2012. február 18., szombat

Wellington szűz


Egyenesen Illéskrisz konyhájából. Az ok pedig nem más, mint hogy részt vettem 4gyerek játékán, melynek lényege, hogy a neked sorsolt blogger receptjeiből kell elkészíteni egy számodra tetszőt.
Amikor megkaptam az értesítést, hogy Kriszta receptjei közül választhatok, megörültem, mert az Ő konyhaművészete nagyon közel áll a szívemhez. Szépséges blogját szeretettel ajánlom mindenkinek!
Kattintottam, nézelődtem, és bevallom gondban voltam, mert a bőséges kínálatból szinte mindent megfőztem/sütöttem volna. Nehéz szívvel, mint az X Faktor zsűritagjai, szűkítettem a kört és végül ezt a hústételt hoztam ki győztesként. Nagyon szoros versenyben volt a Narancsos kacsával, de végül a nézői (potenciális kóstolói) szavazatok döntöttek.
Meg kell mondjam, nem csalódtam! Mindenkinek csak ajánlani tudom, egyszerűen elkészíthető, fenséges étel.


Recept Krisztától, fázisfotókkal az eredetit itt találjátok.

„Hozzávalók:  
- 1 csomag leveles tészta
- 1 kisebb szűzpecsenye 
- 10 dkg szárított nyers sonka
- 25 dkg gomba 
- 1 kisebb vöröshagyma 
-   só, bors  
olaj

Elkészítése
A szüzet bepácoljuk. Ezt úgy csináljuk, hogy sóval és őrölt borssal bedörzsöljük, majd olajjal átkenjük. Fóliába csomagoljuk, majd hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap a leveles tésztát kiengedjük, majd akkorára nyújtjuk, hogy kb. 5 cm-rel túllógjon a hús méretén. A húst erős lángon, kevés olajat aláöntve, minden oldalát megkapatjuk, barnára pirítjuk. Mikor kisült félre tesszük hűlni. A visszamaradt olajban üvegesre pirítjuk a hagymát és az apróra vágott gombát. Sózzuk és erősen borsozzuk. Addig sütjük, míg a gomba az összes levét elveszti. Közben a kinyújtott tésztára, lerakosgatjuk a szárított sonka szeleteket, majd rákenjük a sült gomba pépet. Erre fektetjük a sült szűzpecsenyét.
A tészta két oldalát felhajtjuk a húsra, majd feltekerjük az egészet. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a tésztás roládot, esetleg ha marad ki a tésztából, akkor feldíszítjük vele, majd egész tojással lekenjük a batyut. Előmelegített sütőbe tesszük a húst, és attól függően, hogy ki, hogy szereti átsülve, 20-25-30 perc alatt megsütjük a szüzet. Mikor megsült 5-10 percet pihentetjük, felszeleteljük és tálaljuk.”

20 megjegyzés:

  1. Köszi itt is, hogy játszodtál. Nekem azért is tetszik ez a játék (remélem másnak is jó ez...végülis volt pár jelentkező), mert nincs tét, nincs győztes, csak a játékosok vannak "bajban", hogy mi is tetszedjen a kisorsolt blog felhozatalából.
    Az tény, hogy Krisztinél nehéz lehetett a választás.

    VálaszTörlés
  2. Ha szeretném a gombát tökéletes fogás lenne, így viszont azt hiszem a gomba kimarad, a többi pedig jöhet! A saláta kitűnő köret mellé!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocs', most csak itt tudok írni... De ez csodásan néz ki - ezt feltétlenül le kellett írnom. :))

      Törlés
  3. Nagyon guszta lett, a salátád is nagyon finom lehet, szép színes...

    VálaszTörlés
  4. Ó, hát Illéskrisszel én is "bajban" lettem volna (bár Mézeskaláccsal se volt könnyű dolgom - a szó jó értelmében persze) :)
    Nagyon jól választottál, csodálatosan néz ki az étek :)

    VálaszTörlés
  5. Úristen! Most kapcsolok! A játék! Tudok még játszani vajon, mikor van a határidő? Tökre kiment a fejemből, pedig Ottisnél már ki is néztem egy receptet...Holnap pótolom...Hát, mit mondjak: Nálad is fenséges fogás lett a szűzből! Köszönöm a kedves szavaidat, melengették a szívemet! Gyönyörű lett!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyugi-nyugi, február 20. a határidő, de Éva egy kis csúszást is megenged. :)))
      Köszönöm. Örülök, hogy kipróbálhattam a receptedet. Nagyon könnyű volt a leírásaid alapján főzni. Külön felüdülés volt, hogy te nem meszelyben, iccében vagy latban adod meg a mértékegységeket. :DDDD

      Törlés
  6. Csodaszép, épp Gizinél is egy hasonló fogást láttam ma:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép, guszta és finom lehet!

    VálaszTörlés
  8. Jó választás volt, a bőség zavara ellenére,- annyi jó receptből választani :)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon klassz, nem rossz választás biztos nagyon finom volt :)

    VálaszTörlés
  10. Néztem már Krisztinél is anno, és nagyon tetszett, nálad is fenséges látvány! Külön örülök, hogy azt írod egyszerű, mert mindig olyan bonyolultnak tűnt a számomra. Kriszti a másik aggályomban nyugtatott meg miszerint nem szárad ki a hús mire elkészül! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg nem bonyolult, mert a húst pár perc alatt megsütöttem, a gombát lepirítottam, összeraktam és pikk-pakk megsült. Ennyi. A hús pedig tényleg nem szárad ki. :)

      Törlés
  11. Köszönöm Lányok, asszonyok. :)

    VálaszTörlés
  12. Nagyon guszta,és nagyon finom lehet!!Szép!!!!

    VálaszTörlés
  13. Nagyon jól választottál :) Lehet következőre meg ezt készítem el a blogodról ;)

    VálaszTörlés
  14. Hát ez megint egy gyönyörü elegáns vendégi ebéd...én már évek óta nem készitettem a Beef Wellington-t. Ügyesen tálaltad is az egészséges saláta félével...amint látom feta sajt kockák diszitik...szuper finom, és szép!

    VálaszTörlés