Ti nem szoktátok néha úgy érezni, hogy most egész egyszerűen szükségetek van valami nagyon csokoládés édességre? A magas kakaótartalmú valódi csokoládé egyébként nagyon egészséges, amellett, hogy serkenti az endorfin, a boldogsághormon termelését. Flavonoidokat tartalmaz amik igen gazdagok antioxidánsokban. Az antioxidánsok segítenek sejtjeinket megvédeni a szabadgyökök támadásaitól, ami pedig csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Az étcsokoládéban különösen sok antioxidáns van: 8 x több, mint a friss eperben! A flavonoidok ezen kívül a vérnyomás és hormonszintjeink normalizálásában is segítenek. Forrás.
Ezzel már meg is nyugtattam a lelkiismeretemet…
Ma Dobos receptjét vettem alapul. Kicsit brownie és sacher közötti az élmény. Az egyszerű csokoládé bevonatot vaníliás ganachra cseréltem és friss eperrel díszítettem. Ha már lúd…
Hozzávalók:
• 16 dkg minőségi étcsokoládé
• 16 dkg cukor (vagy kevesebb, ízlés szerint)
• 16 dkg vaj
• 16 dkg durvára aprított dió
• 1 teáskanál vanília esszencia
• 6 tojás
• 8 dkg liszt
• 1 csipet só
• baracklekvár
• 1 dl tejszín
• 10 dkg étcsokoládé
• ½ rúd vanília magjai
• 1 kk vaníliaesszencia
Elkészítése:
A sütőt 180 fokra melegítjük. A csokoládét és a vajat gőz felett megolvasztjuk. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliaesszenciát, és a diót. A tojásokat szétválaszjuk, a tojásfehérjékből egy csipet sóval kemény habot verünk, a sárgákat a csokis alaphoz keverjük. A csokis masszába felváltva, részletenként szitáljuk a lisztet és óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét. A tésztát sütőpapírral bélelt sütő méretű tepsibe simítjuk, és 180 fokon 18-20 perc alatt megsütjük. Tűpróba.
A tésztából nagyobb méretű pogácsaszaggató segítségével tésztaköröket hasítunk. Ebből a mennyiségből 3x6 db lesz. Egy mini tortához 3 tésztakört használunk, melyek rétegeit baracklekvárral kenjük meg. A felső rétegre már nem kerül lekvár. Ha csak felnőtteknek készül, a baracklekvárba nyugodtan lehet egy kis barackpálinkát is keverni.
Elkészítjük a bevonatot. A tejszínt a vaníliamagokkal felforraljuk, és ráöntjük az apróra tört étcsokoládéra. Addig keverjük, amíg homogénné válik. Hozzáadjuk a vaníliaesszenciát. (Ha valaki nem szereti az étcsokoládé kesernyés ízét, adhat a tejszínhez vaníliás cukrot, cukrot.)
5-10 percet várunk vele, mert ilyenkor még nagyon folyékony, de ahogy hűl kezd besűrűsödni. A tortácskákat egyenletesen bevonjuk a csokimázzal. Gyümölcsökkel díszítjük.
Forrás: Dobos C. József, 1881.
De gyönyörűek!
VálaszTörlésÓ, édes Istenem! Ez nagyon a gyengém, minden benne van, amiért odavagyok :)
VálaszTörlésNagyon szépek, biztosan isteni finomak:)
VálaszTörlésNagyon guszta!
VálaszTörlésFantasztikusan szépek, és finomak!
VálaszTörlésGyönyörűek lettek, jaj de megenném őket!:D
VálaszTörlésMár tegnap a facebookon megcsodáltam. Alig vártam a receptet! Szuper. Nagyon guszta, úgy szeretnék egy kis darabocskát...:)
VálaszTörlésTe aztán jól kimagyaráztad a csokievés előnyét! :DD A férjem a kólára szokta mondani, hogy tiszta gyógynövény kivonat! :) Persze a te érvelésed legalább igaz. Csodálatosan néznek ki, csak azt áruld el honnan a friss eper??? :))))
VálaszTörlésNéha? Nem, viszonylag sűrűn vágyakozom csokis édességekre, csokira :-))
VálaszTörlésEz a sütemény az elkárhozás maga! Fantasztikus!
Még jó, hogy távol van tőlem ez a csokis gyönyörűség! Nem tudnék ellenállni neki! Egyszerűen, fullextra! Jaj végem van...
VálaszTörlésAaaaaa, soha, teljesen ismeretlen az érzès...;)
VálaszTörlésGyönyörűek:)
Az eper... honnan??? :) Nagyon gusztik a tortácskák :)
VálaszTörlésGyönyörűséges!
VálaszTörlésAhogy a fotódat nézem egyre jobban érzem hogy csokoládét kéne most gyorsan ennem! Nagyon guszta ! Azok az eprek csodásak!
VálaszTörlésÉn eddig nem éreztem, de hála neked, most érzem... :D Bár ha nagyon őszinte akarok magammal lenni, amíg megsül, addig ellennék az eperrel is. :)))))))))
VálaszTörlésGyönyörűek, és csak rájuk kell nézni, látszik, hogy mennyire finomak is! :)
VálaszTörlésApró sóhajtásokkal kísért sóvárgással nézem csupacsoki fotóidat, meg az epret!!!!!!!
VálaszTörlésCsodás!! :))
VálaszTörlésJaj de örülök, akkor ezek szerint nem vagyok ezzel egyedül... ;DDD
VálaszTörlésKöszi lányok!
Az epret egy egyszerű kis zöldségboltban láttam meg a mi kis vidéki városunkban. Azt le sem merem írni, hogy milyen áron...
Pont ezért csak ezt a pár szemet vettem. A gyerkőcök nagyon megörültek neki, és meglepő módon nagyon finom ízű. :)))
Már az első képen is nagyon tetszett, de a második fotón kettévágva még jobban a szívembe, ill. a pocakomba zártam (volna). Tömény csokoládénak tűnik! Az eper szemek is tényleg nagyon szépek.
TörlésTöbbször említettem, nem vagyok csokis, de ez valami fenomenális, csúcs:) Itt mindig lehet epret venni, inkább én se írom le mennyiért:)
VálaszTörlésSzépséges, már megint!
VálaszTörlésA csokitól eddig sem ijedtem meg. Mikor magam alatt voltam, még ürügyem is volt a csokievésre:-) Hiába, szeretem. Még előnyei nélkül is:-)
Csodaszépek!
VálaszTörlésBár nem vagyok csokirajongó, elismerem, ez gyönyörűséges és nagyon finom lehet. A család többi tagja biztosan pillanatok alatt tüntetné el!
VálaszTörlésEz nem hogy egyszerű csábítás,hanem kész kínzás. Kérek!!!
VálaszTörlésGyönyörűséges!!! jajjj, meghalok egy tortácskáért, már úgy kiéheztem egy ilyen finomságra.:) A csokoládé jótékony hatásáról a férjem éppen a napokban olvasott, na Ő ezt olyan komolyan vette, hogy azóta mind felfalta a magas kakaótartalmú csokoládékat.:(
VálaszTörlésCsokoládés édességre??, szükségem nekem? ááá, soha! :DDD
VálaszTörlésMuy delicioso y hermoso es una tentación,abrazos y abrazos.
VálaszTörlésPetra-a kis csokoládé tortácskák valami fantasztikus látványok. Az eper bizony gyönyörüséges. Egy perfekt Valentin deszert!
VálaszTörlésNálunk is drága az eper a téli szezonban. Most a narancs van a szezonban nálunk, itt Floridában.
A pogácsa szaggatóval formák nagyon praktikusak, én is szoktam kis tortácskákat késziteni...és pedig ez a mód egy profi készités, általában, de te igazán egy kimondott profi torta sütő vagy. A recept is fantasztikus:DDD
Én például most vágyom, pont erre! :-) Csodásan néz ki és azok a kis mosolygós eprek a tetején... Imádom!
VálaszTörlésTökéletes küllemre, mert az ízére nem is merek gondolni :D persze, hogy nem vagy ezzel egyedül!
VálaszTörlésÉn minden nap úgy érzem, hogy valami nagyon csokisra vágyom. Éppen most is. Nagyon szeretnék egy ilyen gyönyörűséget!!
VálaszTörlésPetra.... Tudod, ennyi gyönyörűséget még életemben nem láttam, mint Nálad! Csodás!:)
VálaszTörlésEzek a fotók! Jaj a fogyókúrámnak, ha csak rájuk nézek. :) De a receptet elteszem magamnak, előbb-utóbb sorra fog kerülni, mert egyszerűen kihagyhatatlan! Köszi!
VálaszTörlésHuh, csoki eper, elvesztem :)
VálaszTörlésIsteni finom, és a fotók csodálatosak. Ez egy nagyon meg kívános csokoládés menyország,mert eperrel az:))
VálaszTörlésSuper tempting cake..
VálaszTörlésfirst, time here love the clicks.
Do visit my blog in spare time.
Take care & happy blogging.
Following you
Petra,ezek gyönyörűek lettek,a fotók a torták tökéletes!
VálaszTörlés