Az aszalt szilva a gyengém. Amikor tervezgettem, hogy milyen bonbonokat készítsek, tudtam, ez az alapanyag biztosan nem fog kimaradni. Az ízesítés bevallom nem XIX. századi, a 2008-as ország tortája, a szatmári szilvatorta ihlette.
Hozzávalók:
· 125 g 70%-os étcsokoládé
· 1,25 g porított kakaóvaj
· 5 dkg 70%-os étcsokoládé
· 0,3 dl tejszín
· 1 evőkanál szilvalekvár
· 0,5 dl szatmári szilvapálinka
· 6-7 szem aszalt szilva
· 5 dkg fehér csokoládé
· 0,3 dl tejszín
· 1 kávéskanál mandulaesszencia
Elkészítése:
Az aszalt szilvát 3-4 órára szilvapálinkába áztattam, majd mindet 4 részre vágtam. A tejszínt felforraltam és a darabokra tört étcsokoládéra öntöttem. Addig kevertem, amíg homogén állagú lett. Hozzáadtam a szilvalekvárt. A fehér csokoládéhoz is 0,3 dl forralt tejszínt öntöttem, addig kevertem, amíg elolvadt és hozzáadtam a mandulaesszenciát.
A bonbonformát hajszárítóval kissé átmelegítettem. Az étcsokoládét temperáltam és a bonbonformába öntöttem. Habkártya segítségével azonnal lehúztam és a konyhapulthoz óvatosan, de alaposan ütögetve eltávolítottam a buborékokat.
1-2 perc után a formából a tálba visszacsurgattam a csokoládét. Ennyi idő alatt a csokoládé egy része megszilárdul, és vékony burkot képez a bonbonforma mélyedéséiben. Habkártyával ismét lehúztam, majd pár percre hűtőbe tettem.
Amikor megszilárdult, a csokihüvelyek feléig töltöttem a fehér csokoládé krémet. Rá került egy-egy aszalt szilva, és az étcsokoládé krém. Fél órára hűtőbe tettem. A csokoládét ismét temperáltam és lezártam a bonbonokat.
Hmmmm.... mostanában extra sok aszalt szilvát fogyasztok, ez nagyon a fogamra való lenne. :)
VálaszTörlésNagyon szép a bonbonod és nagyon finom lehet! Imádom én is az aszaltszilvát és a szilvalekvárt is elképzelem mennyire finom lehet a bonbonod!
VálaszTörlésCsodálatos!
VálaszTörlésOhh, aszalt szilva ide vagy oda (nem mondanám, hogy szeretem), ez nekem nagyon tetszik! :)
VálaszTörlésKedves Petra, gyönyörü a fotó!! Szatmári leányzóként nagyon szívesen megkóstolnám, biztos mennyeien finom!! Nyammmi!!! :-D
VálaszTörlésCsodásak, én is nagyon szeretem az aszalt szilvát:)
VálaszTörlésMost már tényleg nem találok szavakat :-)
VálaszTörlésA torta nagyon ízlett, ez a bonbon is szenzációs lehet!
Gyönyörűek:)Sajnos a tortát nem kóstoltam, de imádom az aszalt szilvát, jöhet egy kis kóstoló:)
VálaszTörlésWoohoo, ütős!!
VálaszTörlésGyönyörűek! Az aszalt szilva nekem is kedvencem!
VálaszTörlésNagyon szépek lettek.
VálaszTörlésNálam is ázik két hete vörösboros konyakban az aszalt szilva:-))
Gyönyörűek :) És isteni az ízvilága, a tortát is szíve0sen megsütném de bonbonban még csábítóbb :)
VálaszTörlésJa és azt elfelejtettem írni, hogy én is elkészítettem már az ország tortáját bonbonban (Sabrina receptje alapján)
VálaszTörlésNagyon finom bonbon.
http://gesztenye-bonbonmania.blogspot.com/2011/04/az-orszag-tortaja-bonbon-szilvas-bonbon.html
Petra, annyira gyönyörűek! Nagyon ügyes vagy! :)
VálaszTörlésPetra! Tényleg nagyon ügyes vagy. Gyönyörűek a bonbonjaid, és biztos nagyon finomak is!! Ezt a bonbont biztos szeretném, mert a konyakos meggyet szeretem. Persze azért nem esek azzal se túlzásba :).
VálaszTörlésKöszönöm szépen mindenkinek!
VálaszTörlésGesztenye: Vörösboros konyakban ázó aszalt szilva... Hű, de kíváncsi vagyok mit készítesz belőle! Az ajánlott bonbont máris megyek és megnézem. :)
Vikvi: Szeretettel üdvözöllek! Örülök, hogy elnyerte a tetszésed a bonbon. :)
Számítottam rá, hogy egyszer elkészíted és nem okoztál csalódást, fantasztikusan fest!
VálaszTörlésGyönyörűségesek!
VálaszTörlésNagyon ötletes, ha egyszer sikerül már beszereznem bonbon formát, ki fogom próbálni...:)
VálaszTörlésAz aszalt szilvát én is nagyon szeretem.Valamikor régen lehetett aszalt szilvás bonbont kapni.Gyönyörű a kép is Petra.:)
VálaszTörlésHű, ezt eddig még nem is láttam. Olyan szép, és milyen finom lehet... aszalt szilva, csokoládé.... :P Ha egyszer nem bírjátok elfogyasztani ezt a rengeteg gyönyörű finomságot, amit folyamatosan készítesz, akkor csak hívj meg nyugodtan engem! Már szaladok is! :)
VálaszTörlés