Vianne játékára „Elegáns jeges” kategóriában ezt a háromrétegű tányérdesszertet neveztem. Étcsokoládés kekszalapra Czifray recept alapján készült meggyfagylaltot és fehércsokoládé fagylaltot rétegeztem. Utóbbit a fent említett úriember csokoládéfagylalt receptje inspirálta. Harmonikus kis édesség lett belőle. A kóstolóim elégedettek voltak.
Hozzávalók (1 cseppformához):
Csokis kekszalaphoz:
· 5 dkg teljes kiőrlésű kakaós keksz
· 2 dkg vaj
· 2 dkg étcsokoládé
Meggyfagylalthoz:
· 25 dkg meggy
· 2,5 dkg cukor
· 1 teáskanál citromlé
· 0,9 dl tejszín
Fehércsokoládé fagylalthoz:
· 1 dl tejszín
· 5 dkg fehér csokoládé
· 3 csepp mandulaaroma
Elkészítése:
A forma kialakításának ötletét a TV Paprika egyik műsorában láttam és már akkor tudtam, hogy eljön még az ideje. Nylon dossziéból 8 cm széles csíkot vágtam, cseppformára igazítottam, majd cellux segítségével rögzítettem.
Egy tálcát alufóliával bevontam és vékonyan olajjal lekentem.
A vajat és az étcsokit megolvasztottam, a kekszet apróra vágtam. A kekszhez adagoltam a csokit és alaposan összekevertem. A formát a tálcára illesztettem és az aljába nyomkodtam a csokis kekszalapot és hűtőbe tettem.
A meggyet kimagoztam a levét kipréseltem. 2 dl meggylevet kaptam. Hozzáadtam a citromlevet és a cukrot. A szirupot felfőztem, de nem sűrítettem be, mint egy szörpöt, inkább egy hígabb cukros levet kaptam. A tejszínt habbá vertem, és hozzáadtam a kihűlt meggylevet. Alaposan összekevertem és a mélyhűtőbe tettem. 30-45 percenkét újra átkevertem a mixerrel. 4 keverés elegendő.
A csokoládé fagylalthoz a tejszínt felforraltam, beletettem az apróra vágott fehércsokit. Amikor elolvadt, belecseppentettem a mandulaaromát. Alaposan lehűtöttem, majd a hideg alapot habverővel habosítottam és mélyhűtőbe tettem. 30-45 percenként átkevertem.
Amikor elkészültek a kekszalapra először a meggy, majd a fehércsokoládé fagylaltból kentem egy adagot. A cseppet mélyhűtőbe tettem. 2 óra múlva eltávolítottam a nylonformát és tálaltam.
A csepp elég nagyméretűre sikerült, ez az adag két személyre elegendő.
Forrás: Czifray, 1829.
Gyönyörű! Csodálatos tálalás!
VálaszTörlésEz nagyon ott van!!!!
VálaszTörlésNagyon guszta lett:-)
VálaszTörlésKérlek nézz be hozzám!
CSODÁLATOS!!!
VálaszTörlésSok sikert a játékhoz! :)
Ó de gyönyörű!! Fantasztikusan ügyes vagy!! És nemcsak gyönyörű, de biztos mesésen finom is!!
VálaszTörlésNagyon tetszik, gyönyörű!
VálaszTörlésNagyon szép, mutatós és nagyon finom lehet! Nagyon ügyes vagy ! Hajrá a versenyen!
VálaszTörlésNagyon guszta, gyönyörű lett. Lehet hogy kipróbálom majd.
VálaszTörlésFantasztikusan ötletes, gyönyörű forma és színek:) A fotó is csodálatos, az íze meg biztos nagyon jó, kár, hogy nem lehet kóstolni.
VálaszTörlésLeesett az állam! Valami eszméletlenül szép ez a desszert! :)
VálaszTörlésGratulálok, szép is, nyilván finom is, egészséges is, fagylaltgép sem kell hozzá... Verhetetlen! Hát tessék, itt a régi-új euromagyar konyha.
VálaszTörlésSzépséges lett, le a kalappal! :)))
VálaszTörlésCsodálatosan néz ki! Nagyon ügyi vagy, gratulálok!
VálaszTörlésHú, ez gyönyörű lett! :)
VálaszTörlésNem is tudok mit írni itt a sor végén... csak az előzőeket ismétlem! Nagyon király!
VálaszTörlésNagyon szép lett!
VálaszTörlésKöszönöm szépen a gratulációkat és a biztatást! :)))))
VálaszTörlésCsak ámulni és bámulni tudok, már a látvány is magáért beszél! Nagyon ötletes és guszta is!
VálaszTörlésPetra-valami csodaszep deszert...a leg elegansabb restaurantban lehetne ilyen gyonyoruseget talalni.
VálaszTörlésEl tudom kepzelni hogy milyen konnyu es finom is leht.
A prezentacio (talalas) fantasztikus:DDD
Petra!
VálaszTörlésCsodaszépet alkottál, nagyon klassz a recept, na és a tálalás:-))
Előttem már mindent leírtak, csak ismételném őket. :)
VálaszTörlésÍgy, én már csak egyszerűen azt írom: gyönyörű! :D
Elképesztően profi munka! Ne mondd, hogy nem vagy képzett cukrász!
VálaszTörlésPanna, Elisabeth, Gesztenye, Csilla: Nagyon szépen köszönöm.
VálaszTörlésVesta: :DDDD Képzett cukrász? Dehogyis! Nálam ez csak hobbi. Talán ezért is jön szívből. Köszi.
Nagyon szép!
VálaszTörlésGyönyörű tálalás
VálaszTörlésNagyon jól néz ki annyira kivánatos..:) Igazi profi munka..:)
VálaszTörlésDuplán csokoládés, tehát duplán FINOM!
VálaszTörlésUgye, hogy ugye? ;DDD
VálaszTörlésPetra!
VálaszTörlésÉn csak most találtam rá erre a desszertre,és semmi ujjat nem tudok mondani csak annyit nem semmi!!!!!