2012. február 22., szerda

Tepertős vakarcs

 
Zilahy Ágnes szerint: „Ha a kenyeret nem sütjük is a háznál, azért tepertős-vakarcsot készíthetünk, külön e czélra gyúrt kenyértésztából. Forrón igen jó étel.” 
Az elmúlt héten kipróbáltam az egyik kollégám leegyszerűsített házi sajt receptjét. A savó kelt tésztákba, kenyerekbe történő felhasználásáról remek tanácsokat kaptam a FB-on, így víz helyett most ezzel készítettem vakarcsokat.


Hozzávalók:
- 50 dkg kenyérliszt (BL 80)
- 3 dl savó (vagy víz)
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 evőkanál só
- bors
- 25 dkg töpörtyű

Elkészítése:
A töpörtyűt késes mixerrel apróra vágtam. Langyos savóban elkevertem az élesztőt. A lisztet, sót, borsot a kenyérsütő üstjébe adagoltam és hozzáadtam az élesztős savót. Elindítottam a dagasztást, majd amikor a tésztát gombóccá dolgozta, hozzáadtam a töpörtyűt is. A dagasztás végére szép hólyagosra dolgozott tésztát kaptam. Kelesztő tálban duplájára kelesztettem, majd 8 részre osztottam. A cipókat lisztezett munkafelületen egyesével kistányér méretűre nyújtottam és kettéhajtottam. Félköríves oldalukat éles késsel néhány helyen bemetszettem. A vakarcsokat sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem, és 180 fokon gőzős sütőben (a sütőbe kis lábasban kevés vizet helyeztem) 25 perc alatt pirosra sütöttem. A sütőből kivéve kevés hideg vízzel lespricceltem.

Forrás: Zilahy Ágnes, 1892.

19 megjegyzés:

  1. De jó! A tepertőt nem szeretem, de más töltelékkel el tudnám képzelni. :))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szuper! Nekem jöhetne tepertővel is...:)

    VálaszTörlés
  3. Ma kaptam töpörtyűt...! :DDD Ráadásul vakarcs nevű finomság nálam is van, bár teljesen más mint a tiéd. :)) Nagyon szépek a Te vakarcsaid is és szívesen eleszegetném most este! :)

    VálaszTörlés
  4. Mentettem, és már a házi tej is megvan...:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szeretem a tepertős pogácsákat is. Ez is nagyon finom lehet guszta !

    VálaszTörlés
  6. Hát ezek a vakarcsok igazán ennivalóak:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszták, tuti nagyon finomak! Honnan kapták vajon a nevüket? :-)

    VálaszTörlés
  8. Aranyos neve van ennek a tepertősnek :)

    VálaszTörlés
  9. Igazán jópofa ez a vakarcs!! :) Imádom a tepertőt, bár eddig csak tepertős pogit készítettem belőle...

    VálaszTörlés
  10. Pont most sütöttem liba tepertőt, ugyan nincs meg a 25 dkg. de majd veszek sima tepertőt és akkor felkerül a megsütendők táborába. Jó borsosan...Hm! Nagyon ízletes lehet!

    VálaszTörlés
  11. Nagyon jól néznek ki, tetszik a formájuk :)) Biztos finom is!

    VálaszTörlés
  12. Naaagyon finom lehetett!! Mentettem!!

    VálaszTörlés
  13. Hogy tepertős, máris nyert ügye van. De a formáját is elnézve... Nagyon megnyerő! Még hogy vakarcs...
    A savót én is felhasználom, kenyér, lángos, pizza dagasztására.

    VálaszTörlés
  14. Milyen érdekes neve van...nekem furcsa, de jól passzul. Imádom az ilyesmi finomságokat, nagyon jól néz ki, és a töpörtyü szenzációs csábitó, és kivánatos.
    Petra,elnézést hogy nem tudok gyakrabban válaszolni, az én blogomon is csak két vagy három naponként tudok postolni a munkám végett! A facebook és a twitteren jóformán egyáltalán nem tudok időt tartani, azért sem hirdetem hogy rajta vagyok!

    VálaszTörlés
  15. Remek lehet - még azzal együtt is, hogy én annyira nem rajongok a töpörtyűért. Viszont pl. káposztával még az ízét is érzem a számban. ;)

    VálaszTörlés
  16. Remekül néznek ki a vakarcsaid...bár szerintem ennél előkelőbb nevet is megérdemelnének!! :) Mentettem a receptet, biztosan nagyon finom is!!!

    VálaszTörlés