2012. február 15., szerda

Fehér csokoládés panna cotta narancsos karamellöntettel

Egyszerű, kényeztető desszertet hoztam. A Kifőztük februári számába készült.


Hozzávalók 6 személyre:
·         3 dl tejszín
·         1 dl tej
·         1 narancs héja
·         10 dkg fehércsokoládé
·         3 evőkanál mascarpone
·         6 lap zselatin
·         1 teáskanál vaníliás cukor
Öntethez:
·         5 dkg cukor
·         2,5 dl frissen facsart narancslé
·         1 kávéskanál vaníliaesszencia
·         2 kávéskanál tejszín

Elkészítése:
A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk. A tejszínt a tejjel felforraljuk, belekeverjük a felpuhult zselatinlapokat. Hozzáadjuk az apróra tört fehércsokoládét és a vaníliás cukrot. Addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen elolvad. Végül belekeverjük a reszelt narancshéjat és a mascarponét.  Hideg vízzel kiöblített szilikon formákba töltjük, és 3-4 órára hűtőszekrénybe rakjuk.  A narancsok levét kifacsarjuk és hozzáadjuk a vaníliaesszenciát. A cukrot felolvasztjuk, amikor aranybarnára színeződik, beleöntjük a narancslevet. Folyamatosan keverve tovább főzzük, amíg eléri a kívánt sűrűséget (3-4 perc) és hozzáadjuk a tejszínt. Még 1 percig főzzük, majd langyosra hűtjük. A formákból kifordítjuk a megszilárdult desszerteket, narancsöntettel és friss gyümölcsökkel tálaljuk.

27 megjegyzés:

  1. Csodálatos! S mennyire gyönyörű :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Viki!

    A tegnep este kommentelő lányoktól elnézést kérek, de egyszerűen muszáj volt törölnöm és újra feltennem a bejegyzést, mert totálisan összekavarodott a blogom.
    Köszönöm a kedves hozzászólásokat mindenkinek.

    Nelli: A tejszín mindenképpen "rendes", tehát ne növényi legyen. A fehér csokoládéval bonbonburokként nekem is vannak gondjaim, mivel ez valójában nem igazi csokoládé, a vele való munka is más.
    Ebben a desszertben én a Boci fehércsokit használtam, de bármelyik másik fajta is jó. A forralt tejszínbe beletördelve a fehércsoki nagyon szépen elolvad, nem lesz furcsa állagú. Bonbonba a fehércsokit én is inkább töltelékként szeretem pont emiatt.

    VálaszTörlés
  3. Annyira gyönyörű és ínycsiklandozó !!!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép lett!
    Kérlek, nézz be hozzám, szeretnék neked valamit adni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Flóra! Nagyon aranyos vagy, hogy gondoltál rám. :)

      Törlés
  5. Gyönyörű, és a karamellel mindig meg lehet venni :)
    Petra, próbáltad már a Lidl-s Bellarom márkájú fehér csokit (200gr, pinkes dobozban)? Én mindig azt használom, magában is gyönyörűen olvad, szuper bonbonburoknak is! Ja, és az ára is jó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Zsuzsi! A Lidl-s fehér csokik közül csak a FinCarre-val találkoztam, de nem nyűgözött le. Köszönöm a javaslatot, tudom melyikről van szó, ki fogom próbálni. Így hátha nem lesz olyan mumus a fehér csoki, mint burok... :)))

      Törlés
  6. Petra, ez ismét nagyon guszta! A múltkor nekem is törölnöm kellett egy bejegyzést, mert megkergült a blogom (vagy én)...

    VálaszTörlés
  7. Köszi lányok! Kinek küldhetem? :)))

    VálaszTörlés
  8. Nagyon guszta desszert, imádnám :) Nézz be hozzám kérlek megajándékoználak egy díjjal :)

    VálaszTörlés
  9. Kedves Petra!
    Nem is tudom melyik tetszik jobban, a fotód vagy a recept címe!! Fehér csoki, karamell és narancs!!!!! Hmmm, nyami!!! :-)
    Üdv, Krisz!

    VálaszTörlés
  10. Csodásan néz ki, az íze pedig csak elképzelni tudom hogy fiiinooom!!!

    VálaszTörlés
  11. Gyönyörű ez a fotó, a desszert meg gondolom nagyon finom volt!

    VálaszTörlés
  12. Gyönyörűen néz ki, csodálatos a felvételed. Csak finoman tudom elképzelni.:):):):)

    VálaszTörlés
  13. Már készül, holnapra meg is lesz...:)

    VálaszTörlés
  14. Szép lett, nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  15. Hát, mit is mondhatnék... fantasztikusan néz ki megint! :)

    VálaszTörlés
  16. Örülök, hogy elnyerte a tetszéseteket. :)

    VálaszTörlés
  17. Petra, kérlek nézz be hozzám, egy díj vár rád! :)

    VálaszTörlés
  18. Szabina nagyon kedves vagy, köszönöm itt is! Már megyek is! :)

    VálaszTörlés
  19. Fantasztikus vagy!Na és a desszert is persze:)

    VálaszTörlés
  20. Nagyon klassz lett, már ott is megcsodáltam. Én még sosem készítettem panna cottát. A hozzávalókból ítélve csodás lehet:-))

    VálaszTörlés
  21. Láttam Lilláét és megnéztem kitől kapott kedvet! Hát mit mondjak, egyik étvágygerjesztőbb mint a másik. Pont írtam, hogy még sosem ettem pedig már sok helyen láttam. Most már érik a dolog! :))

    VálaszTörlés
  22. Nagyon guszta és a fotó is tökéletes!!!

    VálaszTörlés