Ennél a receptnél viszont leragadtam. A lédús őszibarackokat omlós vajastésztába öltözteti, ez nagyon tetszetősen hangzott. Nem bírtam tovább, én is bekapcsoltam a sütőt. Megérte.
Hozzávalók:
· 5 érett magbaváló őszibarack
· 2 vaníliás cukor
· 1 tojásfehérje
· 25 dkg vaj
· 15 dkg finomliszt
· 15 dkg rétesliszt
· 1 kávéskanál ecet
· 0,5 dl víz
· 1 csipet só
Elkészítése:
A puha vajat, lisztel és sóval elkevertem, hozzáadtam az ecetet, majd lassan adagolva a vizet. Az egészet összegyúrtam, amíg összeállt. A tésztát fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe raktam.
Lisztezett felületen késfoknyi vékonyra nyújtottam, és 10 x 10 cm-es kockákra vágtam. Közepükre helyeztem a hámozott, felezett őszibarackokat és vaníliás cukorral megszórtam. A tészta sarkait tojásfehérjével kentem és összenyomva batyuformát készítettem. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem, lekentem tojásfehérjével. 180 fokon kb. 30-35 percig sütöttem. A mennyiség 10 batyura elegendő.
Forrás: Zemplényi Antónia, 1863.
Nagyon guszta!
VálaszTörlésNagyon mutatós és finom
VálaszTörlésEz megint egy szuper recept! Azt hiszem, rákapok a reformkori konyhára ;)
VálaszTörlésEzt az ecetes tésztát ismerem, de most hirtelen nem ugranak be az arányok. Nagyon finom omlós a tésztája! Én süthető baracklekvárral szoktam sütni, kifli alakúra. Nagyon finom lehet így is!
VálaszTörlésZsófi: Köszi!
VálaszTörlésBianka: Szintén köszönöm.
Bors and Pepper: Örülök, hogy tetszik. Jó lesz, ha rákapsz :DDD
Kriszta: Igen, a tésztát még egy habroló receptből tanultam, aztán olvastam valahol rétesliszttel készült változatot. Így az arany középutat próbáltam ki. Jól működik. Biztos nagyon finom lekvárral is! :)
Nagyon szimpi!
VálaszTörlésNekem is vannak ezekből az időkből szakácskönyveim, és pont erre gondoltam, milyen fantázia neveket használtak, sőt, némelyiknek a nyelvezetén is mosolygok, de azért imádom lapozgatni!
Tényleg megérte! Egyik nagy kedvencem az omlós vajastészta! Tényleg isteni lehet még lekvárral vagy túróval, de így nyáron nagyon jó ötlet ez a barackos megoldás! Nagyon gusztusos lett! :)
VálaszTörlésMárti: Köszi. A könyvekkel kapcsolatban ugyanígy vagyok, nagyon szeretem olvasgatni őket. Néha azért egy-két recept feladja a leckét, a maga sajátos kifejezéseivel, de már kezdek belejönni :)
VálaszTörlésBarbi: Köszi. Megértem, hogy nagy kedvenced. Szerintem ez egy tipikus sokoldalúan felhasználható tészta akár édesen, akár sósan. :)
Hű, ez finom lehet! El fogom készíteni, amint elkezd érni a barackunk. :)
VálaszTörlésSzia Csipet! Tényleg finom. Érdemes.
VálaszTörlésEz nagyon tetszik. Lassan beérnek nálam is az őszibarackok.
VálaszTörlésPetra! Nálunk nincs rétesliszt (legalábbis nem tudok róla), mivel tudnám helyettesíteni szerinted? Vagy használjak csak normál lisztet? Netán búzadarát? Vagy ez butaság?
VálaszTörlésSzia! Csináld teljesen finomlisztből, úgy is működni fog.
VálaszTörlés