Nagyon széles határmezsgye húzódik a korabeli paraszti és főúri étkezési szokások között. A libamáj, rák, fürj, fogoly, lazac, szarvasgomba nyilvánvalóan sohasem jelent meg a szegényebb rétegek asztalán. A parasztasszonyok a rendelkezésükre álló alapanyagokból próbáltak változatos és tápláló ételeket családjuk elé varázsolni, és ez volt a valódi művészet. Ha jobban belegondolunk, a mai napig kedvelt, egyszerű ételek ezekből az időkből származnak.
Az egyik ilyen változatosan elkészíthető, olcsó alapanyag a burgonya. Ma én is ezt használtam, hogy felidézzem az ún. tejfeles gombócot, mely Jókai 1862.-es hungarikum listáján is szerepel.
Egyúttal Éva felhívására is ajánlom.
Hozzávalók:
• 60 dkg burgonya
• 30-32 dkg liszt
• 1 teáskanál só
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 2 evőkanál olaj
• 1 evőkanál sűrített paradicsom
• pirospaprika
• só
• 4 dl víz
• 4 evőkanál tejföl
Elkészítése:
A burgonyát héjában puhára főzzük. Megpucoljuk és melegen lereszeljük, majd kihűtjük. Közben elkészítjük a pörköltalapot. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a vizet, sót, paradicsomsűrítményt és a pirospaprikát. Kb. fél órát főzzük és belekeverjük a tejfölt.
A kihűlt burgonyához adjuk a lisztet, sót és alaposan összegyúrjuk. A tésztát lisztezett felületen 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk és 2-3 x 2-3 cm-es kockákra vágjuk. A kockákból gombócokat formálunk, forrásban lévő, enyhén sós vízbe dobjuk. Egyszerre kb. 10-12 darabot. Addig főzzük, amíg a gombócok feljönnek a víz tetejére. A kifőtt gombócokat a szafttal nyakon öntve tálaljuk, hozzá tejfölt kínálunk.
Szinte már "alliterálunk" lassan!)) Klassz ez a köret, mentve!
VálaszTörlésSzuper, nagyon tetszik! A gombóc is és a fotód is - mint mindig! :)
VálaszTörlésEz igazán nagyon finom is olcsó is és guszta ! Mi kell még? Kipróbálni mert nagyon tetszik!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki:) Olyan nudlis, gnocchis, de mégis más. Ki fogom próbálni:)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, tényleg tökéletes Évához is a versenyre...:)
VálaszTörlésAnnyira szép, - Úgy gondolom Éva játékában az élen foglal helyet.
VálaszTörlésCsajok!- nagyon igyekezni kell,aki versenybe szeretne részt venni!!!!
Nagyon guszta!
VálaszTörlésTényleg egyszerű és nagyszerű , én is kipróbálom:)
VálaszTörlésJó recept, tetszik!
VálaszTörlésEgyet értek Mónikával, biztosan megnyered ezzel az étellel Éva játékát. Nagyon finomnak tűnik, olcsó is és szép is mi kell még??
VálaszTörlésEgy tányérral belőle:D!
Ez nekem is tetszik! Ki fogom próbálni...
VálaszTörlésJó kis recept!És szép fotó!
VálaszTörlésMa gombóc-nap van:-)? A Tied is nagyon jó!
VálaszTörlésGyönyörű a fotó is, és a gombóc is! Valószínűleg ki fogom próbálni, paradicsom mentes szósszal, mert valamiért az nem jön be! Amúgy nagyon tudtak azok a parasztasszonyok , akik ilyen finomságokat dobtak össze olcsón és gyorsan!
VálaszTörlésNagyon szuper recept, és nagyon gusztusos!! :)
VálaszTörlésKöszönöm Neked, hogy eszembe juttattad ezt a receptet. Anyukám nagyon sokszor készítette így a krumpligombócot, jó sok házi tejföllel meglocsolva. Azóta se ettem, pedig mennyire szerettem. Nagyon finom!!! Hamarosan én is csinálok egy nagy adagot.:)
VálaszTörlésEnyim pasi kedvenc csemegéje, igaz én sütve és élesztősen szoktam, de a lényegen mit sem változtat - imádja :-)
VálaszTörlésIrtó jó a fotód!
Nagyon finom lehet!:)A kép pedig gyönyörűűűűű!
VálaszTörlésNem véletlenül népszerű bejegyzés! Ez nekem is kell!
VálaszTörlésViszem! :-D
Hm, ínycsiklandó! A kép magáért beszél :)
VálaszTörlésNem gombóccal, de ilyen szósszal én sűrűre főzőtt, hidegen kanállal kiszaggatott puliszkát szoktam nyakon önteni. De azt hiszem belevágok a gombócolásba is :)
Méltán népszerűek ezek az egyszerű ételek, én is nagyon szerettem gyerekkoromban a nagymamám által készített egyszerű, mégis nagyon finom ételeket! Nagyon guszta ez a burgonyagombóc is, ki is fogom próbálni! :)
VálaszTörlésTényleg, az egyszerű ételek sokszor nagyobbat tudnak durrantani, mint a speciális ételek! Fantasztikus recept! Máris mentettem!
VálaszTörlésMennyivel jobbak ezek az egyszerű ételek sok úgynevezett "flancosan úrias" agyonvariált ételnél, legalábbis nekem, a nagymamám ebből a krumpligombócból készített levest, persze kisebbre formázta, egy sima rántott levest főzött, sok-sok petrezselyemmel és a gombóc volt a levesbetét, máig a számban érzem az ízét,annyira finom volt, pedig 30 éve halott a nagymamám. De ugyanez a tésztája a nudlinak, a szilvás és barackos gombócnak, sőt ilyenkor télen a szilvalekváros gombócnak is:-))))
VálaszTörlésFeltétlen elkészítem így tejfölösen is:-))))
Én azt hittem, olajban van kisütve. Nagyon jól néz ki, milyen jó lenne egy jó vasaddal vagy marhapörivel. Mentem, egyszer még jól jöhet! :-)
VálaszTörlésTetszik nagyon!
VálaszTörlésKöszönöm mindenkinek! Örülök, hogy tetszik nektek ez az egyszerű étel! Bátran ajánlom, nagyon finom. :)
VálaszTörlésMég az jutott az eszembe, hogy van egy tejfeles hús receptem, amellé köretnek csodálatos lesz, eddig spagettivel vagy makarónival tálaltam, de így sokkal elegánsabb lesz:-))))
VálaszTörlésÚgyan így csinálom én is a paprikás gombócot, csak sűrített paradicsom nem kell bele :) Amúgy meg az egyik kedvencem :)
VálaszTörlésKedves Petra! nézz be hozzám meglepetés számodra:
VálaszTörléshttp://sutemenyeim.blogspot.com/2012/01/dijatkaptam.html