2011. október 1., szombat

Borleves


Szeretitek a forralt bort? Tudom, hogy ilyen szép időben senkinek eszébe sem jut, de jönnek még fagyok… Szóval, aki a forralt bort szereti, ezt a levest is szeretni fogja. Most őszies hangulatban fotóztam, de azt gondolom, hogy ünnepi asztalokon is megállná a helyét. Karácsonykor egy narancsos kacsa elé például nagyon is el tudnám képzelni.



Hozzávalók:
·        3 dl muskotályos édes fehérbor
·        2 dl tejszín
·        1 tojás sárgája
·        1 csipet fahéj
·        ½ citrom reszelt héja
·        3-4 evőkanál cukor (ízlés szerint több-kevesebb)

Elkészítése:
A fehérbort a cukorral, fahéjjal, citromhéjjel felforraltam. Külön tálkában a tojássárgáját elkevertem a tejszínnel. A forró fűszeres borból folyamatos keverés közben 2 merőkanálnyit (kisebb merőkanállal) a tejszínhez adagoltam. (Hőkiegyenlítés! Fontos, mert a tojássárgája hirtelen forróság hatására kicsapódik.) A tejszínt folyamatos keverés közben a forró borhoz adtam és pár perc alatt besűrítettem. Melegen és hidegen is tálalható.

Forrás: Czifray, 1829.

20 megjegyzés:

  1. Finom lehet ez a leves! Nem vagyok nagy alkohol fogyasztó, de forralt bort szoktam télen készíteni 1x-2x magamnak. :)))

    VálaszTörlés
  2. Már vártam! Ki fogom próbálni, bár most túl jó idő van hozzá, de ha csak egy pár fokkal lesz hűvösebb, jöhet! Még soha nem ettem, de ez lesz az a recept, amit mindenképp kipróbálok!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon étvágygerjesztő:) Soha nem ettem még én sem borlevest, de egyszer kerítek rá sort. Talán karácsonykor:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon régen ittam forralt bort, azt hiszem nem volt rossz, amúgy a bort magában nem szeretem, de ezt a levest megkóstolnám! Az őszi dekoráció tényleg szép! A fotó tökéletes mint mindig! :)))

    VálaszTörlés
  5. Én már ettem borlevest Karácsonykor, ízlett nagyon....Abban volt mazsola, habár nem szeretem a mazsolát, de kifejezetten jó volt hozzá. Csodás a fotód! Eszméletlen guszta!

    VálaszTörlés
  6. Karácsonykor nálunk is mindig van borleves, mi szeretjük.
    Nagyon szép lett a fotód!!

    VálaszTörlés
  7. Biztos finom! irigylem azokat akik ehetnek ilyen finom borlevest,mert én sajnos allergiás vagyok a szőlőből készült étel-italra,ezért nekem csak a látvány marad de ez a leves küllemre is nagyon szép.

    VálaszTörlés
  8. Csodás leves! Nálunk Karácsony nincs borleves nélkül! Az enyém kicsit "sárgább" szokott lenni, de lehet, hogy csak a fotó miatt van. Általában félszáraz borból készítem.

    VálaszTörlés
  9. Ismét nagyon szép a tálalás, a leves pedig a forralt borból kiindulva fincsi lehet. Szerintem is tipikusan karácsonyi leves, de egy-egy hűvös téli napon is jóleshet!

    VálaszTörlés
  10. Szép ez az őszi összeállítás! Érdekes, mert nálam, ha forralt bor, akkor vörösbor! biztos kipróbálom, mert fehérrel még nem próbáltam, igaz levesnek sem :)

    VálaszTörlés
  11. Finom lehetett a leves, nagyon jól néz ki, és a háttér is gyönyörű.

    VálaszTörlés
  12. Hááát, én a bort nem szeretem se így, se úgy, de nagyon hangulatos a képed és nálunk, otthon ma szüret volt, nélkülem :( De a hangulatot felidézte a fotód :)

    VálaszTörlés
  13. Kedves Petra!!!

    Boldog Névnapot!!!!!!
    A leves gyönyörű!!!!!

    VálaszTörlés
  14. Még nem kostoltam bor levest, de el tudom képzelni mennyire finom lehet...pláne ahogy te készitetted. Elegáns, és ünnepies:DDD

    VálaszTörlés
  15. Petra!
    Nagyon finom a borleves, nagyon guszta a tálalás.
    Boldog Névnapot kívánok!

    VálaszTörlés
  16. Évek òta szerves része a karàcsonyi menünek nâlunk is. Nagyon szeretjük:)

    VálaszTörlés
  17. Mmm, ez tényleg finom lehet! Nálunk a férjem a forralt bor párti, el is teszem neki télre a receptet. :))

    VálaszTörlés
  18. A fotó gyönyörű!!! Évek óta fogadkozom,hogy borleves lesz karácsonykor, de most lesz, mert jól hangzik a recepted:):):) Előtte kipróbálom, nehogy belesüljek:(:(:(

    VálaszTörlés
  19. Köszönöm szépen mindenkinek, a névnapi jó kívánságokat is! Ez itt az eredeti recept alapján készült (mivel erről szól a blog). Annyiban turbóznám csak a dolgot, hogy a forralt bor részét kicsit fűszeresebbé varázsolnám, egy kis szegfűszeggel, szegfűborssal, és vaníliával.

    VálaszTörlés
  20. Úgy terveztem,hogy karácsony este halat eszünk,de ez rajtam kívül álló okok miatt meghiúsult,de tegnap megvettem a narancsos kacsamellhez a húst és most,hogy megláttam ezt a fincsi levest el is kell készítsem. Köszönöm,hogy felhívtad rá a figyelmet! :)

    VálaszTörlés