A málnalikőrös bonbonom kapcsán ígéretet tettem, hogy ezt a receptet is megmutatom. Igaz, a friss málnának ebben az időszakban nincs aktualitása, de mentségemre szóljon, hogy még nyáron kezdtem készíteni. Az alapötletet Czifray likőrreceptjei adták. Cukor helyett mézet használtam és felturbóztam egy kis vaníliával.
Hozzávalók:
· 1 l házi pálinka (nálam körte) vagy vodka
· 1,5 dl méz
· 30 dkg málna
· 1 rúd vanília
Elkészítése:
A málnaszemeket alaposan megmostam és lecsepegtettem. A vaníliát felhasítottam. Nagyméretű befőttes üveg aljába rétegeztem a málna harmadát, tetejére mézet csurgattam és ráfektettem a vaníliát. Rá 1/3 málna és méz, majd az utolsó 1/3 málna és méz következett. Ráöntöttem az alkoholt. (Teljesen el kell lepnie!) Az üveget alaposan lezártam, hűvös kamrába tettem, és 2-3 naponta felráztam. 6 hétig érleltem. Sűrű szövésű textilen átszűrtem és likőrös üvegekbe töltöttem. Pár szép szem málnát dekorációs célból az üvegek aljára dobtam.
Forrás: Czifray, 1829.
Nagyon szép a színe ! Nem vagyok túlságosan oda az italokért , de ezt szívesen megkóstolnám mert nagyon finom lehet a málna íze biztosan domináns az italban!
VálaszTörlésCsalogatsz arra a lépre..csalogatsz. De legalább mostmár én is tudom hogy csinálhatok. Ez jó!)))
VálaszTörlésJaj, micsoda ütős kis kontyalávaló!!! Képzelem, hogy itatja magát, édes, mézes, csúszik - utána meg orvul fejbevág :-DD
VálaszTörlésSzuper!
Nagyon jó kis kontyalávalót készítettél!! Biztos istenien zamatos a málnától.
VálaszTörlésRemek itóka lehet! Megfordult a fejemben, hogy előveszek egy csomag málnát a fagyasztóból... :O :)))
VálaszTörlésDe fincsi lehet!!! Szeretem az ilyen édes női italokat... :o)))
VálaszTörlésHűha,ez sem rossz. Ki kell próbálnom jövőre. :D
VálaszTörlésNagyon köszi a receptet:) mentettem is, ezt nekem találtàk ki. Holnap nálam is likőr jön, ibolyalikőr:)
VálaszTörlésSzuper finom lehet, a színe is gyönyörű:) Jó kis kontyalávaló:)
VálaszTörlésNagyon finom lehet. Szerinted fagyasztott málnával is kipróbálhatnám?? Persze felengedés után. Éppen ma pakoltam a fagyasztóba, és rengeteg málnám van lefagyasztva.
VálaszTörlésEzt én is elkészítettem, most jut eszembe! A tiéd "Czifrább"mert ez fincsi mézzel készült :)
VálaszTörlésKlassz lehet,én szederből készítettem de még érik!
VálaszTörlésViszont ezt a receptet elviszem jövőre!
Köszönöm szépen mindenkinek! Tényleg finom lett, ajánlom!
VálaszTörlésÉva: Küldöm. :)
Tea: ;)))
Viki: Igazad van orvul.... ;D
Mária: Igen, nagyon finom. :)
Kriszta: Neked is küldöm... :)
MrsSame: Hajrá!
Vivi: Feltétlenül megnézem! :)
Trollanyu: Köszönöm. Tényleg nőies ital. :)
Márti: :)))) Köszi.
Csipet, Gizi: Köszönöm. Sajnos nem tudok nyilatkozni, hogy fagyos gyümölccsel működik-e, mert így még nem próbáltam.
Mónika: A szeder is remekül hangzik. :)
Recept elraktározva jövőre:-) Én is akartam kérdezni a fagyasztott málnát, az íze megvan, csak az állaga más. Egy próbát lehet, megér...
VálaszTörlésSzuper lehet ez a málna likőr is, én eddig áfonyából, meggyből és vaníliából is majdnem hasonló módon készítettem.
VálaszTörlésBizony finom lehet, jövőre én is kipróbálom, ilyenkor ünnepek előtt, alatt jól fognak az ilyen finom likőrök vendégvárásra. Én most szűrtem le a Limoncellot, a nyáron pedig készítettem egy kis adag zölddió likőrt, ezek lesznek a vendégvárók:)
VálaszTörlésGerdi, nem tudom... Nem merném állítani, hogy működni fog. Kis mennyiséggel talán meg lehet próbálni.
VálaszTörlésWanna: A tiéd is nagyon jól hangzik. :)
Kati: Tudod, hogy nyáron hogy irigyeltem a zölddió-likőrt? Csak akkor láttam, amikor már sehol nem volt zölddió... De majd jövőre! :)
Finom lehet, mentem is a receptet jövő nyárra! :)
VálaszTörlésEz bizony nagyon finom lehet:-))
VálaszTörlésNagyon finom lehet így télen ez a málnalikőr.
VálaszTörlésHú, de izgalmas, nagyon tetszik, akinél ennyi málna termett... :-)
VálaszTörlésKimondottan finom ez a likör, a szine, és a szenzációs illata, is nagyon csábitható. Perfekt az ünnepekre!
VálaszTörlésSzuper recept, köszönet érte!!!
VálaszTörlés