Megtetszett ez a sütemény, mert olyasmiről még sohasem hallottam, hogy magába a kelt tésztába kerül a baracklekvár. Amíg sült, olyan leírhatatlanul finom illat terjengett a lakásban, hogy valami úton-módon kis családom minden tagja a konyhában termett. Alig bírták kivárni, hogy legalább langyosra hűljön…
Hozzávalók:
48 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
12 dkg vaj
3 dl tejföl
1 kávéskanál fahéj
8 dkg porcukor
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
1 dl baracklekvár
Elkészítése:
A tejfölt egy csipet porcukorral mikróban langyosra (!) melegítettem, belemorzsoltam az élesztőt. A lisztet, sót, cukrot, fahéjat, citromhéjat és a baracklekvárt tálba mértem. Hozzáadtam a felfutott élesztőt és turmixgéppel dagasztani kezdtem. Amikor a tészta összeállt hozzáadtam a megolvasztott vajat és hólyagosra dolgoztam. Letakarva 1 óráig kelesztettem. A megkelt tésztát lisztezett felületen kissé átdolgoztam és 16 részre osztottam. Ujjnyi vastagságú és kb. 30 cm hosszúságú rudacskákat formáltam belőle. A rudacskák két végét behajtottam, megformálva a pereceket. Letakarva még 30 percig kelesztettem. Sütés előtt tojással kentem. 180 fokon 20 perc alatt sültek ki. Porcukorral szórva tálaltam.
Forrás: Dobos C. József, 1881.
Ez valami mennyei lehet, a finom foszlós puha kalácstészta:) Mindenképpen kipróbálásra kerül hamarosan:)
VálaszTörlésNem csodálom, hogy alig bírták kivárni...klassz recept!
VálaszTörlésNagyon finom lehet, guszta! Eddig még én sem hallottam hogy így bele a tésztába a lekvárt, de biztosan nagyon finom lehet! Kifogom próbálni, nem most de rövidesen !
VálaszTörlésMár az orromban érzem az illatát! Isteni finom lehet!
VálaszTörlésÉs a családnak bejött??? Mert arról nem szól a fáma! Pedig nagyon kíváncsi lennék rá. Kelt kalács egyébként nálam mindig nyerő. Imádom. És a családom is :)
VálaszTörlésÉn is az illat után jöttem Hozzád :D Érdekes komponens valóban a lekvár, meg a tejfel is, kerek-perec kimondom- finom ez a perec!
VálaszTörlésNagyon érdekesen hangzik, biztos nagyon finom is lehet!A sok krémes süti után most pont valami ilyesmire vágyom!
VálaszTörlésMilyen lett? Nagyon guszta!
VálaszTörlésAkkor ennek az illatát éreztem volna?! :-)) Mindenképp kipróbálom, hogy Férj is örüljön, mert ezt is iműdná. :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen. Jelentem, nagyon finom. El is kapkodták! A barack, fahéj, citromhéj kellemesen harmonizál. Puha, de egy árnyalatnyival tömörebb, mint egy kalács. :))))
VálaszTörlésÓ, hát amilyen kis egyszerűen megvalósíthatónak tűnik így első olvasatra olyan finom lehet :)) Még én is ide érzem az illatát ;))
VálaszTörlésVittem a receptet, ez finom lesz nagyon, imádom a kelttésztát:-))))
VálaszTörlésNa, ezt is elmentettem, beteszem a kötelezöen elkészítendök mappába :)
VálaszTörlésNagyon szépek lettek a pereceid, érdekes recept.
VálaszTörlésEnnek olyan kalácsos a külseje? Már állagra értem. Vagy mihez tudnád hasonlítani? Gondolom perecre nem.
VálaszTörlésNagyon szépek lettek!Ezt a receptet én ismerem,minden fajta töltelékkel lehet variálni, biztos sikert lehet otthon aratni.
VálaszTörlésHű, ez nagyon tetszik nekem! :))
VálaszTörlésPetra ezt viszem is mert olyan különleges kelt tészta recept, hogy muszáj kipróbálnom!! :)
VálaszTörlésCsodaszépek lettek a perecek! :)
Nagyon szépek és guszták lettek, még én sem sütöttem olyan kelt tésztát, amelyiknek a tésztájába kerül a lekvár, úgyhogy ki kell próbálnom! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen mindenkinek!
VálaszTörlésTea: Ha valamihez hasonlítanom kellene, egy fűszeres bírós jut az eszembe. Puha, de tömörebb egy kicsit a tésztája, mint a kalácsnak.
Petra!
VálaszTörlésÉn sem hallottam még ilyen kelt tésztáról, de örülök, hogy nálad most láttam. Mindenképpen ki kell próbálni:-
Köszi a receptet:-)
Bírós? Nem briós? Vagy ez is mint az ugorka?
VálaszTörlésGesztenye: Köszönöm. :)
VálaszTörlésTea: Háááát, biza ezt elírtam.... :)
Megtetszett ez a tészta! Egyszer tuti kipróbálom! (remélem sikerülni fog és ilyen szépek lesznek, mint a tied :))
VálaszTörlés