2011. december 4., vasárnap

Bárány befojtva ugorkamártással

Az én hites Uramnak készült neve napjára. Egy része hagyományosan rozmaringgal, más része pedig ebben a formában. Nem is tudnék dönteni, hogy melyik a finomabb…
Tudtátok, hogy András napja hajdanán a legjelentősebb házasságjósló, varázsló nap volt? A hajadonoknak magányosan, titokban kellett férjjósló praktikákat elvégezniük. A lányok egész nap böjtöltek és este a párna alá férfiruhaneműt rejtettek, hogy álmukban megtudják ki lesz a férjük.
Ereszrázással is próbáltak jósolni. A zsúpfedeles házak ereszét megrázták, s a kötényükbe hulló magból jósoltak: „Ha a lány kötényébe búzamag hull, jómódú legény veszi feleségül, ha rozsmag, akkor szegény legény lesz a férje, ha pondró hull bele a zsúpszalmából, még a következő évben teherbe esik”
A hallgatódzásból jóslásnak legismertebb formája az ól rugdosása volt, mely nemcsak András-napkor szokásos praktika. Úgy vélték, ahányat röffen a disznó, annyi év múlva mennek férjhez. Forrás.


Hozzávalók:
·        2 szép báránycomb
·        10 dkg füstölt szalonna
·        só, bors
·        2 fej vöröshagyma
·        3 szál sárgarépa
·        kakukkfű
·        2-3 babérlevél
·        1 evőkanál liszt
·        1,5 dl húsleves
·        0,5 dl fehérbor
·        1 citrom reszelt héja
·        5-6 db savanyú uborka

Elkészítése:
A combokat alaposan megmostam, hártyáitól megtisztítottam, majd füstöltszalonna-csíkokkal spékeltem. Sóval, borssal, kakukkfűvel fűszereztem és kacsasütő edénybe helyeztem. A vöröshagymát, répát megtisztítottam, negyedeltem és a babérlevéllel a húsok köré szórtam. 1 dl vizet öntöttem rá. 190 fokos sütőben lefedve 1 és negyed órát pároltam, majd a zöldségeket egy külön lábasba szedtem. A húst fedő nélkül sütöttem tovább, 20-30 perc alatt pirosra sült.
A savanyú uborkát apró kockákra vágtam. Elkészítettem a mártást. A zöldségekhez adtam a citromhéjat, majd liszttel szórtam és párszor átkeverve pirítottam, húslevessel, borral öntöttem fel és pár percig főztem. Rúdmixerrel pépesítettem és hozzáadtam az apró kockákra vágott uborkát. Még egyszer átforraltam.
A hús és a mártás mellé steakburgonyát tálaltam.

Forrás: Czifray, 1829.

18 megjegyzés:

  1. Isten éltesse az Uradat! :)))
    Micsoda pazar eledel készült neki! :) (A címben elírtál egy betűt, asszem. :) )

    VálaszTörlés
  2. Boldog névnapod Párodnak! Igazán fejedelmi étellel lepted meg!
    (CSilla - nem elírás, régi szakácskönyvekben ez így vagyon leírva :)! )

    VálaszTörlés
  3. Régi időkben jósolgattak, mai trend szerint sokan férjhez se mennek (hivatalos formában):D Finom, fűszeres bárányt ettetek, nekem ez a mártás különösen megtetszett! Az ünnepeltnek sokat és boldogat! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon boldog névnapot a férjuradnak! Csodás ebédet készítettél nagyon finom lehetett! Nevettem a jóslatnál rögtön az jutott eszembe hogy a párna alá azért nem a férfi zokniját tettét gondolom?:-)) Jó kis jóslatok!
    ( Petra: a recept címénél ugorkát írtál gondolom féletlenül?)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm! Igen direkt UGORKA! Ez a recept régies elnevezése, és én mindig az eredeti elnevezéseket használom. :))))

    VálaszTörlés
  6. Jó kis szokások, asszem kipróbálom a röfögöset. Ugyan már nem vagyok hajadon, de hivatalosan még nem vagyok férjnél, jó lenne megtudni, mikor lesz az esküvönk :) A recept is nagyon tetszik :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon boldog névnapot a kedves hites uradnak!
    Már kérdezni akartam, hogy honnan jönnek ezek a különleges húsok, nagyon jól el vagy látva velük! :D Csodálatos ebéd, gyönyörű tálalással!
    Azt pedig elhiszem neked, hogy finom volt, mert már a látványtól is megéhezem!

    VálaszTörlés
  8. Fejedelmi lakomát kapott a férjed:) Nagyon boldog névnapot kívánok neki:)Érdekes ez az ugorka, norvégül agurk az uborka. Csodás látvány:)

    VálaszTörlés
  9. Tényleg tudtak ezek a régiek! Azért pedig plusz köszönet illett, hogy a népszokásokról is "tudósítasz". Szép étel!

    VálaszTörlés
  10. Jók ezek a népszokások, nekik is megvolt a maguk öröme..a hülyeségekben. De játéknak jó.)) A kaja látszik, hogy pasinak készült, mert nem egy lányos adag.))

    VálaszTörlés
  11. Nagyon boldog névnapot a férjednek, igazán ünnepi lakomát készítettél a kedvéért. :)

    Jók ezek a jóslások, egyiket sem hallottam korábban, az ólajtó rugdosás viszont bejátszott vásott gyerek koromban, bár akkor eszembe sem jutott a röffenéseket számolni utána. :D

    VálaszTörlés
  12. Hát igen az Andrá nap is híres, Isten éltesse a férjedet, igazán finom étellel lepted meg:)

    VálaszTörlés
  13. Nagyon guszta, és igazi ünnepi ebéd!!Bárányt még nem ettem, de egyszer szívesen megkóstolnám.:)

    Férjednek boldog névnapot kívánok.

    VálaszTörlés
  14. Nagyon boldog névnapot a férjednek! Szerintem ő meg baricombért rázta a tetőt és lám meg is kapta a maga kis született feleségét. A bevezető nagyon tetszik. A recept meg hűűűűűha... Áh, de úgyis tudod.

    VálaszTörlés
  15. "Uradnak" boldog névnapot!
    A jósolós praktikákon jót mosolyogtam, főleg a pondrós tetszik:-)
    No meg az étel neve, de maga az étel is!

    VálaszTörlés
  16. Megint gusztusos a tálalás! A férjednek boldog névnapot! Olyan jó olvasni ezeket a régi hagyományokat! :)

    VálaszTörlés
  17. Judit: :DDDD! Nekem is az tetszik a legjobban.

    Barbi: Köszi. Van egy nagyon kedves juhász ismerősünk, és egy kedves galambász ismerősünk...
    No, meg egy jó hentes. Ő nem ismerős, de ilyen húsimádóknak, mint mi, kötelező volt megtalálni a megfelelőt. :)

    Trollanyu: Köszi, most már legalább egy olyan szót tudok norvégül, amit ki is tudok mondani. ;DDD

    Wanna, Tea, Kati, Gizi, Gerdi, Panna: Köszönöm szépen. :)))

    Csipet: Jó kis ördögbőrök lehettetek... ;DDD

    Katuci: Köszi. :) Tudod, hogy én is ámulok csak nálad.

    VálaszTörlés