ha nálad mindig minden annyira szép!? :) Az ízéről ne is beszéljünk - biztos isteni finom!!!
VálaszTörlésNagyon guszta, és olyan csalogató, hogy legszívesebben elcsennék egy tálkával. Én a krémes-habos süteményektől kezdve, a kelt tésztákig mindent lefagyasztok.:)
VálaszTörlésOlyan könnyed, légies, finom desszert lett!
VálaszTörlésSzia Petra! Nagyon jó kis recept, felveszem a kipróbálandók listájára!!! Eddig nem fagyasztottam még le kelt tésztát, de azt is ki kell próbáljam! Én is próbálok mindent "újrahasznosítani", amit tudok.
VálaszTörlésÉn is kéreeeeeek:D
VálaszTörlésNagyon guszták! Én sem fagyasztottam edig még kelt tésztát, lehet , hogy hamarosan kipróbálom!
VálaszTörlésCsodás desszertet készítettél, é a lemon curdot is meg a narancs curdot is imádom. Mindent fagyasztok, és újrahsznosítok, szerintem ez nagyon fontos, és egyre inkább az lesz:)
VálaszTörlésNagyon finom amit látok!Ha lehetne most egy tálkával,de hát csak ábrándozok!Viszem a receptet.
VálaszTörlésEz aztán a gyümölcs áradat! Nagyon tetszik! Brutál jól néz ki! Gratulálok a nyereményhez, megkaptam a címet, a héten lesd a postást! :o)))
VálaszTörlésHú, Petra, ez nagyon jól hangzik (és néz ki). Imádom az ananászt és a narancsot is.
VálaszTörlésMár próbáltam botmixerrel ananászt (konzervet) pépesíteni, nekem valamiért nem vitte, csak erőlködött a gép, fel is adtam :(
Köszi. Akkor próbáld meg késes mixerrel, úgy sikerülni fog, csak akkor darabosabb lesz. :)
TörlésNagyon jó ez a recept! Az habos krémeket én is szeretem!!
VálaszTörlésSzánhatnál egy bejegyzést a fagyasztásra, illetve inkább a kiolvasztásra és az olvasztás utáni tálalásra. Kell-e például melegíteni, vagy egyszerűen csak kiveszed, kienged és már ehető is? Mert a maradékokat mindig felhasználom, de fagyasztani csak olyat szoktam, amit utána még megfőzök, megsütök, vagy legalább jól felforralok. Sütivel, kenyérrel, sajttal még soha nem próbálkoztam.
A kenyeret és kelt tésztát, csak kiveszem és hagyom felengedni, ahogy Linyah is említi. Mikrózni nem szabad, mert teljesen felvizesedik, és gumiszerű lesz. A kelt tészták gyakran kerülnek nálam a fagyasztóbe, mert kiolvasztva abszolút semmi különbséget sem lehet érezni, és friss, finom.
TörlésKrémes sütiket is így kell felolvasztani.
Mária!
VálaszTörlésÉn sokat szoktam fagyasztani kenyeret is (szeletelve és épp csak a kellő mennyiségű szeletet veszem ki, kb 10 perc alatt felenged egy tányéron), sajtot is (reszelve vagy egészben) és néha sütitésztát is. Magától hagyd felolvadni, nem kell melegíteni.
Kenyérnél be is lehet rakni egy kicsit a sütőbe picit bevizezve és akkor meleg lesz, mint a friss kenyér.
Nagyon guszta, finom desszert! :)
VálaszTörlésTök jó, eddig még csak lemon curdot ettem és nem hallottam a narancsosról, de biztos az is nagyon finom lehet!
VálaszTörlésIgazán szuper desszert! Egyszerű és finom, citromosat szoktam készíteni, nagyon sok mindenhez jó!
VálaszTörlésGyönyörű :) Ha ráérsz lesd meg mit készítettem 4Gyerek játékára a blogodról: http://pannafoz.blogspot.com/2012/02/kukorica-kremleves.html
VálaszTörlésPetra, nagyon guszta, és finom az ananász, és a narancs kombinációs curd. Én csak citromosan szoktam késziteni, de ez nagyon jó ötlet, és elegáns, méghozzá, ahogy elkészitetted:DDD
VálaszTörlésÚjrahasznosítani?Mit? Ha én nem...a kutya..ha ő nem..a madarak. Persze néha megfordul a rend, és mielőtt én eleve csak szimplán hasznosíthatnám, elkunyizza a kutya...a nagy hóban, hajnalban a rigók kaptak rá, hogy levágják az ablakom előtt az "éhesek vagyunk, adj enni" című műsort. Lassan előmásznak a sünök majd csontsoványan. Hát kérem, van itt elég éhes száj.)) Apropó, örvendetes tény, hogy nem meyer az az izé benne. Pedig már gyanakodtam a színe miatt.))
VálaszTörlésEz most igencsak jöhetne így ebéd utáni desszertnek ;-)
VálaszTörlés