2011. december 27., kedd

Jókai torta – elképzelésem szerint


Erről a tortáról annyit tudtam, hogy narancsos-, csokoládés tejszínnel töltött és a tetejére karamell kerül. A roppanós karamellréteget Gesztenye selymes karamellkrémjére cseréltem, és a krémeket is a saját ízlésemhez alakítottam. Méltó volt az ünnepi asztalra.


Hozzávalók:
Piskótához (26-cm):
·        10 dkg finomliszt
·        8 dkg étkezési keményítő
·        2 dkg holland kakaópor
·        ½  csomag sütőpor
·        1 csipet só
·        4 evőkanál hideg víz
·        6 tojás
·        18 dkg cukor
·        1 csomag vaníliás cukor
Narancsos krémhez:
·        1 narancs reszelt héja
·        1,5 narancs leve
·        2 evőkanál porcukor
·        2 dl tejszín
·        ½  csomag zselatin fix
Csokis krémhez
·        7 dkg 70%-os étcsokoládé
·        2 evőkanál holland kakaópor
·        4 evőkanál porcukor
·        4 dl tejszín
·        2/3 csomag zselatin fix
Karamellkrémhez:
·        2 tubus sűrített tej
·        1 befőttesüveg
·        víz

Elkészítése:
A karamellkrémet előző este elkészítettem, a receptet itt találjátok.
A piskótát Lajos Mari receptje alapján készítem, nekem nagyon bevált. A sütőt maximum hőmérsékletre állítottam. A tortaformát sütőpapírral béleltem. Kimértem a lisztet, keményítőt, sütőport és a kakaót, majd elkevertem. A tojások fehérjét és sárgáját különválasztottam. A fehérjékhez adtam a cukrot, vaníliás cukrot, a sót és a vizet. Robotgéppel kemény habbá vertem. A tojássárgájákat egyenként folyamatos keverés közben adtam hozzá. A lisztes keveréket több részletben beleszitáltam és óvatos, de határozott mozdulatokkal elkevertem. A piskótamasszát a tortaformába simítottam. A sütő elérte a kívánt hőt, beraktam a piskótát és azonnal levettem a hőmérsékletet 170-180 fokra. 40-42 perc alatt sült meg, tűpróbával ellenőriztem. A piskótát teljesen kihűtöttem, és vízszintesen három részre vágtam.
A narancskrémhez a tejszínt reszelt narancshéjjal, fix-el kemény habbá vertem, hozzáadtam a narancsok levét és a porcukrot. Alaposan elkevertem.
A csokoládékrémhez gőz felett megolvasztottam az étcsokoládét. Amikor teljesen felolvadt levettem a gőzről. A tejszínt fix-el kemény habbá vertem, hozzáadtam a csokit, a kakaóport és a porcukrot. Alaposan elkevertem.
A torta összeállításánál az alsó piskótára kentem a csokikrém felét, a következő rétegre a narancskrémet. Felülre piskóta került. A maradék csokikrémmel bevontam a torta oldalát és körben kidíszítettem. Alaposan lehűtöttem. A karamellkrémet annyira meglangyosítottam, hogy valamivel folyékonyabb állagú legyen. (Ne teljesen, éppen csak szépen terüljön!) A torta tetejére kanalaztam, szépen elegyengettem és azonnal hűtőbe tettem.
Tálalás előtt narancsszeletekkel és hópehelycukorral díszítettem.

25 megjegyzés:

  1. Hát valóban méltó ünnepi asztalra, nagyon ügyes vagy, gratulálok.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta lett a tortád és nagyon finom lehet! Igazi különlegesség !

    VálaszTörlés
  3. Úristen, de gyönyörű!
    Csodálatos ízkombináció :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szuper:) Különleges ízkombináció és a dekoráció is nagyon ünnepi:)

    VálaszTörlés
  5. Viszem is a receptet, ez a torta nagyon finom lehet! És milyen gyönyörű! :)

    VálaszTörlés
  6. Különleges torta!Csak finom lehetett!

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű kívül- belül! Én is el tudnám ilyennek képzelni(az asztalomon)! :)))

    VálaszTörlés
  8. Tényleg ünnepi torta! Nekem nagyon tetszik a csokis habrózsa a tetején! Olyan szép sávos...

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
  10. Csodálatos!!! Olyan gyönyörűséges tortákat tudsz sütni!! Narancs-csokoládé nagyon jó párosítás, gondolom milyen finom lehetett.

    VálaszTörlés
  11. Hmmmm, ez mesés, micsoda ízkavalkád és mégis mennyire jók lehetnek egymással.

    VálaszTörlés
  12. Biztosan nagyon finom lehetett. Érdekes ez a keményítős-vizes piskóta, ilyet még nem sütöttem.

    VálaszTörlés
  13. pictures are awesome... especially of the food. I haven't had dinner yet and I'm seriously drooooooling on my computer screen!

    VálaszTörlés
  14. Nagyon szép lett a tortád, tényleg méltó volt az ünnephez!

    VálaszTörlés
  15. Akármerről nézem, ez pont az én szájízem szerint készült :-)))

    Petra, ez a torta mestermű!!!

    VálaszTörlés
  16. Mindig olyan gyönyörűségeket készítesz! Ezt úgy megkóstoltam volna... :P

    VálaszTörlés
  17. Folyamatosan tortákba botlom így ünnepek után, látom Te is nagyon finomat alkottál! Külsőre is gyönyörű! Hozzávalók is mind nagyon finomak, úgyhogy nem kétlem, jó választás volt az ünnepi asztalra! :)

    VálaszTörlés
  18. Jó kis tortát hoztál össze elképzelés alapján:-) Nem ismerem az eredetit, de ennél jobb nem lehet.

    VálaszTörlés
  19. Még nem ettem, nem készítettem, de kedvet kaptam hozzá! Igazán csodásan néz ki!!!

    VálaszTörlés
  20. Annyi sütit ettem az ünnep alatt, de ebből a finom tortából szívesen ennék most egy szelettel, már csak azért, mert nagyon kívanatos és kiváncsi vagyok az ízére.

    VálaszTörlés
  21. Csodaszép, ízléses tortácska! Igazán Petrás... :)))

    VálaszTörlés
  22. Nagyon finom lehet, szeretem a narancsot és csokit együtt, emellett még szép is! Valamikor ki kell próbálnom... :)

    VálaszTörlés
  23. Köszönöm, köszönöm, köszönöm, köszönöm, köszönöm, köszönöm... 23 x! Kedvesek vagytok, örülök, hogy tetszett. Érdemes elkészíteni. Bátran ajánlom. :)

    VálaszTörlés