Az Erdélyben élő Tisza László a XVIII. sz. közepétől kezdte kötetbe gyűjteni a Tisza-család receptjeit. Ez az egyetlen szakácskönyv, melyet még a XX. században is eredeti kéziratban őriztek. A család leszármazottja Patay László által szerkesztett gyűjteményt 2001-ben adták ki. A szakácskönyvben 1879-1885 közötti recepteket találunk, melyek Tisza Istvánné Tisza Ilonától, Ifj. Tisza Istvánné Sándor Jolántól és szakácsnőjüktől Mara nénitől származnak. A különleges családi receptgyűjteményt a későbbi generációk saját receptjeikkel egészítették ki.
A torta anyukám születésnapjára „császári krémmel” készült, melyet - a mértékegységek használata alapján - valószínűleg Tisza Istvánné írt le. Ez a könnyű vaníliakrém az egyik legfinomabb, amit mostanában készítettem. Érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
A piskótához (26 cm-es tortaforma)
· 6 tojás
· 5 evőkanál cukor
· 1 vaníliás cukor
· 6 evőkanál liszt
· 1 kávéskanál sütőpor
· 1 csipet só
Krémhez:
· 4 dl tej
· 5 tojássárgája
· 8 dkg cukor
· 2 evőkanál liszt
· 1 citrom héja
· 1 rúd vanília
· 1 csomag zselatin-fix
· 2 dl tejszín
· 5-6 dkg darált mandula
· Baracklekvár
· 1 evőkanál rum vagy kevés rumaroma
· 5-6 db sárgabarack
Díszítéshez:
· 2 dl tejszín
· ½ csomag zselatin-fix
· mandula
· Őszibarack, Sárgabarack, Ribizli, Szeder stb.
Elkészítése:
A piskótát hagyományos módon elkészítettem. A sütőt maximum hőre melegítettem. A tojásokat kettéválasztottam. A fehérjéket a cukorral, sóval kemény habbá vertem. Folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadtam a tojássárgájákat. A lisztet, sütőport a tojáshoz keverékbe szitáltam, óvatosan elkevertem. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítottam, majd sütni kezdtem. A sütő hőmérsékletét 2 perc után levettem 180 fokra! 35-40 perc alatt készült el. (Tűpróba)
A krémhez 1 dl tejet felforraltam a vaníliával és a citromhéjjal. Lefedve 10 percig állni hagytam, majd sűrű szitán átszűrtem.
A krémet gőz felett kell főzni, ehhez egy nagy lábosban vizet forraltam, majd kerestem egy ráillő tálat. A tál alja nem érhet a forró vízbe! A tálba kerültek a krém hozzávalói: vaníliás tej, tej, tojássárgáják, cukor és liszt. Habverővel folyamatosan keverve a gőz felett besűrítettem, majd hűlni hagytam. Mikor hidegre hűlt, 2 dl tejszínt felvertem 1 csomag fixxel, majd lazán az alaphoz kevertem. (Az enyém valószínűleg nem volt még teljesen hideg, ezért kicsit folyósnak láttam a krémet, de a formában már teljesen megszilárdult.)
A kihűlt piskótát két részre vágtam. (A piskótám nem jött fel most annyira szépen, ezért csak kettőbe sikerült vágnom, de a krém így lett éppen elég.) Az alsó részét a tortatálra helyeztem, a tortaforma oldalát pedig ráemeltem. Azért szoktam ezt a módszert alkalmazni, mert így kényelmesen össze tudom állítani a tortát, és szép szabályos formát kapok. A baracklekvárt rummal (aromával) elkevertem, és megkentem vele a piskótát. Megszórtam darált mandulával. Erre került a krém 1/3 része, a feldarabolt sárgabarackok és ismét a krém 1/3-a. Beborítottam a másik piskótával, tetejére pedig a maradék krémet simítottam. 20-25 percre mélyhűtőbe tettem. Óvatosan leválasztottam róla a formát, majd a tortát kevés fixxel felvert tejszínnel egyenletesen bevontam. Darált mandulával és a gyümölcsökkel díszítettem.
Forrás: Patay László: A Tisza-család szakácskönyve
A mindenit! Szuper lehet ez a szakácskönyv, régen tudtak élni... (Na, Tiszáék meg főleg :-) ).
VálaszTörlésMindenképp ki fogom próbálni ezt a krémet.
Gyönyörű lett!!
Petra, hát tudtak élni Tiszáék! Csodálatos lett a tortád.
VálaszTörlésIsten éltesse Anyukádat! fantasztikus torta :)
VálaszTörlésBoldog szülinapot anyukádnak, szerencsés vagy, hogy készithetsz neki tortát:) Gyönyörűen feldiszitetted, igazi császári módon, a krém is istenien hangzik:)
VálaszTörlésAztaaa! Gyönyörű lett!!
VálaszTörlésNagyon boldog szülinapot Anyukádnak!! :)
Isten éltesse Anyukádat! Csodálatos lett a tortád, az a sok gyümölcs nagyon szép!
VálaszTörlésHát ez tényleg császári! Anyukádnak pedig sok boldog szülinapot!
VálaszTörlésBoldog szülinapot az Ünnepeltnek!
VálaszTörlésA torta pedig csodálatos, nagyon guszta azt mondom!
Szépséges lett a torta, anyukád biztosan nagyon örült! :))) Még sok boldog születésnapot kívánok neki! :)
VálaszTörlésGyönyörű lett a torta. Isten éltesse anyudat. Neked mind megvannak ezek a régi szakácskönyvek? Irigyellek érte.:)
VálaszTörlésNézz be hozzám légyszives, játékra szeretnélek hivni:)
VálaszTörlésKedves Mindenki! Anyukám nevében nagyon köszönöm a jókívánságokat! Örülök, a kedves kritikáknak is, köszi.
VálaszTörlésKati: Sajnos, nincs meg minden szakácskönyvem. Egy része fénymásolva, egy könyvet interneten online könyvként találtam és volt amit megvettünk. Valamint további kutatásokat is végzek ebből a korból származó receptek után, több-kevesebb sikerrel.
Fantasztikusan néz ki a torta! Isten éltesse az ünnepeltet!
VálaszTörlésA díjat megkaptam, de a szabályokat áthágva, a Te blogodra hívtam fel olvasóim figyelmét, ha nem bánod :)
Köszönöm. Nagyon kedves vagy, szabályszegő ;D
VálaszTörlésCsak most jutottam el odáig, hogy megjegyzést is hagyjak, de már délelőtt is megcsodáltam a Gasztro-n ezt a fantasztikus tortát. Biztosan boldog volt Anyukád, hogy ilyen gyönyörű és finom tortával köszöntötted!! Isten éltesse sokáig:)!!
VálaszTörlésNagyon kedves vagy Mária, köszönöm szépen!
VálaszTörlésEz finom lehetett, Anyukádnak boldog szülinapot, nem is tudod milyen jó neked, hogy még kedveskedhetsz neki sütivel, bár én tehetném!!!
VálaszTörlésA vaníliakrém receptjét vittem, alkalomadtán elkészítem majd:-)))))
Azt a mindenit! Hát ez gyönyörü lett!!!
VálaszTörlésÉdesanyádnak boldog szülinapot, nagyon szép lett a torta, a receptet meg mentettem, köszi érte!
VálaszTörlésGyönyörűséges a torta! Anyukádnak természetesen boldog születésnapot!
VálaszTörlésÁÁÁÁÁÁ ez gyönyörű
VálaszTörlésMindenkinek köszönöm.
VálaszTörlésNagyon szép lett! :) Császári...
VálaszTörlésNagyon szép lett a tortád, illik rá a neve :-)
VálaszTörlésKöszi csajok! A név az eredet recept "Császári krém" elnevezéséből jött.
VálaszTörlésezt megcsináljuk!
VálaszTörlés