Erre az ételre a zsűri határozottan a „továbbjutott” bélyegzőt nyomta. A legifjabb zsűritag, pedig Nagy Feró szállóigévé vált mondatával örvendeztetett meg: „Anya, tudod mi hiányzik belőle? Semmi!” Épp hogy csak nem énekel… A megjelenése viszont színpadra termett. Legalább erre az ici-picire itt nálam.
A szőlő nem éppen téli idénygyümölcs, de bátran lehet helyettesíteni mandarinnal, ananásszal vagy almával.
Felolvastam a gyerkőcnek, hogy mit írtam, erre levonta a következtetést: „Anya, akkor Én most híres lettem!”
Hozzávalók:
· 1 kg pulykamell
· 2 tojás
· 10 dkg szeletelt mandula
· 1 zsemle
· 1,5-2 dl tej
· 1 kis fürt szőlő (20-22 dkg)
· 1 kávéskanál szerecsendió
· só
· 8 dkg mazsola
· 10 dkg vaj
Elkészítése:
A megmosott pulykamellet nagy szeletekre vágtam, kicsit kiklopfoltam és sóztam. A zsemlét tejbe áztattam. A vajat habosra kevertem, és egyenként beledolgoztam a tojásokat. Hozzáadtam kinyomkodott zsemlét, sót és szerecsendiót, elkevertem, majd a mandulát, mazsolát és a szőlőszemeket is hozzákevertem. Alufóliából a hússzeleteknek megfelelő méretű darabokat vágtam. Minden hússzeletet egy-egy alufóliára terítettem, a közepükre tölteléket halmoztam, majd, mint a palacsintát feltekertem. Végül alufóliába csomagoltam, és hengerformára igazítottam. A tekercseket tepsibe rendeztem, alá 1 dl vizet öntöttem. 190 fokos sütőben lefedve 1 órát pároltam, majd a fóliát eltávolítva fedő nélkül még 20-25 percig sütöttem. Tálaláskor ferdén felszeleteltem és burgonyapürével kínáltam.
Forrás: Czifray,1829.
Csodálatos, mint mindig! Olyan gusztán tálalsz, hogy kész vagyok tőle! Mondjuk ilyen finom és különleges ételt nem is lehet máshogy...! :o))
VálaszTörlésFantasztikusat alkottál mint mindig, s persze igen finomat, gratulálok.
VálaszTörlésA "krumpli -hús " kategória díjnyertese lehetne. A gyümölcs és a pulyka pedig remek páros:)
VálaszTörlésNagyon guszta, csak is finom lehet.
VálaszTörlésGyönyörű:)
VálaszTörlésNagyon szép lett!
VálaszTörlésCsak 'továbbjutott'??? Csurog a nyálam már megint!!
VálaszTörlésNagyon finom lehet ez a guszta és különleges hús a pürével!Az ifjú zsüritagnak üzenem hogy most már híres, mivel továbbjutatta az ügyes anyukája finom főztjét!
VálaszTörlésHogy te már megint micsoda gyönyörűséget hoztál! :))
VálaszTörlésMindig örülök, ha pulykamelles receptet hozol, mert azt én is eszem. :-) Annyira guszta, és a válasz, igen, celeb lett. :-)
VálaszTörlésEz maga a szimfónia, tényleg tökéletes, nem hiányzik belőle semmi:) A tálalásod csodás, mint mindig:)
VálaszTörlésEz nagyon fincsi lehet, imádom a töltött husikat :)
VálaszTörlésFinom étel, igényes tálalás, nálam nyert!
VálaszTörlésA családtagok dicsérete esik a legjobban az biztos, de csodás is ez az étel, nem is beszélve a tálalásról:)
VálaszTörlésMindig elgondolkodom, amikor a receptjeidet nézegetem, hogy milyen finomságokat készítesz mindig...! ...és olyan gyönyörűek a képeid!! :)
VálaszTörlésAz én agyam már annyira sütire kódolt, hogy a recept nevét olvasva arra számítottam:-) De nem csalódás, nagyon guszta! Férjem szerint amúgy is a legfinomabb süti a rántott hús:-)
VálaszTörlésGyönyörűen tálaltad, és ez a mazsolás-szőlős töltelék nagyon fincsi lehet! :)
VálaszTörlésTényleg gyönyörű, és biztosan nagyon finom is! Fantasztikusan tudod tálalni az ételeket!!
VálaszTörlésAranyos a híres kis Gyerkőcöd :D!!
A tálalás már megint csak nagyon gusztára sikeredet! A Gyerkőcöd "beszólását" pedig jó volt olvasni! Aranyos lehetett :)
VálaszTörlésNagyon-nagyon finom, és olyan gusztán tálaltad. Minden gyümölcsös húst szeretünk, és ez a szőlővel mennyei lehetett. Gratulálok a kis sztárpalántához!!!:)
VálaszTörlésIgazán mondom én nagyon szeretem az ilyen módos különleges tölteléket, pláne egy finom pulykamell tekercsben! Gratulálok...szivesen elfogadnám ebédre:DDD
VálaszTörlésMegint csodálatsat alkottál, nagyon finom lehetett!
VálaszTörlésNagyon guszta és a tálalás tényleg tökéletes!:)
VálaszTörlésMég egy pazar ételkompozíció! Neked végtelen a fantáziád a tálalás terén! Isteni lehet, nagy a kísértés, hogy meglátogassalak! :)
VálaszTörlésFenséges egy fogás! Nagyon kívánatos! Offf!!!
VálaszTörlésTyűha!! :)
VálaszTörlésMe encanta el pavo relleno luce hermoso,abrazos y abrazos.
VálaszTörlésPetra, nagyon szép és ínycsiklandozó!:)
VálaszTörlésMegérdemel minden leget, mint az összes ételed!
Petra, én most kivételesen nem az ételt dícsérem, bár az sem lehetett rossz, de a gyereked egy édes tündér kis manó, ekkora dumával, tudod én is így gondoltam a netre amikor tanultam annak idején ennek az egésznek a kezelését, meg a blogom indulásakor, amikor feltettem egy-egy ételt, valósággal szívdobogásom volt, hogy ezt mindenki láthatja aki oda kattint, el sem tudtam képzelni eleinte, hogy ez hogy is van, a gyerekek ösztönösen is rátapintanak a lényegre, nagyon édesek:-))))
VálaszTörlésIrigylem a családodat azért a sok finom bonbonért amit készítesz és ők meg meózhatják, mert csodaszépek és egész biztosan csodafinomak is:-))))
Az ételkompozíció es a fotok nagyon gyönyörűek sikerultek!
VálaszTörlésUdvözlettel,
Judit es Corina
Köszönöm mindenkinek a kedves hozzászólásokat!
VálaszTörlésAnikó: Köszi. Nagyon büszke vagyok a rá és a nővérére is! Tényleg hatalmas dumája van, és hatalmas fantáziája. Ráadásul, most már mindketten szakácsok akarnak lenni... :DDDD