2011. december 26., hétfő

Libamájjal töltött pulyka, vörös áfonyás mártással

Az ünnepi nagy evések végén, vagy közepén (?) a Vészhelyzet című sorozat azon emlékezetes jelenete jutott eszembe, amikor bevisznek a kórházba egy nőt, aki borzalmas epegörcstől szenved: „Minden karácsonykor ez van, de megéri!”
Ezek után hogyan is ajánlhatnám ezt az ételt? Szívből. Optimális esetben nem kerülsz tőle a sürgősségire, és ha valami igazán finomat szeretnél, megéri. 


Hozzávalók:
·        1 kg pulykamell
·        30-35 dkg libamáj
·        25 dkg csiperke
·        1 kis fej vöröshagyma
·        1 kis csokor petrezselyemzöld
·        1 teáskanál kakukkfű
·        szarvasgombás olívaolaj
·        10 dkg szeletelt bacon
·        8 dkg aszalt vörös áfonya
·        1 evőkanál liszt
·        1 dl rosé

Elkészítése:
A libamájat kockákra, a gombát szeletekre vágtam. A vöröshagymát felaprítottam és a szarvasgombás olívaolajon üvegesre pároltam. Hozzáadtam a libamájkockákat, pár percig pirítottam. Következett a gomba és a zöldfűszerek. Tovább pirítottam addig, amíg elfőtte a levét. Végül sóval és borssal ízesítettem.
A vörös áfonyát hideg vízbe áztattam.
A pulykamellet középen vízszintesen bevágtam és kiterítettem. Húsklopfolóval kissé megütögettem és sóztam. A tölteléket a közepére töltöttem és ráhajtottam a hússzéleket. A töltött pulykát kívül is megsóztam és a baconszeletekkel beborítottam. Lefedett sütőedényben 190 fokon 1,5 órát sütöttem.  Kiszedtem a sütőedényből. A visszamaradt húsesszenciáról leszedtem a zsírt, és egy külön kis lábasba öntöttem. Hozzáadtam 1 evőkanál lisztet és nagy lángon 1-2 percig kevertem. Felöntöttem a roséval, és egy kevés vízzel. Folyamatos keverés közben besűrítettem, és beledobtam a leszűrt áfonyát. 1-2 percig forraltam és sóval, borssal ízesítettem.

Forrás: Dobos C. József, 1881.

16 megjegyzés:

  1. Nyálcsorgató, még így vacsora utn is!!

    VálaszTörlés
  2. Hű, ez valami mennyei lehetett! A képet elnézve szerintem is megéri! :)

    VálaszTörlés
  3. Fantasztikusan néz ki, nagyot alkottál, gratulálok.

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűen tálaltad ezt a fantasztikusan finom fogást!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon csábító, és nekem is van szarvasgombás olivaolajam, csak eddig főleg nézegettem, nem tudtam, mire használjam. :-) Boldog karácsonyt! Talán ma még nem késő. :-)

    VálaszTörlés
  6. Finom hozzávalókból készült!!!

    VálaszTörlés
  7. A tőled megszokott pazar főétel. Nem tudok mit mondani, mesebeli ízek! A tányér úgy ahogy van étvágygerjesztő!

    VálaszTörlés
  8. Aaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhh!!!

    Ez eszelős!!!

    VálaszTörlés
  9. Aki szereti - én pl. májat egyáltalán nem eszem, az készítse el, mennyei lehet! Én inkább több gombával, máj nélkül fogom egyszer kipróbálni, bár itt éppen a libamáj lenne a lényeg.
    Gyönyörűség a képen is!
    Reformkori elődeink is tudták, mitől döglik a légy...

    VálaszTörlés
  10. Mesés lehet:) A tálalás is pazar. Nálunk is pulyka volt, de ezt is szívesen láttam volna az asztalon:)

    VálaszTörlés
  11. Kimondottan elegáns tálalás, guszta, és finom, de én már könnyü ételeket kivánok a rengeteg étel és édességek után!
    Remélem szép Karácsonyotok volt!

    VálaszTörlés
  12. Szerencsés vagyok, semmi nem árt meg, így ezt is szívesen megenném! A májat imádom, a gombát szintén a húsokból pedig bármi jöhet, a tálalás meg mesés, mint mindig!! Remélem kellemesen telt a karácsony!! :)

    VálaszTörlés
  13. Petra,mindig ámulatba ejtő az ételeid ,kinézetre,tálalásilag,és gondolom ízileg is,csodálatos!

    VálaszTörlés
  14. Hű, ez keményen ott van! Valami hasonlót vártam tőled és íme, előrukkoltál vele, Férj irigy. :-)

    VálaszTörlés
  15. Nagyon guszta!A Jókai torta pedig gyönyörű!!!

    VálaszTörlés