A rohanó hétköznapokon, amikor gyorsan szeretne az ember az asztalra varázsolni valami finomat, gyakran esik a választásom a tésztafélékre. Ma egy ilyen nap volt, ezért csak körülnéztem mi is van a hűtőben és a spájzban...
Ehhez az ételhez a XIX. századi szakácsnők nyilvánvalóan kézzel gyúrták a tésztát, de én most – kihasználva a kor kényelmét - kész makarónit használtam.
Az eredeti 1858-as recept szerint a tészta sódarral, azaz füstölt sonkával készül, melynek utánérzése lehet a ma ismert sonkás tészta.
Hozzávalók:
· 50 dkg makaróni
· 25 dkg füstölt sonka (füstölt tarja volt itthon, ezt használtam)
· 1 nagy doboz tejföl
· só, bors, olaj
Elkészítése:
A tésztát sós vízben megfőztem. Közben a tarjaszeleteket kockára vágtam, és serpenyőben pár csepp olajon megpirítottam. A tésztát a pirított tarjához kevertem, és tejföllel bőségesen meglocsolva, kevés frissen őrölt borssal szórva tálaltam.
Forrás: Németh Zsuzsána, 1858.
Én is szoktam csinálni, itthon is nagyon szeretik. Tényleg gyorsan készen van és tökéletes gyors vacsora lesz belőle...
VálaszTörlésEgyszerű, gyors és finom. Most ezek voltak a szempontjaim. A családnak pedig nagyon bejött.
VálaszTörlésCsodálatos ételeket találtam itt nálad, és gyönyörűek a fotók, azt hiszem rendszeresen jövök majd! :D
VálaszTörlésKedves Barbi! Nagyon köszönöm.
VálaszTörlésKedves Petra! Nagyon tetszik a blogod, főleg, hogy régi idők ételei a felhozatal. Én is előszeretettel olvasgatok régi recepteket, időnként ki is próbálom őket. Biztosan, gyakori vendéged leszek:-) Üdv. Meli
VálaszTörlésKedves Gerdi! Nagyon köszönöm, és várlak.
VálaszTörlés