Az ünnepi nagy evések végén, vagy közepén (?) a Vészhelyzet című sorozat azon emlékezetes jelenete jutott eszembe, amikor bevisznek a kórházba egy nőt, aki borzalmas epegörcstől szenved: „Minden karácsonykor ez van, de megéri!”
Ezek után hogyan is ajánlhatnám ezt az ételt? Szívből. Optimális esetben nem kerülsz tőle a sürgősségire, és ha valami igazán finomat szeretnél, megéri.
Hozzávalók:
· 1 kg pulykamell
· 30-35 dkg libamáj
· 25 dkg csiperke
· 1 kis fej vöröshagyma
· 1 kis csokor petrezselyemzöld
· 1 teáskanál kakukkfű
· szarvasgombás olívaolaj
· 10 dkg szeletelt bacon
· 8 dkg aszalt vörös áfonya
· 1 evőkanál liszt
· 1 dl rosé
Elkészítése:
A libamájat kockákra, a gombát szeletekre vágtam. A vöröshagymát felaprítottam és a szarvasgombás olívaolajon üvegesre pároltam. Hozzáadtam a libamájkockákat, pár percig pirítottam. Következett a gomba és a zöldfűszerek. Tovább pirítottam addig, amíg elfőtte a levét. Végül sóval és borssal ízesítettem.
A vörös áfonyát hideg vízbe áztattam.
A pulykamellet középen vízszintesen bevágtam és kiterítettem. Húsklopfolóval kissé megütögettem és sóztam. A tölteléket a közepére töltöttem és ráhajtottam a hússzéleket. A töltött pulykát kívül is megsóztam és a baconszeletekkel beborítottam. Lefedett sütőedényben 190 fokon 1,5 órát sütöttem. Kiszedtem a sütőedényből. A visszamaradt húsesszenciáról leszedtem a zsírt, és egy külön kis lábasba öntöttem. Hozzáadtam 1 evőkanál lisztet és nagy lángon 1-2 percig kevertem. Felöntöttem a roséval, és egy kevés vízzel. Folyamatos keverés közben besűrítettem, és beledobtam a leszűrt áfonyát. 1-2 percig forraltam és sóval, borssal ízesítettem.
Forrás: Dobos C. József, 1881.
Nyálcsorgató, még így vacsora utn is!!
VálaszTörlésFejedelmi ebédetek lehetett!
VálaszTörlésHű, ez valami mennyei lehetett! A képet elnézve szerintem is megéri! :)
VálaszTörlésFantasztikusan néz ki, nagyot alkottál, gratulálok.
VálaszTörlésGyönyörűen tálaltad ezt a fantasztikusan finom fogást!
VálaszTörlésNagyon csábító, és nekem is van szarvasgombás olivaolajam, csak eddig főleg nézegettem, nem tudtam, mire használjam. :-) Boldog karácsonyt! Talán ma még nem késő. :-)
VálaszTörlésFinom hozzávalókból készült!!!
VálaszTörlésA tőled megszokott pazar főétel. Nem tudok mit mondani, mesebeli ízek! A tányér úgy ahogy van étvágygerjesztő!
VálaszTörlésAaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhh!!!
VálaszTörlésEz eszelős!!!
Aki szereti - én pl. májat egyáltalán nem eszem, az készítse el, mennyei lehet! Én inkább több gombával, máj nélkül fogom egyszer kipróbálni, bár itt éppen a libamáj lenne a lényeg.
VálaszTörlésGyönyörűség a képen is!
Reformkori elődeink is tudták, mitől döglik a légy...
Mesés lehet:) A tálalás is pazar. Nálunk is pulyka volt, de ezt is szívesen láttam volna az asztalon:)
VálaszTörlésKimondottan elegáns tálalás, guszta, és finom, de én már könnyü ételeket kivánok a rengeteg étel és édességek után!
VálaszTörlésRemélem szép Karácsonyotok volt!
Szerencsés vagyok, semmi nem árt meg, így ezt is szívesen megenném! A májat imádom, a gombát szintén a húsokból pedig bármi jöhet, a tálalás meg mesés, mint mindig!! Remélem kellemesen telt a karácsony!! :)
VálaszTörlésPetra,mindig ámulatba ejtő az ételeid ,kinézetre,tálalásilag,és gondolom ízileg is,csodálatos!
VálaszTörlésHű, ez keményen ott van! Valami hasonlót vártam tőled és íme, előrukkoltál vele, Férj irigy. :-)
VálaszTörlésNagyon guszta!A Jókai torta pedig gyönyörű!!!
VálaszTörlés