2012. február 23., csütörtök

Rozmaringos gyömbéres bonbon


Noha a klasszikus ízek állnak közel a szívemhez, időnként belém bújik a kisördög, hogy kipróbáljak valami szokatlant is. Ezúttal a rozmaring kellemesen karakteres ízével kísérleteztem. Finom lett, de elsősorban bevállalós olvasóimnak ajánlom.


Hozzávalók:
- 125 g 70%-os étcsokoládé
- 1,25 g porított kakaóvaj

- 10 dkg tejcsokoládé
- 0,7 dl tejszín
- 4-5 friss rozmaring levél
- 6-7 db kandírozott gyömbér

Elkészítése:
A tejszínt felforraltam, beledobtam a rozmaringleveleket és lefedve 5 percig állni hagytam. Kivettem belőle a fűszert és a darabokra tört csokoládéra öntöttem. Addig kevertem, amíg homogén állagú lett. A gyömbért apró kockákra vágtam.
A bonbonformát hajszárítóval kissé átmelegítettem. Az étcsokoládét temperáltam és a bonbonformába öntöttem. Habkártya segítségével azonnal lehúztam és a konyhapulthoz óvatosan, de alaposan ütögetve eltávolítottam a buborékokat.
1-2 perc után a formából a tálba visszacsurgattam a csokoládét. Ennyi idő alatt a csokoládé egy része megszilárdul, és vékony burkot képez a bonbonforma mélyedéséiben. Habkártyával ismét lehúztam, majd pár percre hűtőbe tettem.
Amikor megszilárdult, a csokihüvelyekbe kevés krémet nyomtam, rá gyömbérkockákat helyeztem és feltöltöttem krémmel. Fél órára hűtőbe tettem. A csokoládét ismét temperáltam és lezártam a bonbonokat. Fél-egy óra hűtés után kifordítottam a formából. Lezárt műanyagdobozban hűtőben tárolom, maximum 1-1,5 hétig tartható el.

25 megjegyzés:

  1. Ezt a formát honnan szerezted be Petra?Nagyon szép!A töltelék is különleges!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. Nelli, ez egy műanyag jégkockatartó, amit egyszer ajándékba kaptunk a jeges teához.

      Törlés
  2. Jajj, te csodanőci! Pont az én fejemben is ez motoszkál, csak fenyőmaggal párosítva a rozmaring. De a gyömbér milyen jó ötlet! Nagyon szép ebben a formában!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. Jó ötlet a fenyőmag is. Érdekes lett a krémem rozmaringgal ízesítve. Vivi különlegességeit idézte fel az íz számomra.

      Törlés
  3. Igazán különleges bonbon. Ma az Aldiban szerettem volna beszerezni az első bonbon formámat, de mire odaértem elvitték az utolsót is...:( Most kicsit szomorú vagyok, egyszerűen nem tudom, hol fogok hozzájutni egyhez. Annyira tetszik az összes bonbonod....:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla a Sőreginél nem akcióban is 600 Ft a szilikonos bonbonforma. Nincs most túl sokféle, azt hiszem csak 5-6. A boltjuk Pécsett van, de ha rákeresel van online webáruházuk is.

      Törlés
  4. Hát ez valami nagyon izgalmas ízű bonbon lehet. Amellett csodaszép is, bámulatos vagy:)

    VálaszTörlés
  5. Én nagyon bevállalós vagyok, és ezek a bonbonok olyan gyönyörűségesek, hogy be is vállalnám mind.:)

    VálaszTörlés
  6. Jó sugallatai vannak annak a kisördögnek:-) No meg jó helyre sugdos, mert megint csodás lett a végeredmény!

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű szép, azt a felet bevállalnám, aztán meglátjuk... :)))

    VálaszTörlés
  8. Remek párosítás, venném a bátorságot, hogy leteszteljem :-)

    VálaszTörlés
  9. Gyönyörű a fotó:)Nagyon izgalmas a rozmaring csokiban legközelebbi vásárlásnál beszerzem és kipróbálom:)

    VálaszTörlés
  10. Annyira szép a fotó, hogy alig tudtam eljönni onnan... csak néztem és néztem, közben nagyokat nyeltem. :) Bár a rozmaring miatt nem is tudom, hogy bevállalnám-e...? Imádom a fűszereket (a rozmaringot is), de így bonbonban biztos érdekes az íze. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gabi! Érdekes az íze, így van. De nem a rossz értelemben, inkább különleges.

      Törlés
  11. Petruskám!
    Nem jutottam ma el a postára, mert próbáltam betuszkolni a könyvet a legnagyobb buborékos borítékba, de az Istenért nem ment, úgy hogy kénytelen voltam haza hozni a könyvet és itthon simán becsomagolni. Holnap postára adom, szerintem jövő hét elején megkapod. Ugye nem haragszol...A bon-bon pedig,...nem találok szavakat, KÍSÉRTÉS!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogy gond! Nem vagyok az a haragos típus, főleg, ha ajándékkal akar valaki meglepni. :DDDD

      Törlés
  12. Köszönöm szépen a kedves hozzászólásaitokat! :)))

    VálaszTörlés
  13. Csudaklassz:)
    Nálam kb 2 hete kèszült citrom-rozmaring, ez a kedvencem most, nem volt mèg időm postolni, talán a hétvégén...
    Nagyon szèp:)

    VálaszTörlés
  14. Húú, ez nem semmi!!!! Ez tényleg Kisértés!!!

    VálaszTörlés
  15. Valami fantasztikus, zseni bon-bon méghozzá rozmaringal. Nálunk mindig van rozmaring bokor...mindig többet termel. Egy álomszép forma, és ize van a bon bonnak. Csodás:DDD

    VálaszTörlés
  16. Kedves Petra! Áruld már el, milyen formában készítetted ezt a szépséget? Nekem ugyanis van ilyen "cápauszony" formájú jégkockatartóm, ami igazság szerint azt hiszem tealevél akar lenni, mivel Ice Tea repiajándék. És remek bonbonokat lehet bennük készíteni. :-))

    VálaszTörlés
  17. Kedves Petra! Áruld már el, milyen formában készítetted ezt a szépséget? Nekem ugyanis van ilyen "cápauszony" formájú jégkockatartóm, ami igazság szerint azt hiszem tealevél akar lenni, mivel Ice Tea repiajándék. És remek bonbonokat lehet bennük készíteni. :-))

    VálaszTörlés