Hozzávalók:
· 1 kg sertéscomb
· 15 dkg füstölt szalonna
· só, bors
· 1,5 dl fehérbor
· 1 kávéskanál fehérborecet
· 0,5 dl víz
· 4 szál sárgarépa
· 1 zellergumó
· 2 nagyobb vöröshagyma
· 3 gerezd fokhagyma
· 1 evőkanál liszt
· 2 dl húsleves
Páchoz:
· 1 evőkanál kakukkfű (friss vagy szárított)
· 1 evőkanál majoránna (friss vagy szárított)
· 10-15 szem fenyőmag
· 1 citrom héja
· só
· 1,5 dl olívaolaj
Elkészítése:
A megmosott húst szalonnával megspékeltem. A pác hozzávalóit elkevertem, majd zacskóba öntöttem, belehelyeztem a húst, és alaposan lezártam. Időnként átfordítottam a zacskót, hogy egyenletesen elosszam a páclevet. ( A trükk Nigellától.) Egy éjszakát hagytam pácolódni.
A tepsibe helyeztem a pácból kiszedett húst, sóval és borssal fűszereztem, köré helyeztem a megtisztított negyedelt zöldségeket. (vöröshagyma, répa, zeller, fokhagyma) A fehérbor, borecet és víz keverékét köré öntöttem. Lefedve 190 fokon valamivel több, mint 1 órát pároltam, majd fedő nélkül pirosra sütöttem.
A tepsiből kiszedtem a húst és a zöldségeket. A visszamaradt léből készítettem el a mártást. 1 evőkanál lisztel besűrítettem, majd húslével felöntve néhány percig beforraltam. Ha szükséges, lehet még fűszerezni.
A hússzeleteket, zöldségekkel, mártással és polentával tálaltam.
Forrás: Czifray, 1829.
HŰŰŰŰHAAAA!!!!
VálaszTörlésKöszönöm.
VálaszTörlés