A kedves szomszéd bácsi, aki a házunk előtt biciklizve, mosolyogva odaköszönt, álmában nem gondolta volna, hogy miért is szedem a fenyőágakat… Annyira mókásnak találtam, hogy a csirkét fenyőlevekkel és fenyőmaggal kell pácolni, hogy fogoly íze legyen, nem tudtam ellenállni, muszáj volt elkészítenem. Nyújtott-e olyan élményt az íz? Nem. Elvégre mégis csak egy csirkéről beszélünk. Finom, puha sült csirke lett belőle.
Ellenben a körítés, maga a mennyország... Ugyan nem korabeli recept, mert akkoriban még nem létezett TV, sem TV Paprika. De annyira finom, hogy meg kellett mutatnom. Nemes sültekhez, kacsához, libához ajánlom.
Hozzávalók:
· 2 db csontos csirkemell
· Fenyőlevelek
· 5 dkg fenyőmag
· 2 dl olívaolaj
· só, bors
· 6-8 dkg füstölt szalonna
Túrógombóchoz:
· 25 dkg túró
· 15 dkg liszt
· 1 kávéskanál sütőpor
· 1 tojás
· csipet só
Gyümölcsmártáshoz:
· 40-50 dkg gyümölcs (Nálam: szilva, szőlő, alma, málna, mandarin, de tetszés szerint bármilyen gyümölcs alkalmas.)
· 3 evőkanál juharszirup vagy cukor
· 1 dl rosé
· só, bors
Elkészítése:
10 db fenyőhajtás (kb. 8-10 cm-es darabok) tűleveleit leszedtem. Mozsárban kissé megtörtem. Hozzáadtam a fenyőmagot és 2 dl olívaolajjal öntöttem fel. A csirkemelleket megmostam, zacskóba tettem és rájuk töltöttem a pácot. A zacskó száját alaposan bezártam és hűtőben 1 napig érleltem. Időnként átforgattam, hogy a hús minden részét érje a pác.
Sütés előtt a pácolt melleket alaposan lemostam. A tepsibe szalonnaszeleteket raktam, erre kerültek a mellek. Sóztam, borsoztam, kevés vizet öntöttem alá. 180 fokon lefedve 1 órát, fedő nélkül még 20 percet sütöttem. A szalonna zsírjával időnként meglocsoltam.
A túrógombóc hozzávalóit összegyúrtam, és 20 percig állni hagytam. Gombócokat formáltam a masszából és közepesen meleg, bő olajban kisütöttem. (Fontos, hogy ne legyen forró az olaj, mert a gombócok külsejét gyorsan megégetheti, a belsejük meg nyers maradhat!)
A gyümölcsmártáshoz a juharszirupot felmelegítettem és rádobtam a megmosott és szeletekre vágott gyümölcsöket. Sóval, borssal ízesítettem és roséval öntöttem fel. Pár perc alatt puhára párolódtak.
A sült csirkét gombócokkal és forró gyümölcsmártással tálaltam.
Forrás: Dobos C. József, 1881.
Csodálatos ételt főztél, nagyon guszta! Nagyon finomak lehetnek az ízek így együtt! Ahogy olvastalak egyből arra gondoltam hogy milyen peches vagyok nem tudnám megkóstolni még ha mondanád sem , mert a fenyőre allergiás vagyok! Egyébként nem tudom elképzelni sem hogy mihez hasonlíthat a fenyő aromája ?:-))
VálaszTörlésJaj, de istenien néz ki! (közben pedig nagyokat nyelek > egyszer szívesen betoppannék hozzád vendégségbe :))
VálaszTörlésNagyon guszta lett. Lehet, hogy tovább kellett volna a pácban hagyni, s sütéskor nem lemosni? Fogoly akkor sem lett volna a csibéből valószínűleg, de talán az íze egy kicsit más.
VálaszTörlésGyönyörű lett, és ezt is szívesen látnám a karácsonyi asztalon:) Érdekes ez a fenyőleveles pác, lehet, hogy kipróbálom, még ha nem is lesz fogoly íze, biztos nagyon finom.
VálaszTörlésHmm... Ilyet szeretnék egy adagot! Nagyon gusztusos! :)
VálaszTörlésÖtletes kis recept,tetszik:))
VálaszTörlésLátom Petra, te is nagyon szeretsz kísérletezni, aztán vagy hozza a várt eredményt a dolog, vagy nem. De az ételed így is csodásan néz ki, ha a csirkéből nem is lett fogoly :)!
VálaszTörlésIsmét nagyon szépet és finomat főztél, mint mindig.
VálaszTörlésÍgy együtt nagyon gusztusos, de az én csőrömet leginkább a sült túrógombóc piszkálja:-)
VálaszTörlésFantasztikus főételt készítettél. És ami a legérdekesebb, hogy pont tegnap este olvastam sós túrógombócról, mint köretről (egy régebbi Magyar Konyhában), és azon gondolkoztam, hogy milyen lehet.... Itt pedig megtaláltam a választ!
VálaszTörlésAz, hogy a rozéban párolt gyümik finomak, az nem volt kérdéses... :)
Megint egy ízében csodás főétel. Olyan ízeket tudsz elővarázsolni a kötényed alól, hogy csak ámulok!
VálaszTörlésLevettél teljesen a lábamról! Ez valami fantasztikus!
VálaszTörlésLehet, hogy nem fenyővel kellett volna pácolni a csirkét, hanem borókabogyóval, vagy/és ginnel. Akkor biztosan fenyősebb hatást értél volna el.
VálaszTörlésDe az biztos, hogy a látványban nem csalódtunk. (Még ha Te az ízben csalódtál is kicsit, ahogy a leírásból kiveszem.) Az étel gyönyörű, az biztos!!
That close up shots are making me to grab food from the screen....so drool worthy
VálaszTörlésPetra, ez szuper! A túrógombóc körítés most egészen felcsigázta a fantáziámat!:)
VálaszTörlésEz gyönyörű, mit mondjak, azért a Te családod sem panaszkodhat! ;D Kíváncsian várom, hogy mi lesz nálatok karácsonykor az asztalon? :)))
VálaszTörlésÉtvágygerjesztően tálaltad, különleges elkészítését választottad a fenyves csibének :D A köret nagyon is szimpatikus, hozzám közel álló íz, mert tartalett-jeimet szeretem sós, különböző kiegészítésű ízesítéssel tölteni.
VálaszTörlésTudod Petra, már előre irigylem a Családod, hogy milyen csodát teszel nekik az asztalra karácsonykor! :)
VálaszTörlésEz az étel nem csak ízlelőbimbóknak ad élvezetet, de a szemnek is! A tálalásod, csodaszép! Ki kapta? :)
Köszönöm szépen mindenkinek a kedves hozzászólásokat! A sült túrógombócot és a gyümölcsmártást is bátran ajánlom. Egyszerű elkészíteni, és fenséges. :)
VálaszTörlésMária: Nem törekedtem más módon pácolni, mert az eredetit próbáltam megvalósítani. De legközelebb, ha valami fenyősre vágyom, megfogadom a tanácsod.
Barbi: Köszi. A férjem. :)
Hűha, nagyon guszta. Én is kíváncsi lettem volna az ízére, az tuti :D
VálaszTörlés