Elnevezése miatt sokan tévesen Mezőkövesd környékéről, Palócföldről származó ételnek gondolják. A palóclevest azonban Gundel János álmodta meg Budapesten 1871-ben. Gundel a „Virágbokor” vendéglőt vezette, ahol Lotz Károly, Liszt Ferenc, Szilágyi Dezső, Tisza István és Tisza Kálmán mellett, törzsvendége volt Mikszáth Kálmán a „nagy palóc” is.
Mikszáth azt kérte Gundeltől, hogy lepje meg egy olyan levessel, amilyet ő még sohasem evett.
A „nagy palóc” tiszteletére született meg ez az étel, mely ma már a magyar konyha egyik klasszikusa. Következzék az én jól bevált receptem.
Hozzávalók:
· 40 dkg zöldbab
· 80-90 dkg birkahús
· 2 fej vöröshagyma
· 1 db paradicsom
· 1 db paprika
· 2 babérlevél
· pirospaprika, só, bors
· 1 csomó friss kapor vagy szárított
· 3-4 db közepes burgonya
· tálaláshoz tejföl
Elkészítése:
A birkahúsból klasszikus módon - bő lével - pörköltet készítettem. Kaporral, borssal és babérlevéllel fűszereztem. A hús megpuhulása előtt fél órával hozzáadtam a megtisztított zöldbabot és a kockára vágott burgonyát. Puhára főztem. A kész levest tejföllel tálaltam.
Történelmi forrás: wikipédia
Mi is imádjuk!
VálaszTörlésNem csodálom!
VálaszTörlésEz felséges! Egyébként az egész blogod figyelemre méltó. Azt hiszem, gyakran megfordulok nálad. :)
VálaszTörlésAlíz, nagyon kedves vagy köszönöm!
VálaszTörlésKedves Petra, szeretnék pár főétel, leves vagy salátát kérni a 2012-es Erdélyi Konyha Kalendáriumba, cserébe majd adunk kalendáriumot, ha érdekel lécci jelezz a pjutka1ster(kukac)gmail.com címre.
VálaszTörlésSzép napot Jutka.