Egyszerűen rafinált desszertet hoztam. A recept címét olvasva azt gondoltam, hogy a sárgabarack egyszerűen palacsintatésztába forgatva van kisütve. Ennél kicsit összetettebb a recept, de cseppet sem bonyolult. A barackok közepébe töltelék került, ami nekem önmagában is annyira ízlett, hogy azon kezdtem gondolkodni mihez is lehetne még használni…
Hozzávalók:
· 18 db nagy sárgabarack
· 1 tojás
· 15 dkg liszt
· 1 csipet só
· 3 dl fehérbor
· 1 vaníliás cukor
· 4 evőkanál cukor
· fahéj
· 1 narancs héja
Elkészítése:
6 db sárgabarackot felkockáztam. Hozzáadtam a cukrokat, fahéjat, narancshéjat, és nagy lángon kb. 5 percig főztem. Egy kicsit át kell párolni, de mivel nem lekvár készítése a cél, elég ennyi idő. Az „öntetet” hagytam kihűlni, ez kerül később a barackokba töltelékként. Elkészítettem a bortésztát a lisztből, tojásból, borból, egy csipet sóval. A sárgabarackokat feleztem, közepére tölteléket halmoztam, majd fogpiszkálóval összetűztem. A barackokat a tésztába mártottam, és bő olajban kisütöttem. Porcukorral szórva, a maradék öntetet ráhalmozva tálaltam.
Forrás: Zemplényi Antónia, 1863.
Ez nagyon különleges desszert, gyönyörű:) Bortésztában még nem sütöttem ki gyümölcsöt, ideje ezt is kipróbálni:)
VálaszTörlésEz a desszert csodálatos!!
VálaszTörlésA rózsaszín kislányt nagyon szívesen, örömmel adtam Neked! :D
Petra! Többször is átolvastam a receptet, de nekem nem derült ki, mi a töltelék, ami a barackba került? Talán az öntetből raktál bele? Bocsi de nekem nem világos!
VálaszTörlésNagyon guszta, igen finom édesség lehet!
VálaszTörlésGyönyörű, de én is hiányolom a tölteléket. Valld be: valami szupertitkos finomságot készítettél bele! ;)))
VálaszTörlésBocsánat, ha nem voltam egyértelmű. Szóval, a töltelék maga a barackdarabokból készült "öntet", amit csak én neveztem öntetnek, mert nekem ahhoz hasonlított, csak darabos. A képen a barackok mellett látszik. Nagyon pikáns, ízletes lesz a narancshéjtól és fahéjtól. Ez kerül a barackok közepébe, melyek egy kicsit átveszik ezt a különleges aromát.
VálaszTörlésNem szupertitkos, csak egyszerűen finom. :)
Ez az öntet egyébként nagyon finom lehet egy kis vaníliafagyihoz, vagy vaníliakrémes palacsintához... :)
Izgalmasan hangzik ez a recept :)) Gratula a díjhoz!!
VálaszTörlésNagyon ott van ez a recept is!
VálaszTörlés:))) Köszi Petra, így már teljesen egyértelmű!
VálaszTörlésKöszi, így már nekem is világos :)
VálaszTörlésPetra,hú ez isteni lehet,és viszem ezt is.
VálaszTörlés