„A mindennapi étkezés mellett a kásaételeknek az ünnepi asztalon is megvolt a helye. Az ilyenkor egykor hagyományos kásaételek a régebbi alapanyagból, kölesből, rizsből, és árpából készültek.
Az ünnepek közül kásaétel elsősorban a szilveszteri/újévi, valamint a lakodalmi étkezéshez kapcsolódott. Mindkét esetben beépült a szokás- és hiedelemrendbe, lezáró (kitolókása) és újrakezdő, az új szakaszra bőségvarázsló szerepben (sok kásaszem: szaporodás, sok pénz). A szilveszteri/újévi önálló kásaétel Erdély kivételével az egész magyar nyelvterületen szokásos volt még a századfordulón.
A köleskása és rizskása a parasztlakodalomban egyaránt szóba jött, ahol is egy vagy két fogás volt kásaétel. A baromfis-kása helyére az Alföldön egyre erőteljesebben juhhúsos kása került – főként kölesből – a juhtartás 19. századi fellendülésével. Mindezeket a húsos kásákat az Alföldön az szorította ki, hogy a pörkölt/paprikás hús lakodalmi étel rangjára emelkedett.
A 19. század derekáig gyakori többnapos lakodalmakban kásaételt az utolsó napon tálaltak ebédre kitolókásának, ami a vendégség végét jelezte.
Az önálló kásaétel az ünnepi étrendekről valamivel korábban tűnt el, mint a mindennapi táplálkozásból. Ez azzal magyarázható, hogy noha az ünnepi étrend a mindennapinál erősebben kötődik a hagyományos formákhoz, ugyanakkor viszont az ünnepi alkalmak az újítások bemutatására is lehetőséget adnak. A lakomazáró édes kását a lakodalomban végül is a tortafélék váltották fel. A húsos és édes kásák kiszorulásával a lakodalom esetében egy olyan étrendszerkesztés tűnt el a 20. században, amely a parasztságnál feltehetően a késő középkortól szokásos lehetett.” Forrás.
Ma egy finom húsos köleskását hoztam. Szalonna nélkül egészségesebb lenne, de kár lenne kihagyni, amikor olyan jó!
Ma egy finom húsos köleskását hoztam. Szalonna nélkül egészségesebb lenne, de kár lenne kihagyni, amikor olyan jó!
Hozzávalók:
• 50 dkg sertéslapocka
• 6-8 dkg füstölt szalonna
• 2 közepes fej vöröshagyma
• 1 csokor petrezselyemzöld
• 25 dkg köles
• só, bors
Elkészítése:
A sertéshúst felkockáztam. A hagymát apróra vágtam, és kevés olajon üvegesre pároltam. Hozzáadtam a sertéshúst, sóztam, borsoztam és lepirítottam. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje és takaréklángon kezdtem főzni.
A füstölt szalonnát és a vöröshagymát apró kockákra vágtam. A kölest vízzel alaposan átöblítettem. A szalonnát megpirítottam. Kiszedtem a pörcöket és ezen a szalonnazsíron kezdtem dinsztelni a hagymát. Amikor üvegesre párolódott hozzáadtam a kölest. Felöntöttem 2x mennyiségű vízzel. Aprított petrezselyemzölddel fűszereztem és addig főztem, amíg majdnem készre puhult (kb. 15-20 perc).
Amikor a sertéshús puhára párolódott, és majdnem teljesen elfőtte a levét, hozzáadagoltam a kölest és még párszor „összerottyantottam”. Friss petrezselyemzölddel és szalonnapörcökkel szórva tálaltam.
Forrás: Dobos C. József, 1881.
Már el is szaladtam a recivel.))
VálaszTörlésMost tudod, konkrétan a Pompom ugrott be... :DDDD
VálaszTörlés?? Pompom tud szaladni?))
VálaszTörlésNeeeem! Az, hogy "Szia Picur, hova rohansz?" Receptért. :)
TörlésGuszta ! Nagyon finom lehetett!
VálaszTörlésNagyon jó, a kölest nagyon szeretem, bár ritkán készítem, pedig az egyik legegészségesebb gabona. Nagyon guszta lett így egyben a hússal:)
VálaszTörlésKölest még nem készítettem, nekem valahogy az a madáreleséget idézi, pedig a tévében már annyiszor elmondták, hogy az milyen hagyományos és jó étel. Ebben a receptben tetszik, már csak lelőhelyet kell találni, ahol beszerezhetem.
VálaszTörlésPetra! Nézz be hozzám légyszíves, díjat szeretnék továbbadni!!
Jól hangzik! Bár még sosem készítettem kölesből semit, azt hiszem itt az ideje egy próbának!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, örülök, hogy tetszik.
VálaszTörlésMária: A köles nekem is viszonylag újdonság, most készítettem másodszor.Ez az étel egy finom rizses húsra emlékeztetett. A kölest pedig bioboltban veszem.
Köszönöm a díjat. :)
Szia Petra!
VálaszTörlésÖrülök, hogy megtaláltalak, tetszik a blogod. Jövök máskor is.
Húú, de gusztán néz ki. Még én sem készítettem kölesből, így újabb kihívás, hogy változnom kell.:)Jó régen jártam nálad,de erről a gépem akkuja tehet.
VálaszTörlésNagyon érdekes recept! Tetszik! A kölest ki kell próbálnom...:)
VálaszTörlésEz nagyon jó lehet. Kölest eddig még csak édességbe tettem, de nagyon jó lehet ehhez a husihoz is. Igazad van a szalonnát én sem hagynám ki :)
VálaszTörlésMár kétszer nekirugaszkodtam a kölesnek, de valahogy nem jött be, az íze és az illata is zavaró volt, de azért ezt az egytál ételt megkóstolnám! Édességben még jól is esett, de köretként nem vált be. Amúgy bulgurral biztosan imádnám! :))
VálaszTörlésAhogy trollanyu is említette- az egyik legősibb gabonánk, Anyukám sűrűn használja, szeretem is a kajáiban, de én magam még nem készítettem, pedig már beszereztem egy kilónyit. Kerestem hozzá receptet. A népgyógyászat sok pozitívumot felsorol róla, már csak a gyógyszerek kiszorítása miatt is gyakrabban kéne fogyasztanunk.
VálaszTörlésA kölessel még csak barátkozom........de olyan gusztusos, hogy ki kell próbálnom!
VálaszTörlésTényleg ki kellene próbálnom a kölest, csak nem tudom, Férjnek hogy adjam el?! :-)
VálaszTörlésNem vettem még kölest, kíváncsivá tettél vele! :o))
VálaszTörlésMég soha nem ettem kölest, de nagyon finomnak tűnik ahogy elkészítetted! :)
VálaszTörlésJól néz ki, kipróbálom, mert sertéshúsból még nem készítettem, de például ludaskását rendszeresen készítek, libaaprólékból vagy kacsaszárnytőből és aprólékából, sok zöldséggel, rizzsel, először megfőzöm húslevesnek a húst és zöldségeket, majd rizotto-szerűen a rizst a húsleves levével, végül lecsontozom/darabolom a húst és a zöldségekkel együtt a rizshez keverem.
VálaszTörlésValami isteni egytálétel, Dédiéktől tanultam, nekem ezek az egyszerű paraszti étkek nagyon bejönnek:-)))))
Innovative idea
VálaszTörlésJó kis kása recept, van is kölesem hozzá! :)
VálaszTörlésDe jól néz ki! Így még nem próbáltam a kölest, pedig eléggé kézenfekvő lett volna, ellenben "raktam" már és az ízlett. Vésem a későbbiekre, köszi! :)
VálaszTörlésPetra, ez kihagyhatatlan!:)
VálaszTörlésCsodásan néz ki!:)
Szívesen megkóstolnám...!
VálaszTörlésAzért a Te családod sem panaszkodhat! :-)
Nagyon guszta!! Kölest még nem ettem, pedig már régóta készülök venni, na nem is halogatom tovább. Mi a rizseshúst készítjük így, csak a szalonna marad ki belőle.:)
VálaszTörlésKöszi Lányok, Asszonyok!
VálaszTörlésEngem is a rizses húsra emlékeztet, de egy kicsit mégis más. A kölessel én is csak barátkozom, de egyre jobban megtetszik. Ajánlom. :)
Nagyon guszta! Sose gondoltam volna, hogy kölesből ilyen guszta ételt lehet az asztalra varázsolni! A szalonnát pedig én sem hagynám ki belőle! :)
VálaszTörlésNagyon ínycsiklandó! Imádom a kásaféléket, bár kölessel még nem próbáltam!
VálaszTörlésPompás!!
VálaszTörlésHát, én mondom, ez nagyon guszta és finom! Én is szeretném ezt elkésziteni!
VálaszTörlés