Erről a tortáról annyit tudtam, hogy narancsos-, csokoládés tejszínnel töltött és a tetejére karamell kerül. A roppanós karamellréteget Gesztenye selymes karamellkrémjére cseréltem, és a krémeket is a saját ízlésemhez alakítottam. Méltó volt az ünnepi asztalra.
Hozzávalók:
Piskótához (26-cm):
· 10 dkg finomliszt
· 8 dkg étkezési keményítő
· 2 dkg holland kakaópor
· ½ csomag sütőpor
· 1 csipet só
· 4 evőkanál hideg víz
· 6 tojás
· 18 dkg cukor
· 1 csomag vaníliás cukor
Narancsos krémhez:
· 1 narancs reszelt héja
· 1,5 narancs leve
· 2 evőkanál porcukor
· 2 dl tejszín
· ½ csomag zselatin fix
Csokis krémhez
· 7 dkg 70%-os étcsokoládé
· 2 evőkanál holland kakaópor
· 4 evőkanál porcukor
· 4 dl tejszín
· 2/3 csomag zselatin fix
Karamellkrémhez:
· 2 tubus sűrített tej
· 1 befőttesüveg
· víz
Elkészítése:
A karamellkrémet előző este elkészítettem, a receptet itt találjátok.
A piskótát Lajos Mari receptje alapján készítem, nekem nagyon bevált. A sütőt maximum hőmérsékletre állítottam. A tortaformát sütőpapírral béleltem. Kimértem a lisztet, keményítőt, sütőport és a kakaót, majd elkevertem. A tojások fehérjét és sárgáját különválasztottam. A fehérjékhez adtam a cukrot, vaníliás cukrot, a sót és a vizet. Robotgéppel kemény habbá vertem. A tojássárgájákat egyenként folyamatos keverés közben adtam hozzá. A lisztes keveréket több részletben beleszitáltam és óvatos, de határozott mozdulatokkal elkevertem. A piskótamasszát a tortaformába simítottam. A sütő elérte a kívánt hőt, beraktam a piskótát és azonnal levettem a hőmérsékletet 170-180 fokra. 40-42 perc alatt sült meg, tűpróbával ellenőriztem. A piskótát teljesen kihűtöttem, és vízszintesen három részre vágtam.
A narancskrémhez a tejszínt reszelt narancshéjjal, fix-el kemény habbá vertem, hozzáadtam a narancsok levét és a porcukrot. Alaposan elkevertem.
A csokoládékrémhez gőz felett megolvasztottam az étcsokoládét. Amikor teljesen felolvadt levettem a gőzről. A tejszínt fix-el kemény habbá vertem, hozzáadtam a csokit, a kakaóport és a porcukrot. Alaposan elkevertem.
A torta összeállításánál az alsó piskótára kentem a csokikrém felét, a következő rétegre a narancskrémet. Felülre piskóta került. A maradék csokikrémmel bevontam a torta oldalát és körben kidíszítettem. Alaposan lehűtöttem. A karamellkrémet annyira meglangyosítottam, hogy valamivel folyékonyabb állagú legyen. (Ne teljesen, éppen csak szépen terüljön!) A torta tetejére kanalaztam, szépen elegyengettem és azonnal hűtőbe tettem.
Tálalás előtt narancsszeletekkel és hópehelycukorral díszítettem.
Hát valóban méltó ünnepi asztalra, nagyon ügyes vagy, gratulálok.
VálaszTörlésNagyon guszta lett a tortád és nagyon finom lehet! Igazi különlegesség !
VálaszTörlésÚristen, de gyönyörű!
VálaszTörlésCsodálatos ízkombináció :)
Nagyon szuper:) Különleges ízkombináció és a dekoráció is nagyon ünnepi:)
VálaszTörlésViszem is a receptet, ez a torta nagyon finom lehet! És milyen gyönyörű! :)
VálaszTörlésKülönleges torta!Csak finom lehetett!
VálaszTörlésGyönyörű kívül- belül! Én is el tudnám ilyennek képzelni(az asztalomon)! :)))
VálaszTörlésTényleg ünnepi torta! Nekem nagyon tetszik a csokis habrózsa a tetején! Olyan szép sávos...
VálaszTörlésNagyon szép lett!
VálaszTörlésCsodálatos!!! Olyan gyönyörűséges tortákat tudsz sütni!! Narancs-csokoládé nagyon jó párosítás, gondolom milyen finom lehetett.
VálaszTörlésHmmmm, ez mesés, micsoda ízkavalkád és mégis mennyire jók lehetnek egymással.
VálaszTörlésBiztosan nagyon finom lehetett. Érdekes ez a keményítős-vizes piskóta, ilyet még nem sütöttem.
VálaszTörléspictures are awesome... especially of the food. I haven't had dinner yet and I'm seriously drooooooling on my computer screen!
VálaszTörlésNagyon szép lett a tortád, tényleg méltó volt az ünnephez!
VálaszTörlésAkármerről nézem, ez pont az én szájízem szerint készült :-)))
VálaszTörlésPetra, ez a torta mestermű!!!
Mindig olyan gyönyörűségeket készítesz! Ezt úgy megkóstoltam volna... :P
VálaszTörlésHű, de szép :)
VálaszTörlésFolyamatosan tortákba botlom így ünnepek után, látom Te is nagyon finomat alkottál! Külsőre is gyönyörű! Hozzávalók is mind nagyon finomak, úgyhogy nem kétlem, jó választás volt az ünnepi asztalra! :)
VálaszTörlésJó kis tortát hoztál össze elképzelés alapján:-) Nem ismerem az eredetit, de ennél jobb nem lehet.
VálaszTörlésMég nem ettem, nem készítettem, de kedvet kaptam hozzá! Igazán csodásan néz ki!!!
VálaszTörlésAnnyi sütit ettem az ünnep alatt, de ebből a finom tortából szívesen ennék most egy szelettel, már csak azért, mert nagyon kívanatos és kiváncsi vagyok az ízére.
VálaszTörlésCsodaszép, ízléses tortácska! Igazán Petrás... :)))
VálaszTörlésNagyon finom lehet, szeretem a narancsot és csokit együtt, emellett még szép is! Valamikor ki kell próbálnom... :)
VálaszTörlésKöszönöm, köszönöm, köszönöm, köszönöm, köszönöm, köszönöm... 23 x! Kedvesek vagytok, örülök, hogy tetszett. Érdemes elkészíteni. Bátran ajánlom. :)
VálaszTörlésez egy álomtorta! tetszik
VálaszTörlés