2012. február 19., vasárnap

Ananászkrém narancs curddel

Villámgyors krémet hoztam Németh Zsuzsána repertoárjából. Ő természetesen friss ananászból főzött alapot, és a zselatin helyett is kifőzött vizahólyagot használt.
Az elkészített krémnek azonban önmagában olyan kis hókadt színe volt, hogy muszáj volt egy kis narancs curddel kiszíneznem. Az ötletet Moha adta, köszönöm! A desszertes tányérok aljára a múltkori Napóleon tortácskák maradéka került. A kerek formák kiszaggatása után maradt csokis tésztát ugyanis lefagyasztottam, és most újrahasznosítottam. A fagyasztós trükköt gyakran alkalmazom kelt tészták esetében is, így a gyerekeimnek szinte sohasem kell bolti buktákat reggelizniük. Ti is szoktatok „újrahasznosítani” ?


Hozzávalók:
1 doboz ananász konzerv
4 dl tejszín
1 csomag zselatin-fix
ízlés szerint porcukor
1 kávéskanál vanília esszencia
csokis süti darabok (elhagyható)
Narancs curd:
2 egész tojás
1 evőkanál porcukor
2,5 narancs leve
5 dkg vaj

Elkészítése:
Az ananászkonzervet leszűrtem, pár darab ananászt félreraktam díszítésként. A többihez 1-2 evőkanál levet kanalaztam és botmixerrel pépesítettem a gyümölcsöket. A tejszínhez adtam a zselatin-fixet és kemény habbá vertem. Óvatos mozdulatokkal hozzákevertem a porcukrot és az ananászpépet.
Desszertes tányérokba csokis piskótát adagoltam, majd rákanalaztam a krémet. 1-2 órára hűtőszekrénybe tettem.
A narancs krémhez a vaj kivételével egy fémtálban összekevertem a hozzávalókat, és folyamatosan keverve gőz fölött besűrítettem. Tűzről levéve belekevertem a vajat.  Kihűtöttem a krémet, majd az ananászkrémre kanalaztam. Tálalásig hűtőszekrénybe tettem. Tejszínhabbal és gyümölcsökkel tálaltam.

Forrás: Németh Zsuzsána, 1858.

24 megjegyzés:

  1. Kedves Petra!
    Ez már megint szépre és biztos finomra is sikeredett! :-)Èn eddig még csak a citromos curdet ismertem, de a narancsos változatot is mindenféleképpen ki kell próbálnom!

    Egyébként pedig gratulálok a nyereményedhez! :-)

    További szép vasárnap estét kívánok Neked! Krisz! :-D

    VálaszTörlés
  2. Megint valami szépség. Olyan szépek a színei!
    A fagyasztós trükköt én is gyakorta bevetem, nem szeretek semmit kidobni. "Újrahasznosítani" is szoktam, maradékból valami mást készíteni.

    VálaszTörlés
  3. Igazán érdekes recept. A fagyasztós módszer tetszik, ritkán fagyasztok le kelt tésztát, de azt hiszem ezentúl fogok, és akkor nem okoz problémát, ha gyorsan ennék valami finomat...:)

    VálaszTörlés
  4. Hmmm... ez valami gyönyörű! Már lehet, unalmas, hogy minden receptedhez ezt írom, de mit csináljak, ha nálad mindig minden annyira szép!? :) Az ízéről ne is beszéljünk - biztos isteni finom!!!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta, és olyan csalogató, hogy legszívesebben elcsennék egy tálkával. Én a krémes-habos süteményektől kezdve, a kelt tésztákig mindent lefagyasztok.:)

    VálaszTörlés
  6. Olyan könnyed, légies, finom desszert lett!

    VálaszTörlés
  7. Szia Petra! Nagyon jó kis recept, felveszem a kipróbálandók listájára!!! Eddig nem fagyasztottam még le kelt tésztát, de azt is ki kell próbáljam! Én is próbálok mindent "újrahasznosítani", amit tudok.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon guszták! Én sem fagyasztottam edig még kelt tésztát, lehet , hogy hamarosan kipróbálom!

    VálaszTörlés
  9. Csodás desszertet készítettél, é a lemon curdot is meg a narancs curdot is imádom. Mindent fagyasztok, és újrahsznosítok, szerintem ez nagyon fontos, és egyre inkább az lesz:)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon finom amit látok!Ha lehetne most egy tálkával,de hát csak ábrándozok!Viszem a receptet.

    VálaszTörlés
  11. Ez aztán a gyümölcs áradat! Nagyon tetszik! Brutál jól néz ki! Gratulálok a nyereményhez, megkaptam a címet, a héten lesd a postást! :o)))

    VálaszTörlés
  12. Hú, Petra, ez nagyon jól hangzik (és néz ki). Imádom az ananászt és a narancsot is.
    Már próbáltam botmixerrel ananászt (konzervet) pépesíteni, nekem valamiért nem vitte, csak erőlködött a gép, fel is adtam :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. Akkor próbáld meg késes mixerrel, úgy sikerülni fog, csak akkor darabosabb lesz. :)

      Törlés
  13. Nagyon jó ez a recept! Az habos krémeket én is szeretem!!
    Szánhatnál egy bejegyzést a fagyasztásra, illetve inkább a kiolvasztásra és az olvasztás utáni tálalásra. Kell-e például melegíteni, vagy egyszerűen csak kiveszed, kienged és már ehető is? Mert a maradékokat mindig felhasználom, de fagyasztani csak olyat szoktam, amit utána még megfőzök, megsütök, vagy legalább jól felforralok. Sütivel, kenyérrel, sajttal még soha nem próbálkoztam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kenyeret és kelt tésztát, csak kiveszem és hagyom felengedni, ahogy Linyah is említi. Mikrózni nem szabad, mert teljesen felvizesedik, és gumiszerű lesz. A kelt tészták gyakran kerülnek nálam a fagyasztóbe, mert kiolvasztva abszolút semmi különbséget sem lehet érezni, és friss, finom.
      Krémes sütiket is így kell felolvasztani.

      Törlés
  14. Mária!
    Én sokat szoktam fagyasztani kenyeret is (szeletelve és épp csak a kellő mennyiségű szeletet veszem ki, kb 10 perc alatt felenged egy tányéron), sajtot is (reszelve vagy egészben) és néha sütitésztát is. Magától hagyd felolvadni, nem kell melegíteni.
    Kenyérnél be is lehet rakni egy kicsit a sütőbe picit bevizezve és akkor meleg lesz, mint a friss kenyér.

    VálaszTörlés
  15. Nagyon guszta, finom desszert! :)

    VálaszTörlés
  16. Tök jó, eddig még csak lemon curdot ettem és nem hallottam a narancsosról, de biztos az is nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  17. Igazán szuper desszert! Egyszerű és finom, citromosat szoktam készíteni, nagyon sok mindenhez jó!

    VálaszTörlés
  18. Gyönyörű :) Ha ráérsz lesd meg mit készítettem 4Gyerek játékára a blogodról: http://pannafoz.blogspot.com/2012/02/kukorica-kremleves.html

    VálaszTörlés
  19. Petra, nagyon guszta, és finom az ananász, és a narancs kombinációs curd. Én csak citromosan szoktam késziteni, de ez nagyon jó ötlet, és elegáns, méghozzá, ahogy elkészitetted:DDD

    VálaszTörlés
  20. Újrahasznosítani?Mit? Ha én nem...a kutya..ha ő nem..a madarak. Persze néha megfordul a rend, és mielőtt én eleve csak szimplán hasznosíthatnám, elkunyizza a kutya...a nagy hóban, hajnalban a rigók kaptak rá, hogy levágják az ablakom előtt az "éhesek vagyunk, adj enni" című műsort. Lassan előmásznak a sünök majd csontsoványan. Hát kérem, van itt elég éhes száj.)) Apropó, örvendetes tény, hogy nem meyer az az izé benne. Pedig már gyanakodtam a színe miatt.))

    VálaszTörlés
  21. Ez most igencsak jöhetne így ebéd utáni desszertnek ;-)

    VálaszTörlés