Czifray és a kor szakácsai a citrommártást elsősorban halételek mellék kínálták. Grillezett hallal is finom, de én most más halételhez készítettem – receptjével holnap jövök. Bevallom, nem ez a mártás nálam No1. - valószínűleg azért, mert a vadast és a vörösboros barnamártást nehezen lehet überelni - de a halhoz ez az intenzíven citromos íz valóban nagyon illik.
Hozzávalók:
· 1 citrom
· 1-2 evőkanál liszt
· 3 dkg vaj
· só
· 3 dl húsalaplé
· 1 dl főzőtejszín
· 1 kis fej vöröshagyma
Elkészítése:
A megolvasztott vajban az apróra vágott vöröshagymát megpároltam. A liszttel rántást készítettem, felöntöttem húsalaplével, sóztam. 6-8 percig főztem, majd hozzáadtam 1 citrom levét, végül a tejszínt, átforraltam, leszűrtem.
Forrás: Czifray, 1829.
Tetszik a kép! Jópofa a kanál! Már várom a holnapi receptet!
VálaszTörlésDejó, hogy valaki a régi ételeket is feleleveníti, gyakori vendég leszek nálad.
VálaszTörlésMindkettőtöknek köszönöm.
VálaszTörlés