2012. január 11., szerda

Tejfeles gombóc

Nagyon széles határmezsgye húzódik a korabeli paraszti és főúri étkezési szokások között. A libamáj, rák, fürj, fogoly, lazac, szarvasgomba nyilvánvalóan sohasem jelent meg a szegényebb rétegek asztalán. A parasztasszonyok a rendelkezésükre álló alapanyagokból próbáltak változatos és tápláló ételeket családjuk elé varázsolni, és ez volt a valódi művészet. Ha jobban belegondolunk, a mai napig kedvelt, egyszerű ételek ezekből az időkből származnak.
Az egyik ilyen változatosan elkészíthető, olcsó alapanyag a burgonya. Ma én is ezt használtam, hogy felidézzem az ún. tejfeles gombócot, mely Jókai 1862.-es hungarikum listáján is szerepel.
Egyúttal Éva felhívására is ajánlom.


Hozzávalók:
•    60 dkg burgonya
•    30-32 dkg liszt
•    1 teáskanál só
•    1 nagy fej vöröshagyma
•    2 evőkanál olaj
•    1 evőkanál sűrített paradicsom
•    pirospaprika
•    só
•    4 dl víz
•    4 evőkanál tejföl

Elkészítése:
A burgonyát héjában puhára főzzük. Megpucoljuk és melegen lereszeljük, majd kihűtjük. Közben elkészítjük a pörköltalapot. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a vizet, sót, paradicsomsűrítményt és a pirospaprikát. Kb. fél órát főzzük és belekeverjük a tejfölt.
A kihűlt burgonyához adjuk a lisztet, sót és alaposan összegyúrjuk. A tésztát lisztezett felületen 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk és 2-3 x 2-3 cm-es kockákra vágjuk. A kockákból gombócokat formálunk, forrásban lévő, enyhén sós vízbe dobjuk. Egyszerre kb. 10-12 darabot. Addig főzzük, amíg a gombócok feljönnek a víz tetejére. A kifőtt gombócokat a szafttal nyakon öntve tálaljuk, hozzá tejfölt kínálunk.

29 megjegyzés:

  1. Szinte már "alliterálunk" lassan!)) Klassz ez a köret, mentve!

    VálaszTörlés
  2. Szuper, nagyon tetszik! A gombóc is és a fotód is - mint mindig! :)

    VálaszTörlés
  3. Ez igazán nagyon finom is olcsó is és guszta ! Mi kell még? Kipróbálni mert nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki:) Olyan nudlis, gnocchis, de mégis más. Ki fogom próbálni:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néz ki, tényleg tökéletes Évához is a versenyre...:)

    VálaszTörlés
  6. Annyira szép, - Úgy gondolom Éva játékában az élen foglal helyet.
    Csajok!- nagyon igyekezni kell,aki versenybe szeretne részt venni!!!!

    VálaszTörlés
  7. Tényleg egyszerű és nagyszerű , én is kipróbálom:)

    VálaszTörlés
  8. Egyet értek Mónikával, biztosan megnyered ezzel az étellel Éva játékát. Nagyon finomnak tűnik, olcsó is és szép is mi kell még??
    Egy tányérral belőle:D!

    VálaszTörlés
  9. Ez nekem is tetszik! Ki fogom próbálni...

    VálaszTörlés
  10. Jó kis recept!És szép fotó!

    VálaszTörlés
  11. Ma gombóc-nap van:-)? A Tied is nagyon jó!

    VálaszTörlés
  12. Gyönyörű a fotó is, és a gombóc is! Valószínűleg ki fogom próbálni, paradicsom mentes szósszal, mert valamiért az nem jön be! Amúgy nagyon tudtak azok a parasztasszonyok , akik ilyen finomságokat dobtak össze olcsón és gyorsan!

    VálaszTörlés
  13. Nagyon szuper recept, és nagyon gusztusos!! :)

    VálaszTörlés
  14. Köszönöm Neked, hogy eszembe juttattad ezt a receptet. Anyukám nagyon sokszor készítette így a krumpligombócot, jó sok házi tejföllel meglocsolva. Azóta se ettem, pedig mennyire szerettem. Nagyon finom!!! Hamarosan én is csinálok egy nagy adagot.:)

    VálaszTörlés
  15. Enyim pasi kedvenc csemegéje, igaz én sütve és élesztősen szoktam, de a lényegen mit sem változtat - imádja :-)

    Irtó jó a fotód!

    VálaszTörlés
  16. Nagyon finom lehet!:)A kép pedig gyönyörűűűűű!

    VálaszTörlés
  17. Nem véletlenül népszerű bejegyzés! Ez nekem is kell!
    Viszem! :-D

    VálaszTörlés
  18. Hm, ínycsiklandó! A kép magáért beszél :)
    Nem gombóccal, de ilyen szósszal én sűrűre főzőtt, hidegen kanállal kiszaggatott puliszkát szoktam nyakon önteni. De azt hiszem belevágok a gombócolásba is :)

    VálaszTörlés
  19. Méltán népszerűek ezek az egyszerű ételek, én is nagyon szerettem gyerekkoromban a nagymamám által készített egyszerű, mégis nagyon finom ételeket! Nagyon guszta ez a burgonyagombóc is, ki is fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
  20. Tényleg, az egyszerű ételek sokszor nagyobbat tudnak durrantani, mint a speciális ételek! Fantasztikus recept! Máris mentettem!

    VálaszTörlés
  21. Mennyivel jobbak ezek az egyszerű ételek sok úgynevezett "flancosan úrias" agyonvariált ételnél, legalábbis nekem, a nagymamám ebből a krumpligombócból készített levest, persze kisebbre formázta, egy sima rántott levest főzött, sok-sok petrezselyemmel és a gombóc volt a levesbetét, máig a számban érzem az ízét,annyira finom volt, pedig 30 éve halott a nagymamám. De ugyanez a tésztája a nudlinak, a szilvás és barackos gombócnak, sőt ilyenkor télen a szilvalekváros gombócnak is:-))))
    Feltétlen elkészítem így tejfölösen is:-))))

    VálaszTörlés
  22. Én azt hittem, olajban van kisütve. Nagyon jól néz ki, milyen jó lenne egy jó vasaddal vagy marhapörivel. Mentem, egyszer még jól jöhet! :-)

    VálaszTörlés
  23. Köszönöm mindenkinek! Örülök, hogy tetszik nektek ez az egyszerű étel! Bátran ajánlom, nagyon finom. :)

    VálaszTörlés
  24. Még az jutott az eszembe, hogy van egy tejfeles hús receptem, amellé köretnek csodálatos lesz, eddig spagettivel vagy makarónival tálaltam, de így sokkal elegánsabb lesz:-))))

    VálaszTörlés
  25. Úgyan így csinálom én is a paprikás gombócot, csak sűrített paradicsom nem kell bele :) Amúgy meg az egyik kedvencem :)

    VálaszTörlés
  26. Kedves Petra! nézz be hozzám meglepetés számodra:
    http://sutemenyeim.blogspot.com/2012/01/dijatkaptam.html

    VálaszTörlés