2012. február 11., szombat

Vaddisznósült gránátalmás ribizliszósszal


Mielőtt megkérdeznétek, hogy ezt a húst vajon hol lehet beszerezni, elárulom, hogy van egy nagyon kedves vadász ismerősöm is…
Megemlítettem, hogy szeretnék vadat készíteni, és ezt a gyönyörű vaddisznócombot küldte nekem. Ezúton is köszönöm Attila!
A hús különlegességéhez méltó receptet kerestem, amihez a ribizliszószt egy kevés gránátalmával igyekeztem extrává varázsolni. A csillag alakú burgonyafánkok a gyerekeim kedvéért készültek mellé… Fenséges étel, ami akár marhából is elkészíthető.


Hozzávalók:
  • 1-1,5 kg vaddisznócomb (marhacombbal helyettesíthető)
  • só, bors
  • 3-4 evőkanál mustár
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 fej vöröshagyma
  • 6 db borókabogyó
  • 2 ágacska rozmaring
  • 3 db babérlevél
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1,5 dl vörösbor
  • 1 evőkanál ecet
Mártáshoz:
  • 1 gránátalma
  • 30 dkg fagyasztott ribizli
  • só, bors
  • 1 evőkanál cukor
  • 1,5 víz
  • 0,5 dl vörösbor
  • 1 evőkanál liszt

Elkészítése:
A vaddisznóhúst felhasználás előtt ki kell áztatni, nálam hideg vízben 1 éjszakát töltött. A vízből kivettem, lecsepegtettem, sóval, borssal fűszereztem, majd mustárral bedörzsöltem. Ebben a pácban érleltem 4-6 órát.  Tepsibe helyeztem a megtisztított sárgarépákkal, hagymával, rozmaringággal, borókabogyóval, babérlevéllel és a reszelt citromhéjjal.  Mellé vörösbort és ecetet öntöttem. 180-190 fokon lefedve 1-1,5 óra alatt puhára pároltam, majd fedő nélkül 30 perc alatt pirosra sütöttem.
A ribizlit kiolvasztottam. A gránátalmát félbevágtam, és fakanállal kiütögettem a magjait. Serpenyőben 1 evőkanál cukrot karamellizáltam, hozzáadtam a ribizlit, és felöntöttem a vörösborral és vízzel. Kevés sóval és borssal fűszereztem. Pár percig főztem, majd liszttel behabartam. Újra forralva besűrítettem. Langyosra hűtöttem, és hozzáadtam a gránátalma magokat.
A pirosra sült vaddisznócombot burgonyakrokettel és gyümölcsmártással kínáltam.

Forrás: Czifray, 1829.

23 megjegyzés:

  1. Mesés főétel...Már megszoktam a Tőled jövő ínyencségeket! Ez is fantasztikus. Képzelem az ízeket...Hm! :o)))

    VálaszTörlés
  2. Micsoda ismerőseid vannak!! :D
    Nálatok nincs az a hús ami nem beszerezhető! Csodás ebéd! Már a látvány is különleges!! :))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ízletes lehet és gyönyörűen készítetted el:))

    VálaszTörlés
  4. Tényleg fenségesen néz ki, gondolom az íze sem kutya ;)

    VálaszTörlés
  5. Fejedelmi lakoma, a tálalás is gyönyörű:) Gondolom mi maradunk a marhánál, mert mostanában nem fogok vaddisznóhúst kapni:)Igaz a boltban láttam tegnap antilophúst, szóval nem kizásrt:)

    VálaszTörlés
  6. Megint csodás ételt készítettél külcsínre és belbecsre egyaránt. Nem panaszkodhat a család :)!!

    VálaszTörlés
  7. Mint mindig, most is fenséges ételt készítettél! Már hozzászoktam, hogy nálad ilyen fincsiket és érdekességeket találok mindig! Tetszik! Bár - bevallom - vaddisznóhúst még nem ettem, de ez nem jelenti azt, hogy nem is kóstolnám meg... :)Viszont a ribizlit imádom, ezáltal a szósz nagyon fincsi lehet. A burgonyafánkok pedig szuper látványt nyújtanak mindezek mellé. :)

    VálaszTörlés
  8. Ez valami eszméletlenül szép...:) A vadat és a ribizlit is imádom, különösen együtt! Szuper!

    VálaszTörlés
  9. Álmos szemekkel vaddisznósütit olvastam:-) De megnéztem jobban, aztán még jobban, annyira szépet alkottál megint!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon finom lehetett, a tálalásod pedig gyönyörű...

    VálaszTörlés
  11. Ez ki kell egyszer próbálni! Nagyon gusztusos, már el is képzeltem az ízeket! :)

    VálaszTörlés
  12. Petra, ez igazán egy elegáns, fenséges ebéd. De szeretném azt a finom velőt kiszurni a csontbol a végén. A Pamográta ...vagyis nálatok gránátalma szósz nagyon komplimentálja a finom, hust:DDD

    VálaszTörlés
  13. Petra, ezek azok a pillanatok, amikor úgy érzem, kellően ki sem tudom fejezni, milyen érzéseket váltott ki belőlem az ételed:)

    VálaszTörlés
  14. Ha a megboldogult jószág látná, ahogy az ő combikájának képén mennyi ember csorgatja a nyálát, el is mosolyodna örömében. Boldogan nyúlna el a malacmenyország homokos tengerpartján, szívószállal egy kókuszdióból koktélt szürcsölgetve..))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fene tudja, lehet, hogy annak még jobban örülne, ha futkoshatott volna még...
      Én meg így láttam szívesebben! :DDD

      Törlés
  15. Köszönöm szépen a kedves hozzászólásokat lányok, asszonyok! Tényleg nagyon finom lett. Ajánlom. Ha nem is vaddisznóból, de marhahúsból. :)

    VálaszTörlés
  16. Petra, ismersz, mennyire vagyok húsrajongó, de a vaddisznót még kedvelem is, biztosan megkóstolnám. Egyébként múltkor hallottam, hogy tenyésztenek is vaddisznót egy csomó helyen, bár az erdőben kóricálóknak egészen biztos, hogy sokkal porhanyósabb a húsuk.

    VálaszTörlés
  17. Petra,annyira guszta és gyönyörű lett ,mint szinte minden amit elkészítesz és tálalod,nagyon finom lehet,mi imádjuk a vadhúsokból készült ételeket.

    VálaszTörlés
  18. Csodálatos tálalás, mesés finomságokkal tele tányéron. Én eddig csak étterembe ettem vaddiszóhúst, de nagyon ízlett. Eltudom képzelni a Tied milyen finomságos lehetett.

    VálaszTörlés
  19. Petra!Én még sohasem ettem vaddisznó húst!De valahogy most kedvet kaptam hozzá.Gyönyörű a tálalás is!:)

    VálaszTörlés