2011. december 11., vasárnap

Sörben párolt tőkehal

Van az úgy, hogy elolvasok egy receptet, és habár ismerem az alapanyagokat, fűszereket, nem tudom elképzelni, hogyan működhetnek jól egymás mellett. Nos, most is tettem egy próbát. Tetszik a végeredmény. Annyit jegyeznék meg, hogy ennél az ételnél alapvető a megfelelő fajta sör kiválasztása. A csak enyhén kesernyés fajtát ajánlom, mert ez az alapanyag az egész étel karakterét meghatározza.


Hozzávalók:
·        4 szelet alaszkai tőkehalfilé
·        0,5 l világos sör
·        só, bors
·        2 db babérlevél
·        6 db szegfűszeg
·        1 kis fej vöröshagyma
·        3 dkg vaj
·        1 evőkanál liszt

Elkészítése:
A tőkehalfilét sóztam, borsoztam. A sörben fűszerekkel és a negyedelt vöröshagymával, nagy lángon, 10-15 perc alatt puhára pároltam. A halszeleteket kiszedtem, és a főzőlevet átszűrtem. A vajat felolvasztottam, a lisztet folyamatosan keverve zsemleszínűre pirítottam, hozzáadtam a főzőlevet és tovább keverve néhány perc alatt besűrítettem. A szeleteket sörös mártással és zöldséges tésztával tálaltam. 

Forrás: Németh Zsuzsána, 1858.

17 megjegyzés:

  1. Hát nem néz ki rosszul, és mint látom nálad sem hiánycikk a karácsonyi tészta.))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet:) A karácsonyi tésztát én is látom nagyon sok helyen, de sajnos itt nem lehet ilyesmit kapni.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta és milyen jól mutat azzal a karácsonyi tésztával!

    VálaszTörlés
  4. Tényleg fél deci sörben pároltad?? Nem elírás?

    VálaszTörlés
  5. Mutatós kis összeállítás lett! A halat nagyon szeretjük, mégis csak pontyot és pangasiust és afrikai harcsát ettünk eddig. Most éppen Tea fertőzött meg lazaccal amit, mint kiderült mégsem sütöttem eddig, úgyhogy ma az készítettem. Azt hiszem tőkehal lesz a következő! :)) A tészta haláli jó! :D

    VálaszTörlés
  6. Tea, Trollanyu, Aleda: Köszi. Látom megfogott benneteket a tészta. Én is így voltam a boltban... :)

    Mária: Köszönöm, de jó, hogy szóltál! Igen 0,5 l. Már javítottam is.

    Barbi: Köszi. A tőkehal, számomra inkább a hétköznapi kategória. A ponty, lazac és afrikai harcsa ízletesebb halak, de most tőkehalam volt itthon. A pangasiust már nem készítem, mert nagyon sok rosszat hallottam róla.

    VálaszTörlés
  7. Sörben sütöttem már csirkét, de párolásra még nem használtam. Nagyon ígéretes, biztos finom! És milyen alkalmi a tészta is hozzá! Tetszik!

    VálaszTörlés
  8. Komolyan mondom, kezdem "irigyelni" a családodat! Ennyi finomság amit Te készítesz!
    Gusztusos.....a karácsonyi tészta nekem is nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta az egész tálad! Az ízekről csak fantáziálni tudnék , inkább nem teszem! A tészta nagyon mutatós! Biztosan nagyon finom !

    VálaszTörlés
  10. Nekem is a tészta tűnt fel elsőként:-) Aztán a halat is felfedeztem. Fincsi lehet!

    VálaszTörlés
  11. Habár én nem ismerem ezt a fajta halat, de viszont jól készitetted, a sör adhatott neki egy különleges pikáns izet. Milyen érdekes hogy nálunk nincs egyáltalán ez a Karácsonyi tészta!
    Szép a tálalásod mint mindig!

    VálaszTörlés
  12. Nagyon jól néz ki! Eddig én csak pangasiust csináltam .de most váltani fogok.
    Nagyon tetszenek a tészták:)

    VálaszTörlés
  13. Petrám, csodás dolgokat "műveltél", mióta nem jártam Nálad. Lassan helyreáll a rend és megint rendszeresen jövök:)

    VálaszTörlés
  14. Valóban kicsit szokatlan párosítás, de ahogy így a képet nézem, nagyon finom lehet. Szépen terítetted, és a tésztád is nagyon guszta hozzá.

    VálaszTörlés
  15. Milyen jópofa ezzel a tésztával, már a karácsonyi asztalon is jól mutatna :)

    VálaszTörlés
  16. Ez ahogy van pont a kedvemre való. Vacsorára jól jönne 4 porció! Rendelhetek?

    VálaszTörlés