2011. december 17., szombat

Csibe fogoly gyanánt, roséban párolt gyümölcsökkel és sült túrógombóccal


A kedves szomszéd bácsi, aki a házunk előtt biciklizve, mosolyogva odaköszönt, álmában nem gondolta volna, hogy miért is szedem a fenyőágakat… Annyira mókásnak találtam, hogy a csirkét fenyőlevekkel és fenyőmaggal kell pácolni, hogy fogoly íze legyen, nem tudtam ellenállni, muszáj volt elkészítenem. Nyújtott-e olyan élményt az íz? Nem. Elvégre mégis csak egy csirkéről beszélünk. Finom, puha sült csirke lett belőle.
Ellenben a körítés, maga a mennyország... Ugyan nem korabeli recept, mert akkoriban még nem létezett TV, sem TV Paprika. De annyira finom, hogy meg kellett mutatnom. Nemes sültekhez, kacsához, libához ajánlom.


Hozzávalók:
·        2 db csontos csirkemell
·        Fenyőlevelek
·        5 dkg fenyőmag
·        2 dl olívaolaj
·        só, bors
·        6-8 dkg füstölt szalonna
Túrógombóchoz:
·        25 dkg túró
·        15 dkg liszt
·        1 kávéskanál sütőpor
·        1 tojás
·        csipet só
Gyümölcsmártáshoz:
·        40-50 dkg gyümölcs (Nálam: szilva, szőlő, alma, málna, mandarin, de tetszés szerint bármilyen gyümölcs alkalmas.)
·        3 evőkanál juharszirup vagy cukor
·        1 dl rosé
·        só, bors

Elkészítése:
10 db fenyőhajtás (kb. 8-10 cm-es darabok) tűleveleit leszedtem. Mozsárban kissé megtörtem. Hozzáadtam a fenyőmagot és 2 dl olívaolajjal öntöttem fel. A csirkemelleket megmostam, zacskóba tettem és rájuk töltöttem a pácot. A zacskó száját alaposan bezártam és hűtőben 1 napig érleltem. Időnként átforgattam, hogy a hús minden részét érje a pác.
Sütés előtt a pácolt melleket alaposan lemostam. A tepsibe szalonnaszeleteket raktam, erre kerültek a mellek. Sóztam, borsoztam, kevés vizet öntöttem alá. 180 fokon lefedve 1 órát, fedő nélkül még 20 percet sütöttem. A szalonna zsírjával időnként meglocsoltam.
A túrógombóc hozzávalóit összegyúrtam, és 20 percig állni hagytam. Gombócokat formáltam a masszából és közepesen meleg, bő olajban kisütöttem. (Fontos, hogy ne legyen forró az olaj, mert a gombócok külsejét gyorsan megégetheti, a belsejük meg nyers maradhat!)
A gyümölcsmártáshoz a juharszirupot felmelegítettem és rádobtam a megmosott és szeletekre vágott gyümölcsöket. Sóval, borssal ízesítettem és roséval öntöttem fel. Pár perc alatt puhára párolódtak.
A sült csirkét gombócokkal és forró gyümölcsmártással tálaltam.

Forrás: Dobos C. József, 1881.

20 megjegyzés:

  1. Csodálatos ételt főztél, nagyon guszta! Nagyon finomak lehetnek az ízek így együtt! Ahogy olvastalak egyből arra gondoltam hogy milyen peches vagyok nem tudnám megkóstolni még ha mondanád sem , mert a fenyőre allergiás vagyok! Egyébként nem tudom elképzelni sem hogy mihez hasonlíthat a fenyő aromája ?:-))

    VálaszTörlés
  2. Jaj, de istenien néz ki! (közben pedig nagyokat nyelek > egyszer szívesen betoppannék hozzád vendégségbe :))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta lett. Lehet, hogy tovább kellett volna a pácban hagyni, s sütéskor nem lemosni? Fogoly akkor sem lett volna a csibéből valószínűleg, de talán az íze egy kicsit más.

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű lett, és ezt is szívesen látnám a karácsonyi asztalon:) Érdekes ez a fenyőleveles pác, lehet, hogy kipróbálom, még ha nem is lesz fogoly íze, biztos nagyon finom.

    VálaszTörlés
  5. Hmm... Ilyet szeretnék egy adagot! Nagyon gusztusos! :)

    VálaszTörlés
  6. Látom Petra, te is nagyon szeretsz kísérletezni, aztán vagy hozza a várt eredményt a dolog, vagy nem. De az ételed így is csodásan néz ki, ha a csirkéből nem is lett fogoly :)!

    VálaszTörlés
  7. Ismét nagyon szépet és finomat főztél, mint mindig.

    VálaszTörlés
  8. Így együtt nagyon gusztusos, de az én csőrömet leginkább a sült túrógombóc piszkálja:-)

    VálaszTörlés
  9. Fantasztikus főételt készítettél. És ami a legérdekesebb, hogy pont tegnap este olvastam sós túrógombócról, mint köretről (egy régebbi Magyar Konyhában), és azon gondolkoztam, hogy milyen lehet.... Itt pedig megtaláltam a választ!

    Az, hogy a rozéban párolt gyümik finomak, az nem volt kérdéses... :)

    VálaszTörlés
  10. Megint egy ízében csodás főétel. Olyan ízeket tudsz elővarázsolni a kötényed alól, hogy csak ámulok!

    VálaszTörlés
  11. Levettél teljesen a lábamról! Ez valami fantasztikus!

    VálaszTörlés
  12. Lehet, hogy nem fenyővel kellett volna pácolni a csirkét, hanem borókabogyóval, vagy/és ginnel. Akkor biztosan fenyősebb hatást értél volna el.
    De az biztos, hogy a látványban nem csalódtunk. (Még ha Te az ízben csalódtál is kicsit, ahogy a leírásból kiveszem.) Az étel gyönyörű, az biztos!!

    VálaszTörlés
  13. That close up shots are making me to grab food from the screen....so drool worthy

    VálaszTörlés
  14. Petra, ez szuper! A túrógombóc körítés most egészen felcsigázta a fantáziámat!:)

    VálaszTörlés
  15. Ez gyönyörű, mit mondjak, azért a Te családod sem panaszkodhat! ;D Kíváncsian várom, hogy mi lesz nálatok karácsonykor az asztalon? :)))

    VálaszTörlés
  16. Étvágygerjesztően tálaltad, különleges elkészítését választottad a fenyves csibének :D A köret nagyon is szimpatikus, hozzám közel álló íz, mert tartalett-jeimet szeretem sós, különböző kiegészítésű ízesítéssel tölteni.

    VálaszTörlés
  17. Tudod Petra, már előre irigylem a Családod, hogy milyen csodát teszel nekik az asztalra karácsonykor! :)
    Ez az étel nem csak ízlelőbimbóknak ad élvezetet, de a szemnek is! A tálalásod, csodaszép! Ki kapta? :)

    VálaszTörlés
  18. Köszönöm szépen mindenkinek a kedves hozzászólásokat! A sült túrógombócot és a gyümölcsmártást is bátran ajánlom. Egyszerű elkészíteni, és fenséges. :)

    Mária: Nem törekedtem más módon pácolni, mert az eredetit próbáltam megvalósítani. De legközelebb, ha valami fenyősre vágyom, megfogadom a tanácsod.

    Barbi: Köszi. A férjem. :)

    VálaszTörlés
  19. Hűha, nagyon guszta. Én is kíváncsi lettem volna az ízére, az tuti :D

    VálaszTörlés