Nem hiába került előre a gombóc a címben. Ma ő a főszereplő. A szalonnás gombóc klasszikus paraszti étel, hajdanán levesbetétként, illetve káposzta és hússzeletek köreteként tálalták. Az utóbbi mellett döntöttem, a sertéssültet és párolt káposztát hagyományos módon készítettem hozzá, ezért ezek receptjét nem gépelem be.
Ha húsleves betétjeként készíti valaki, elegendő a megadott mennyiség fele.
Ha húsleves betétjeként készíti valaki, elegendő a megadott mennyiség fele.
Hozzávalók:
• 12 dkg füstölt szalonna
• 1 csokor petrezselyemzöld
• 4 db zsemle
• 2 egész tojás
• 2 tojás sárgája
• 4 dl tej
Elkészítése:
A szalonnát felkockáztam, a petrezselymet felaprítottam, és a zsemléket kockára vágtam. Serpenyőben (zsiradék nélkül) üvegesre pároltam a szalonnát, hozzáadtam a felaprított petrezselyemzöldet és párszor átkeverve pirítottam. Végül a zsemlekockák kerültek bele, és addig sütöttem, amíg megpirultak. Levettem a tűzről, és hűlni hagytam.
A tejet és a tojásokat elkevertem és a kihűlt alapra öntöttem, 5-6 percig hagytam állni, hogy a tojásos keveréket kellőképpen fel tudja szívni. Visszatettem a tűzre és közepes lángon átsütöttem. Olyan állagot kell elérni, mint a töltött csirke tölteléke. Langyosra hűtöttem, és gombócokat formáltam belőle, amiket enyhén sós, forrásban lévő vízben főztem 5-6 percig. Köretként kínáltam.
Forrás: Dobos C. József, 1881.
Gyönyörű! Azt hiszem, én majd húsleves betétjeként fogom kipróbálni! :)
VálaszTörlésNagyon guszta, így, ahogy van! Valamiért köretként soha nem jut eszembe a (zsemle)gombóc, pedig biztosan nagyon finom! Kipróbálós! :)
VálaszTörlésNagyon izgalmas és guszta a tálalás!
VálaszTörlésMa kifogom próbálni,mert van húslevesem de a csiga tészta elfogyott.
köszönöm a receptet és majd beszámolok,hogy sikerült:))
Tölteléknek szoktunk csirkébe hasonlót szalonna nélkül!! Ha van csirkemájam akkor az is kerül bele! Isteni! Így még nem is gondoltam rá, de nagyon tetszik, megjegyzem!!! :D
VálaszTörlésMi is tölteléknek szoktunk hasonlót a csirkébe, azaz töltött csirke (szalonna nélkül). Viszont így is annyira tetszik! Amikor nálad járok, mindig annyira megéhezem... :)
TörlésNagyon finom étel, igazi hétvégi kényeztető fogás. Még sosem készítettem zsemlegombócot, lehet, hogy megpróbálom:)
VálaszTörlésNagyon guszta és finom ebédetek volt! Ez olyan ünnepi hangulatot áraszt !
VálaszTörlésI'm all about food looking (and smelling) appealing! Yum! .... I am drooling
VálaszTörlésIgazán ínycsiklandó fogás. A zsemlegombócot nagyon szeretjük, vadas mellé mindig az kerül, szalonnával még nem próbáltam, de nagyon jól hangzik!
VálaszTörlésEzt most szívesen megenném! A sült husi és a párolt lila káposzta a kedvencem...És még nem is hizlal.
VálaszTörlésNagyon mutatós, és biztosan nagyon finom is volt!!
VálaszTörlésNagyon guszta így minden együtt!
VálaszTörlésMagában a színvarázs is vonzóvá teszi, a recept jól hangzik, ki fogom próbálni.
VálaszTörlésNagyon gusztán néz ki a szép tálalásod. A gombóc nagyon jól hangzik.:)
VálaszTörlésNagyon guszta, és finom...szivesen megkostolnám a finom gombócokat!
VálaszTörlésNagyon guszta! :)
VálaszTörlésNagyon izgat ez a gombóc,nagyon guszta az egész!!!
VálaszTörlésEz a gombóc nagyon megfogott, na és a lila káposzta imádom :)
VálaszTörlés